Π. Τέκλος: Η Κύπρος μπορεί να γίνει γέφυρα με την Ευρώπη για τα funds

Πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια να επενδυθούν σε projects στον τομέα του Real Estate και του Private Equity/Venture Capital, είτε στο Ισραήλ είτε όπου αλλού υπάρχει ζήτηση, μπορεί να δώσει η Κύπρος, αποτελώντας τη γέφυρα με την Ευρώπη, επισημαίνει στο InBusinessNews o Partner, Risk Advisory and Wealth Advisory Services της Deloitte, Πανίκος Τέκλος.

Μιλώντας για το The Cyprus Headquartering and Funds Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ, τόνισε ότι από πλευράς των ίδιων των πελατών διαπιστώνεται ήδη ενδιαφέρον από Ευρώπη, Ισραήλ, Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Ινδία, Αφρική και Νοτιοανατολική Ασία.

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο ακριβοί δρόμοι της Λεμεσού

Διαβάστε ακόμα: Symbol Residence: Ο πύργος ζάμπλουτης Ρωσίδας στην Κύπρο

Ποια η σημασία του συνεδρίου και πώς αξιολογείτε την προσπάθεια της Κύπρου να γίνει investment funds jurisdiction/ Headquartering Destination; 
Το συνέδριο στο Ισραήλ αποτελεί ένα από τα στοχευμένα συνέδρια ενός επιλεκτικού roadshow και είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του CIFA στην προώθηση της Κύπρου σαν προορισμός για την δημιουργία ευρωπαϊκών επενδυτικών ταμείων.

Το Ισραήλ πέραν από γειτονική χώρα, είναι πασίγνωστο για την επιχειρηματικότητα του λαού, η οποία είναι συνυφασμένη με τον μεγάλο αριθμό επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων. Επιπλέον, είναι αποδεδειγμένο απτά το ενδιαφέρον των Ισραηλιτών στον τομέα του Real Estate και του Private Equity/Venture Capital. Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα με την Ευρώπη και να δώσει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια να επενδυθούν σε τέτοια projects είτε στο Ισραήλ είτε όπου αλλού υπάρχει ζήτηση ως επίσης και στο να επενδυθούν μη ευρωπαϊκά κεφάλαια στην Ευρώπη και παγκόσμια.

Τόσο η εκθετική αύξηση στον αριθμό των επενδυτικών ταμείων όσο και ο αξιοσημείωτος ρυθμός ανάπτυξης των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αποτελούν απτή απόδειξη της έντονης και συστηματικής προσπάθειας της Κύπρου να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη των investment fund jurisdictions.

Πού επικεντρώθηκε η δική σας παρουσίαση/ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου; Μπορεί η Κύπρος να φιλοξενήσει και να διαχειριστεί αμοιβαία κεφάλαια και funds;
Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στο να σκιαγραφήσει το εποπτικό πλαίσιο των Διαχειριστών επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο καθώς και τα επιχειρηματικά οφέλη που προσφέρει η Κύπρος σ’ αυτό τον τομέα. Επίσης επεξηγεί πώς δουλεύουν οι «πλατφόρμες φιλοξενίας» επενδυτικών ταμείων (“Fund Hosting platforms”) και ότι το Ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο, όπως έχει μετατραπεί σε κυπριακή νομοθεσία, δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την χρήση τέτοιων πλατφόρμων. Η Κύπρος διαθέτει τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και το υπόλοιπο οικοσύστημα και την υποδομή, να φιλοξενήσει και να διαχειριστεί αμοιβαία κεφάλαια, κάτι που αποδεικνύεται έμπρακτα και από την αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων από €3 δις. σε €6.3 δις τα τελευταία τρία χρόνια.

Γεωγραφικά ποιες χώρες μας ενδιαφέρουν περισσότερο για προσέλκυση πελατών;
Δεν θα ήταν σωστό να περιορίσουμε γεωγραφικά το ενδιαφέρον της Κύπρου για προέλκυση πελατών. Η Κύπρος διαθέτει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρισκόμενη στο σταυροδρόμι μεταξύ Ηπειρωτικής Ευρώπης, Ασίας, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, διαθέτει ένα σταθερό πολιτικό καθεστώς σε μια περιοχή που άλλες χώρες έχουν πολιτικές αστάθειες, έχει πολύ μεγάλο δίκτυο διμερών συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας, και έχει μια πολύ ευνοϊκή ζώνη ώρας σχεδόν με όλες τις ηπείρους. 
Από πλευράς των ίδιων των πελατών βλέπουμε ήδη ενδιαφέρον από Ευρώπη, Ισραήλ, Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Ινδία, Αφρική και Νοτιοανατολική Ασία.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett