Μ. Μιχαήλ: Οι τομείς που προσελκύουν ξένους επενδυτές

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια κατάφερε να προσελκύσει νέα κεφάλαια σε όλους τους σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, μεταφέρει μέσα από συνέντευξη του στο InBusinessNews, ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλη Μιχαήλ.
Με αφορμή τη διοργάνωση του 4ου Cyprus International Investors Summit στις 27 – 29 Ιουνίου, ο κ. Μιχαήλ εξηγεί ότι τέτοιου είδους συνέδρια στοχεύουν στο να προσελκύσουν στη χώρα μας ξένους επενδυτές, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος συγκεντρώνει τέτοια πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν με σωστή διαχείριση να πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα στην αγορά των εναλλακτικών επενδύσεων, αλλά και ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Απαριθμεί, επίσης, τους τομείς της οικονομίας, για τους οποίους οι ξένοι επενδυτές επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.  
 
Διαβάστε ακόμα: Άρχισαν οι εργασίες για τη νέα υπεραγορά Παπαντωνίου στην Έγκωμη
 
Για τέταρτη χρονιά πραγματοποιείται φέτος τον The 4th Cyprus International Investors Summit. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες  του  Invest Cyprus από το συνέδριο και ποια η σημασία του συνεδρίου;
Είναι πράγματι η τέταρτη συνεχής χρονιά που ο Invest Cyprus διοργανώνει το International Investors Summit. Τέτοιου είδους συνέδρια, στόχο έχουν να φέρουν μαζικά στη χώρα μας ξένους επενδυτές, καθώς και εκπροσώπους εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στο εξωτερικό, διεθνών δικηγορικών γραφείων, εταιρειών διαχείρισης επενδύσεων, ελεγκτικών γραφείων και family offices, οι οποίοι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες. Η προσδοκία μας είναι ασφαλώς η προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών που αναζητούν εταιρική έδρα. Θεωρούμε ότι επενδυτικές ευκαρίες υπάρχουν σε όλους τους τομείς – κλειδιά της κυπριακής οικονομίας, αλλά και σε αναπτυσσόμενους τομείς που προσφέρουν νέες προοπτικές. Ως Invest Cyprus και ως διοργανωτές, φιλοδοξούμε από αυτό το συνέδριο να προκύψει πραγματικό ενδιαφέρον για ποιοτικές επενδύσεις και επέκταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Κύπρος συγκεντρώνει τέτοια πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν με σωστή διαχείριση να πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα στην αγορά των εναλλακτικών επενδύσεων, αλλά και ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.
 
Διαβάστε ακόμα: Δημοτικό Θέατρο: Ανοίγει αυλαία μετά το lifting €8,7 εκατ
 
Ποιο το ενδιαφέρον που επιδικνύεται για την Κύπρο από διεθνείς επενδυτές; Ποιοι τομείς τους ενδιαφέρουν περισσότερο;
Έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται στους τομείς της μεταφοράς εταιρικής έδρας στην Κύπρο, της ναυτιλίας, του τομέα ακινήτων και κατασκευών και των επενδυτικών ταμείων. Ενδιαφέρον επιδεικνύεται και για ξενοδοχειακές μονάδες και φοιτητικές εστίες. Επίσης, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ακριβώς γιατί οι προοπτικές από πλευράς απόδοσης θεωρούνται σημαντικές για τους ξένους επενδυτές. Επίσης, πέρα από τα πιο πάνω,  ιδιαίτερο βάρος δίνουμε και στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, για την οποία όπως γνωρίζεται έχει ανατεθεί στον Invest Cyprus η αποκλειστική ευθύνη προώθησης και διαχείρισης του σχεδίου κινήτρων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και έχουν εγκριθεί ήδη δύο παραγωγές που θα γυριστούν εξολοκλήρου στην Κύπρο. Παράλληλα, είναι μεγάλη η προσπάθεια μας για προώθηση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης καθώς και στον τομέα της υγείας λαμβάνοντας υπόψιν τη μεγάλη μεταρρύμιση με τη εισαγωγή του ΓΕΣΥ. Και τέλος, η ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού τεχνολογικού κέντρου θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.
 
Πόσο ανταγωνιστικό jurisdiction είναι η Κύπρος; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος;
H χώρα μας είναι ιδανικός επενδυτικός προορισμός, διαθέτοντας μία σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως η πρόσβαση που προσφέρει στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, το ελκυστικό και διαφανές φορολογικό καθεστώς, οι ποιοτικές υποστηρικτές υπηρεσίες που παρέχει, το χαμηλό λειτουργικό κόστος και το ισχυρό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο. Πρόσθετα πλεονεκτήματα ιδιαίτερα για εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί είναι το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Κύπρος, αλλά και η υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής που προσφέρει και το φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον του νησιού. Παράλληλα, πέρα από τις προδιαγραφές ενός διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου, η χώρα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας. 
 
Πως αποτιμάτε τα αποτελέσματα των τριών προηγούμενων συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια;
Τα συνέδρια αυτά έφεραν στην Κύπρο ξένους επενδυτές κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα προχώρησαν και σε επενδύσεις στη χώρα μας.  Το Cyprus International Investors Symmit έχει πλέον καταστεί θεσμός και είναι για τον Invest Cyprus  ιδανική ευκαιρία ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των ευκαιριών που προσφέρει η Κύπρος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος κατάφερε να προσλεκύσει νέα κεφάλαια σε όλους τους σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως αναφέραμε προηγουμένως αλλά και στον πολύ ελπιδοφόρο τομέα της ενέργειας. Το στοίχημα είναι να μην εφησυχάζουμε, αλλά να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση του προϊόντος που προσφέρουμε, ώστε να συνεχίσουμε να προσελκύουμε ποιοτικές ξένες επενδύσεις προστιθέμενης αξίας με στόχο την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και κατ’ επέκταση την οικοδόμηση συνθηκών μακροχρόνιας βιώσιμης ανάπτυξης.
 

Δειτε Επισης

Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα των brand με το Μάρκετινγκ Επιρροής
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»