E.T.A: Η Κύπρος εδραιώνεται ως ναυτιλιακό κέντρο διεθνούς κλάσης

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 56η Ετήσια Γενική Συνέλευση του European Tugowners Association (E.T.A), η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στη Λεμεσό.

Με αυτή τη διοργάνωση η Κύπρος εδραιώνεται ως πρωταγωνιστής ναυτιλιακών και άλλων υπηρεσιών, καθώς και ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος του συνεδρίου “Challenges and trends in European Shipping and Ports”,  το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Four Seasons, ήταν η συγκέντρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κύριων εμπλεκομένων στη ναυτιλιακή βιομηχανία, με στόχο να αναδειχθούν οι τρέχουσες και οι επερχόμενες εξελίξεις για τον τομέα.

Εδραίωση της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο διεθνούς κλάσης
Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου ανέλυσε τη συμβολή της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην κυπριακή οικονομία, αλλά και τη σημασία που αποκτά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
 

Όπως είπε η κ. Πηλείδου, η Κύπρος έχει τον 11ο μεγαλύτερο στόλο διεθνώς και τον τρίτο στην ΕΕ, ενώ συγκαταλέγεται στα τρία κορυφαία κέντρα διαχείρισης πλοίων στον κόσμο, με τα έσοδα από τη ναυτιλία να συνεισφέρουν το 7% του κυπριακού ΑΕΠ.

Σημειώνοντας τη συνεχή ανάπτυξη του τομέα που καταγράφεται τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, ανέφερε ότι 9,000 άτομα απασχολούνται στη στεριά, ενώ 55,000 ναυτικοί εργοδοτούνται σε πλοία με κυπριακή σημαία.

Εξηγώντας τις προοπτικές της ναυτιλίας από τον τομέα της ενέργειας, η Υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις ανακαλύψεις παγκόσμιας κλάσης, τις γεωτρήσεις και εξερευνήσεις, τη δημιουργία εσόδων, αλλά και έργων υποδομής πολλών δισεκατομμυρίων.
 

 

Κύριοι στόχοι της Κύπρου, πρόσθεσε σχετικά η κ. Πηλείδου είναι η βέλτιστη και βιώσιμη ανάπτυξη των πόρων υδρογονανθράκων και η διευκόλυνση των περιφερειακών συνεργασιών.

Παράλληλα, ανέλυσε το όραμα της εδραίωσης της θέσης της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο διεθνούς κλάσης με στόχο το κοινωνικό και οικονομικό όφελος, διευκρινίζοντας ότι η παροχή σαφήνειας, αξιοπιστίας και σταθερότητας αποτελεί την ραχοκοκαλιά μιας επιτυχημένης στρατηγικής.

Στόχος να αρθούν οι τουρκικοί περιορισμοί
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του R.P.T. Group, Ρηγίνος Τσάνος επεσήμανε τις βασικές προκλήσεις για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, κάνοντας σύντομη αναφορά σε εκείνη την πρόκληση που ξεχωρίζει ιδιαίτερα για την ναυτιλιακή κοινότητα στην Κύπρο, το τουρκικό εμπάργκο στα πλοία με κυπριακή σημαία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσάνος, ανέφερε ότι παρόλο που η απαγόρευση ισχύει από το 1987, εντούτοις υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και η επέκταση του πρόσθετου πρωτοκόλλου στην Κύπρο θα οδηγήσουν στην άρση των τουρκικών περιορισμών κατά της Κύπρου, με πολύ θετικές οικονομικές επιπτώσεις για την κυπριακή, την κοινοτική και περιφερειακή ναυτιλία.
 

Αντέχει η ναυτιλία
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσάνο, σε διεθνές επίπεδο προκύπτει το ζήτημα της ρύθμισης και της συμμόρφωσης. «Τα καλά νέα είναι ότι επιτέλους επιλύονται ορισμένες σημαντικές κανονιστικές αβεβαιότητες που περικλείουν πολύπλοκες αποφάσεις σχετικά με το πότε είναι καλύτερα να διαθέσουν τα παλαιότερα πλοία. Αυτό περιλαμβάνει την έναρξη ισχύος της Σύμβασης Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του ΙΜΟ (International Maritime Organization), τον Σεπτέμβριο του 2017, και τη διαβεβαίωση που δόθηκε από τον ΙΜΟ όσον αφορά τις ημερομηνίες εφαρμογής της», είπε σχετικά.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του R.P.T. Group ανέφερε ότι έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της καθοδικής πορείας της ναυτιλίας που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008, ο κλάδος συνεχίζει να αγωνίζεται με σοβαρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, σημειώνοντας τους πολύπλοκους λόγους αυτής της χρόνιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. 

Μεταξύ άλλων, αναγνώρισε ότι πρόσφατα έγιναν συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη βελτιστοποίηση των λιμένων και την αποτελεσματικότητα και την καθιέρωση ορθών πρακτικών, προσθέτοντας ακόμα ότι μερικά από τα θέματα που μελετώνται σήμερα είναι η συστηματική αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα στους λιμένες (παρακολούθηση, αξιολόγηση και υποβολή εκθέσεων) και τα λιμάνια ως κόμβοι ενέργειας (προμηθευτές εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας, παραγωγοί, η έννοια της φόρτισης των μπαταριών για την πρόωση).


Είναι το LNG η απάντηση;
Αναλύοντας την αργή και σταδιακή μετάβαση προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο ως καύσιμο για τα πλοία αλλά και το πώς και από πού θα φτάσουν τα καύσιμα νέας γενιάς, ο Ρηγίνος Τσάνος τόνισε ότι παρόλο που η Ευρώπη μπορεί να υπερηφανεύεται με υπερηφάνεια για την πλειοψηφία των εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού LNG, εντούτοις σε περιοχές, όπως στη Μεσόγειο, οι εγκαταστάσεις αυτές είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι ο Όμιλος R.P.T., μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα Poseidon Med II, χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταβάλλει προσπάθειες μαζί με την Αρχή Λιμένων Κύπρου και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη για τη δημιουργία δικτύου ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή East Med.

Εντούτοις, πρόσθεσε, προκύπτει το μικρό ζήτημα της χρηματοδότησης έργων και κάτω από ποιας δικαιοδοσίας πρέπει να ενταχθεί αυτή η χρηματοδότηση. «Αν θέλουμε να κρίνουμε τη ναυτιλιακή βιομηχανία ως προς την αντίδρασή της στην οδηγία IMO 2020, η ανάπτυξη μονάδων ανεφοδιασμού σε LNG σε ορισμένες περιοχές/ηπείρους αποτελεί θέμα που μπορεί να αναδυθεί κάποτε», ανέφερε σχετικά.

Πέραν της Υφυπουργού Ναυτιλίας, Νατάσας Πηλείδου, η οποία ήταν η βασική ομιλήτρια στο συνέδριο, και τον πρόεδρο του R.P.T. Group, Ρηγίνου Τσάνου που ανέλυσε τις τάσεις στη ναυτιλιακή βιομηχανία, το συνέδριο χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Feport, Gunther Bonz, o οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τερματικά στα λιμάνια, καθώς και ο Product Manager Tugs στην Damen Shipyards, Dirk Degroote, που αναφέρθηκε στον ρόλο της καινοτομίας στη ναυτιλία.
 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών