Προωθούνται τα νομοσχέδια του Fund Industry

Το μπλοκάρισμα δύο σημαντικών νομοσχεδίων για το Fund Industry, τα οποία εδώ και 18 μήνες είναι στάσιμα στη Νομική Υπηρεσία, φαίνεται να ξεπερνιέται. 

Ο μεγάλος φόρτος εργασίας που αντιμετωπίζει η Νομική Υπηρεσία καθυστέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα την προώθηση των δύο νομοσχέδιων, για τη διαχείριση επενδυτικών ταμείων μικρής εμβέλειας και τη δυνατότητα δημιουργίας νομικής οντότητας από Partnerships, παρά και το ότι δεν αντιμετώπισαν οποιαδήποτε προβλήματα νομικής φύσης.

Διαβάστε ακόμα: Γ. Λακκοτρύπης: Η Κύπρος εδραιώνεται ως πρωταγωνιστής ναυτιλιακών υπηρεσιών

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews από αρμόδιες πηγές, τα δύο νομοσχέδια, που θα αλλάξουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον τομέα των συλλογικών επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, πλέον, έχουν πάρει το δρόμο τους και μέσα στο επόμενο διάστημα θα υποβληθούν στη Βουλή.

Πάει Υπουργείο Οικονομικών 
Συγκεκριμένα, ο νομοτεχνικός έλεγχος επί του νομοσχεδίου των Mini Managers έχει σχεδόν διεκπεραιωθεί και εντός των επόμενων 15 ημερών αναμένεται ότι το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και θα τρέξει τις περαιτέρω διαδικασίες.

Με δεδομένο ότι, ακολούθως, το νομοσχέδιο θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, προτού κατατεθεί στη Βουλή και ότι η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος πριν την καλοκαιρινή ανάπαυλα είναι ορισμένη για τις 12 Ιουλίου (οι εργασίες θα επαναρχίσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου), το νομοσχέδιο θα μπει και πάλι στον πάγο για κάποιους μήνες. Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο θα θεσπίσει τις επαγγελματικές άδειες για Mini Managers (με επενδύσεις κάτω των 100 εκατομμυρίων). Η πιστοποίηση, που θα αποτελεί αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), θα προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στους Mini Managers και θα τους διευκολύνει στην προσπάθεια τους για άντληση επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμα: Ο κολοσσός Sonae Sierra επεκτείνεται στην Κύπρο

Όσον αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, για Partnerships, του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, βρίσκεται επίσης στο τελικό στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας νομικής οντότητας από Partnerships, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Η δημιουργία νομικής οντότητας θα παρέχει προστασία στους μετόχους από προσωπικές εγγυήσεις.

Συνεπώς, οι επιλογές για ένα fund θα αφορούν τη δημιουργία: εταιρείας, partnership (με ή χωρίς νομική οντότητα) και common fund.

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του επιχειρείν
Με επικρίσεις και τροπολογίες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο