Χ. Χατζηκυπριανού: 7% στο ΑΕΠ από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε πέντε χρόνια

Στο 7% του ΑΕΠ της Κύπρου αναμένεται να ανέλθει η συνεισφορά της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τα επόμενα πέντε χρόνια, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος & Πρόεδρος Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, σημειώνοντας ότι ήδη η συνεισφορά της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο ΑΕΠ της χώρας είναι 5%, ξεπερνώντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. 

Μιλώντας στο πλαίσιο της ενδέκατης απονομής των IN Business Awards ο κ. Χατζηκυπριανού επεσήμανε ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση έχει ήδη δημιουργήσει 10,000 θέσεις εργασίας υψηλής στάθμης, ενώ έχει συμβάλει και στο θετικό πρόσημο ανάπτυξης σε άλλους τομείς της οικονομίας. 

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι την ίδια στιγμή το ποσοστό του ΑΕΠ που επικεντρώνεται στην έρευνα είναι μόλις 0.5% (μισό τοις εκατό), όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 2%. «Οφείλουμε να το αλλάξουμε αυτό δίνοντας προτεραιότητα και κίνητρα για σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή ποιοτικής έρευνας», ανέφερε σχετικά.


Κόμβος τεχνογνωσίας για ψηφιακό μετασχηματισμό
Στόχος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η δημιουργία ενός κόμβου τεχνογνωσίας σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο Δρ Χριστόφορος Χατζηκυπριανού αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πλάνο και φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο όσον αφορά στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Ψηφιακών Εργαλείων, φέρνοντας ανατροπές όχι μόνο στην διδασκαλία και έρευνα αλλά και στις δυνατότητες του Πανεπιστημίου να ενισχύσει το κράτος και την επιχειρηματική κοινότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Το πιο σημαντικό εχέγγυο για το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας μας, αυτού της οικονομίας της γνώσης, είναι οι άνθρωποι. Το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, κυρίως οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας ότι σε αυτή του τύπου γνώση θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας. «Οι χώρες με πλεόνασμα στην υιοθέτηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών είναι οι πρωταγωνιστές του σήμερα και του αύριο», ανέφερε ο κ. Χατζηκυπριανού, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος οφείλει και μπορεί να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες, ώστε να βελτιώσει τη θέση της μέσα στον Ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη. 


Υπάρχει το υπόβαθρο
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί και μπορούν να ενισχύσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης όπως, για παράδειγμα, την προσέλκυση διεθνών επενδυτών στον τομέα της εκπαίδευσης, τη χαρτογράφηση προγραμμάτων, τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την πραγματική οικονομία, την προσέλκυση στην Κύπρο υψηλής στάθμης ακαδημαϊκών και ερευνητών, ως επίσης και την προσέλκυση ποιοτικών διεθνών φοιτητών. 

Μιλώντας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Διευθύνων Σύμβουλος & Πρόεδρος Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου επεσήμανε ότι τα IN Business Awards δείχνουν πως το υπόβαθρο υπάρχει. «Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο με αιχμή την γνώση και την ψηφιοποίηση της οικονομίας μας», είπε σχετικά.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»