Α. Γιασεμίδης: Εναλλακτική επιλογή η Κύπρος για διαχειριστές funds στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στην προβολή της ως εναλλακτικός προορισμός για τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και που επιθυμούν να συνεχίσουν να διεξάγουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εντός της ΕΕ, επεσήμανε ο Partner, In charge of Fund Services, PwC Cyprus, Ανδρέας Γιασεμίδης.

Στο επερχόμενο The Cyprus Headquartering and Funds Summit, το οποίο διεξαχθεί στις 6 Μαΐου στο Tel Aviv, η ομιλία του κ. Γιασεμίδη έχει ως στόχο την ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου για τη δραστηριοποίηση συλλογικών επενδυτικών ταμείων.

Μιλώντας στο InBusinessNews αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυπριακή κυβέρνηση για την προσέλκυση οργανισμών συλλογικών επενδύσεων κυρίως από την Ασία (Ινδία, Κίνα), το Ισραήλ, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.


Ποια η σημασία του συνεδρίου και πώς αξιολογείτε την προσπάθεια της Κύπρου να γίνει investment funds jurisdiction/ Headquartering Destination; 
Η διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Τελ Αβίβ από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδυτικών Ταμείων/Επενδύσεων (CIFA/CIPA) και την IMH αποδεικνύει  τις συνεχείς προσπάθειες της επαγγελματικής κοινότητας στην Κύπρο για ανάδειξη της χώρας ως ένα αξιόπιστο κέντρο για την προσέλκυση και εγκαθίδρυση κεντρικών γραφείων (headquarters) επιχειρήσεων διεθνούς βεληνεκούς, τη δραστηριοποίηση συλλογικών επενδυτικών ταμείων (Investment Funds) αλλά και εταιρειών διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων (Fund Managers) στην Κύπρο.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και παρουσιάσεις από επαγγελματίες του κλάδου. Στόχος των παρουσιάσεων είναι η ενημέρωση και η ανάλυση του παρόντος επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε σχέση με τους προαναφερθέντες τομείς στην Κύπρο αλλά και των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων στο οικονομικό, επιχειρηματικό και νομοθετικό πλαίσιο.

Ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου για δραστηριοποίηση συλλογικών επενδυτικών ταμείων

Πού θα επικεντρωθεί η δική σας παρουσίαση/ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου; Πώς μπορεί η Κύπρος να γίνει η πύλη των funds στην ΕΕ; 

Η παρουσίασή μου έχει ως στόχο την ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου για τη δραστηριοποίηση συλλογικών επενδυτικών ταμείων.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) αλλά και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για εγχώριες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμβάλλουν στη μετεξέλιξη της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο και φιλικό περιβάλλον για την εγκαθίδρυση και/ή μεταφορά των συλλογικών επενδύσεων και των σχετικών διαχειριστικών τους εταιρειών.

Σημαντικό ρόλο για την εδραίωση της Κύπρου ως ελκυστικός προορισμός για συλλογικές επενδύσεις διαδραματίζει ο πρόσφατος εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), για τη μεταρρύθμιση του οποίου έχουν ληφθεί υπόψη βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών που έχουν παράδοση στον τομέα των επενδυτικών ταμείων στον Ευρωπαϊκό χώρο. Η νέα νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιλογή για σύσταση και λειτουργία Καταχωρημένων Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΚΟΕΕ), οι οποίοι δεν θα υπόκεινται σε αδειοδότηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά θα εποπτεύονται δια μέσου του διαχειριστή τους, ο οποίος είναι πάντοτε αδειοδοτημένος, καθώς επίσης την επικείμενη σύσταση και λειτουργία OEE, ως ετερόρρυθμοι συνεταιρισμοί με ξεχωριστή νομική οντότητα.
 
Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πρόσφατη αναθεώρηση του σχετικού φορολογικού συστήματος ευνοεί, μεταξύ άλλων, την προσέλκυση ανώτερων διοικητικών στελεχών Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΔΟΕΕ) με σκοπό να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου.

Δίχτυα ρίχνει η Κύπρος σε Ασία, Ισραήλ, Αφρική και Μέση Ανατολή

Γεωγραφικά ποιες χώρες μας ενδιαφέρουν περισσότερο για προσέλκυση πελατών;
Είναι γεγονός ότι η κομβική θέση ως σταυροδρόμι ανάμεσα σε Αφρική, Ασία και Ευρώπη, καθιστά την Κύπρο ιδανικό προορισμό για την εγκαθίδρυση αλλά και τη μεταφορά συλλογικών επενδύσεων και σχετικών διαχειριστών από διάφορες ηπείρους.

Σημαντικές προσπάθειες καταβάλλονται από την κυπριακή κυβέρνηση για την προσέλκυση του σχετικού επιχειρηματικού κοινού/οργανισμών συλλογικών επενδύσεων προερχομένων κυρίως από την Ασία (Ινδία, Κίνα), το Ισραήλ, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, εκμεταλλευόμενη τη στρατηγική θέση της Κύπρου ως δίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ιδιαίτερα, ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), και εκμεταλλευόμενη το νομοθετικό πλαίσιο που έχει τις ρίζες του στο Αγγλικό κοινό δίκαιο, την αναθεώρηση της σύμβασης προς αποφυγή διπλής φορολογίας και τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η Κύπρος στοχεύει στην προβολή της ως εναλλακτικός προορισμός για τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και που επιθυμούν να συνεχίσουν να διεξάγουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

The Cyprus Headquartering and Funds Summit
Ανάμεσα στους χορηγούς του συνεδρίου είναι οι Bank of Cyprus, Centaur Trust Group, Chrysostomides, Deloitte, Eurobank Cyprus, EY, KPMG, PwC Cyprus και Treppides Funds Services.
Υποστηρικτές είναι οι Ayia Napa Marina, Imperio Group, Kinanis Law Firm και MAP S. Platis.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Cyprus Investment Funds Association (CIFA), τον Invest Cyprus και την IMH. 

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)