Δημοτικό Θέατρο: Ανοίγει αυλαία μετά το lifting €8,7 εκατ

Μαρία Στυλιανού  23/04/2019 07:33
Δημοτικό Θέατρο: Ανοίγει αυλαία μετά το lifting €8,7 εκατ

Δημοτικό Θέατρο: Ανοίγει αυλαία μετά το lifting €8,7 εκατ

Μαρία Στυλιανού  23/04/2019 07:33
Σε διαδικασία παραλαβής του Δημοτικού θεάτρου Λευκωσίας, βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίας, Τμήμα Δημοσίων Έργων και Μηχανολογική Υπηρεσία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες ανακατασκευής του παλιού κτηρίου του θεάτρου έχουν ολοκληρωθεί, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσης του έργου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 10 ημέρες. Κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία, γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, πριν το θέατρο δοθεί στον ιδιοκτήτη.
 
Το έργο παραδίδεται εντός Μαΐου χωρίς ιδιαίτερη απόκλιση από τα χρονοδιαγράμματα που είχαν αρχικά τεθεί,  όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που δημοσίευσε στην σελίδα της στο Facebook η Cyfield.
Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, τα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός Μαΐου, με πιθανή ημερομηνία τις 20 του μήνα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια μέρα, οι παρευρισκόμενοι θα απολαύσουν την πρώτη συναυλία, εντός του ανακαινισμένου θεάτρου.
 
 
Μετά την παράδοση του, η Λευκωσία θα διαθέτει έναν εντελώς καινούριο, υπερσύγχρονο θέατρο, χωρητικότητας 1000 θεατών, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.
 
Θέατρο 1
 
Οι εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ το κόστος του όλου project δεν ξεπέρασε τα €8,7 εκατ που ήταν και ο αρχικός προϋπολογισμός.
 
 
Το θέατρο ουσιαστικά δημιουργήθηκε από τη αρχή, πέραν από τις ιστορικές όψεις του (και κυρίως τη νεοκλασικού χαρακτήρα πρόσοψη), οι οποίες συντηρήθηκαν και διατήρησαν τον παλιό χαρακτήρα του κτηρίου. Παραμένουν επίσης οι δύο επεκτάσεις στα δεξιά και αριστερά της σκηνής, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί κατά την ανακαίνιση του 2005.
 
Θέατρο 2
 
Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα στο InBusinessNews  ο Ανώτερος Αρχιτέκτονας του Τμήματος Δημοσίων Έργων και συντονιστής του έργου, Φοίβος Ιακωβίδης, «sτις απαιτήσεις του εργοδότη προβλεπόταν επίσης η κατεδάφιση ορισμένων τμημάτων του κτηρίου που είχαν κριθεί ότι δεν βρίσκονταν σε ικανοποιητική κατάσταση, όπως πχ ο εξώστης, το κεντρικό τμήμα της σκηνής κ.α. και στη θέση τους κατασκευάστηκαν νέα. Η πλατεία, ο χώρος των καθισμάτων και ο εξώστης έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με διαφορετικά γεωμετρικά δεδομένα από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα η κλίση των καθισμάτων και η ορατότητα να είναι κατά πολύ βελτιωμένη σε σχέση με πριν».
 
Θέατρο 3
 
Θέατρο υψηλών προδιαγραφών
Τόσο η ηχομόνωση όσο και η ακουστική του θεάτρου  αναβαθμίστηκαν στα επίπεδα ενός σύγχρονου θεάτρου. Θα διαθέτει επίσης σύγχρονα συστήματα, κάποια εκ τω οποίων είχαν τοποθετηθεί κατά την ανακαίνιση του 2005 και διασώθηκαν από την πτώση της στέγης. Άξια αναφοράς και η σκηνή, μέρος της οποίας θα μπορεί να ανεβοκατεβαίνει μέσω ειδικού αναβατορίου, για σκοπούς «βύθισης» της ορχήστρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργολάβος του έργου, πέραν από την ευθύνη της μελέτης και κατασκευής του έργου, θα έχει την υποχρέωση της συντήρησης του κτηρίου για 12 χρόνια.
 
Το κτήριο πρωτοδημιουργήθηκε τη δεκαετία του 50’, οπότε και λειτουργούσε ως υπαίθριο θέατρο. Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν διάφορες τροποποιήσεις στις κτηριακές τους εγκαταστάσεις και στα μέσα της δεκαετίας του 1970 έλαβε τη μορφή που γνωρίζουμε. Χρησιμοποιείτο επί δεκαετίες για θεατρικές, χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες κτλ, ενώ φιλοξενούσε την κεντρική κα παιδική σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.
 
Θέατρο 4


Το θέατρο ανακαινίστηκε το 2005, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα η στέγη του κατέρρευσε, ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε θύματα. Από το 2008 το κτήριο παρέμεινε σε αχρησία, μέχρι την επανέναρξη των εργασιών αναδημιουργίας του το 2017.

 

Θέατρο 5
 
Θέατρο 6

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ο Δήμος Λευκωσίας αναζητεί προσωπικό για στελέχωση του θεάτρου.
 

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας