Το νέο δίδυμο στο τιμόνι της KPMG

Στα χέρια ενός διδύμου έμπειρων στελεχών βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2019 η ηγεσία της KPMG. Ο Μιχάλης Αντωνιάδης ανέλαβε πρόεδρος και ο Χρίστος Βασιλείου διευθύνων σύμβουλος.

Σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν στο IN Business μιλούν, μεταξύ άλλων, για τους στόχους τους και προτεραιότητες τους, τις προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους και στους τομείς, στους οποίους η KPMG θα δώσει έμφαση στο μέλλον. Αναφέρονται, επίσης στην ανάγκη προώθησης, εκ μέρους της πολιτείας, των απαραίτητων αλλαγών, οι οποίες θα διευκολύνουν την επενδυτική δραστηριότητα. 

Διαβάστε ακόμα: Παλιό Αεροδρόμιο Λάρνακας: Από το καμάρι της Μεσογείου στις παράγκες της Αλυκής

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι Κύπριοι σερφάρουν στο διαδίκτυο

Πρώτη πρόκληση οι άνθρωποι                                

Πού θα δώσετε ιδιαίτερη έμφαση, ο καθένας από τη θέση που κατέχει; 

Μιχάλης Αντωνιάδης: Προτεραιότητα μου είναι η ενίσχυση της προσπάθειας προώθησης της Κύπρου ως κέντρου δραστηριοποίησης πολυεθνικών εταιρειών, η επέκταση της επικοινωνίας με τους ρυθμιστές του επαγγέλματος, καθώς και με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, με στόχο την ανταπόκριση στα αναμενόμενα και την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας της εργασίας του επαγγέλματος.
Χρίστος Βασιλείου: Δική μου προτεραιότητα είναι η εδραίωση του οργανισμού ως της καθαρής επιλογής για τους πελάτες, το προσωπικό μας και την κοινωνία γενικότερα. Επίσης, σημαντική είναι και η αναμόρφωση του οργανισμού σε ένα τεχνολογικά αναβαθμισμένο οίκο, που να μπορεί να εργάζεται με αποτελεσματικότητα και ευελιξία.                                                                      

Η αναβάθμιση και η αναπροσαρμογή των υπηρεσιών μας περιλαμβάνονται στους πρωταρχικούς μας στόχους που επανακαθορίζονται, με βάση τα δεδομένα της αγοράς που έχουν αλλάξει εντελώς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.                            

Εντός του οίκου, στόχος μου είναι η τήρηση της χρηστής διοίκησης και η εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης με δικαιοσύνη και αντικειμενικότητα. 

Ποια είναι τα πρώτα σημαντικά θέματα, με τα οποία θα ασχοληθείτε;
Η KPMG συγκαταλέγεται στους 20 μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας μας και είναι από τους σημαντικότερους οργανισμούς στην Κύπρο με 45 συνέταιρους και 900, περίπου, άτομα προσωπικό. Η αρμονική συνύπαρξη και η συνεργασία όλων αυτών των επαγγελματιών αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς. Έχουμε, όμως, δημιουργήσει τις συνθήκες, το κατάλληλο κλίμα και την κουλτούρα, ώστε το προσωπικό μας να νιώθει άνετα στο να αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.                                

Βασίζουμε την επιτυχία μας και αντλούμε τη δύναμή μας από το ανθρώπινο δυναμικό μας. Διατηρούμε μια υγιή εταιρική κουλτούρα, που χαρακτηρίζεται από ανοικτή και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ της διοίκησης και του προσωπικού, κατά την οποία επικρατεί διαφάνεια και ειλικρίνεια. 

Πολυεπίπεδα πλάνα ανάπτυξης                                                                                                 

Ποια είναι η πρόκληση, που έχετε ενώπιόν σας, μετά από αυτή του ανθρώπινου δυναμικού;

Η δεύτερη μας πρόκληση είναι να καταφέρουμε να εξελίξουμε τον οργανισμό μας τεχνολογικά και να του προσφέρουμε την υποστήριξη που χρειάζεται για να προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και αναμένουμε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουμε ένα καινούργιο practice management system, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες μας.

Στον τομέα των υπηρεσιών όραμα και στόχος μας ήταν πάντα η προσφορά υψηλού επιπέδου λύσεων, που να ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών μας. Γι’ αυτό προσπαθούμε πάντα να δημιουργούμε νέες υπηρεσίες, σχετικές με τις ανάγκες τους, αλλά και της αγοράς γενικότερα.

Οι εξελίξεις στο ελεγκτικό επάγγελμα και οι αυξημένες απαιτήσεις του απαιτούν όπως εφαρμοστούν αυξημένες διαδικασίες και νέα συστήματα, που να είναι ικανά στο να αυξήσουν την ποιότητα του ελέγχου. Το ελεγκτικό επάγγελμα έχει αλλάξει άρδην από εκεί που βρισκόταν πριν από πέντε χρόνια και οφείλουμε όλοι μας να προσαρμοστούμε ανάλογα. 

Σύμφωνα με το transparency report σας, o κύκλος εργασιών του οργανισμού το 2017 είναι, σχεδόν, €50 εκατ., χωρισμένος σε ελεγκτικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Σε ποιους τομείς θα δώσετε έμφαση και ποιο service line θεωρείτε ότι έχει προοπτικές ανάπτυξης;
Ο τομέας των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι μέχρι σήμερα η κύρια πηγή εσόδων για τον οίκο μας. Με δεδομένο τον στόχο για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, θεωρούμε υποχρέωσή μας τη συνεχιζόμενη επένδυση σ’ αυτό τον βασικό πυλώνα των εργασιών μας. Παράλληλα, όμως, τα τελευταία χρόνια είχαμε ραγδαία αύξηση στην παροχή συμβουλευτικών και φορολογικών υπηρεσιών και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχίσει.                                  

Η επένδυση που έχουμε κάνει διαχρονικά στην εξειδίκευση του προσωπικού μας, ειδικά στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, έχει αποδώσει καρπούς. Σήμερα το συμβουλευτικό μας τμήμα είναι από τα μεγαλύτερα στη χώρα, με την παροχή μιας πολύ μεγάλης γκάμας υπηρεσιών σε όλους, σχεδόν, τους κλάδους της οικονομίας.

Η προσέλκυση μεγάλων επενδυτών
Τι άλλο χρειάζεται για να γίνει η Κύπρος ακόμα πιο ελκυστική ως κέντρο επενδύσεων;

Είναι σημαντικό η πολιτεία να προχωρήσει σε όλες αυτές τις ενέργειες που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και να συνεχίσει την ανάπτυξη των υποδομών που θα προσθέσουν αξία στις επενδύσεις που γίνονται και θα βελτιώσουν τον τρόπο ζωής των πολιτών. Η αναβάθμιση του συστήματος υγείας, αλλά και της εκπαίδευσης, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες, καθώς μεταξύ άλλων αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όσων διαμένουν στην Κύπρο. Το ίδιο αφορά το σύστημα τηλεπικοινωνιών, αλλά και το οδικό δίκτυο.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την αναβάθμιση αναμένεται να αποτελέσει η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κάτι που ακόμα βρίσκεται στα αρχικά στάδια, καθώς και η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, μακριά από τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εξάντληση, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, κάθε αυστηρότητας σε σχέση με το άνοιγμα νεών λογαριασμών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EMMA LOUISE ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

*Ολόκληρη η συνέντευξη θα δημοσιευθεί στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού IN Business, που θα κυκλοφορήσει στις 3 Φεβρουαρίου. 

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands