Νίκολσον: Μονόδρομος η επιτυχία για τον ΟΚΥπΥ

Με 40 χρόνια εμπειρία στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, μοναδικό του μέλημα η επιτυχία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) στο μεγάλο στοίχημα της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων και η επιτυχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας με επίκεντρο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Ο λόγος για τον Ντέιβιντ Νίκολσον, πρόεδρο του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, ο οποίος σε αποκλειστική συνέντευξη του στο InBusinessNews, δηλώνει αποφασισμένος να προβεί στις δέουσες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να «παραδώσει αυτό που του έχει ζητηθεί να παραδώσει», χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ως μονόδρομο την επιτυχία για τον ΟΚΥπΥ.

Αντιπαρέρχεται τις όποιες σκοπιμότητες που ενδεχομένως να κρύβονται πίσω από τις αναφορές για τη σχέση του με την KPMG και τα περί σύγκρουσης συμφερόντων, δίδοντας μέσω της συνέντευξης τη δική του θέση για το όλο ζήτημα. Παράλληλα, προβαίνει σε λεπτομερή ανάλυση για τις αλλαγές που αναμένεται να συμβούν στα κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ υπογραμμίζει πως είναι αναμενόμενο όσο πλησιάζει η ώρα των αλλαγών το πολιτικό θερμόμετρο να κτυπάει κόκκινο και να φουντώνουν οι αντιδράσεις για πολλούς και διάφορους λόγους.

Διαβάστε ακόμα: Baker Tilly: Brand refresh με έμφαση στην ανάπτυξη

Διαβάστε ακόμα: Άλλος ο αέρας στη μαρίνα Λεμεσού
 

ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ
Για περίπου ένα χρόνο είστε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ. Ποιοι είναι οι όροι εντολής του Οργανισμού;

Στη βάση στοιχείων, για το καλό των ασθενών, θα πρέπει στην ουσία να λαμβάνονται αποφάσεις από τους κλινικάρχες, αφού εκείνοι είναι που βρίσκονται  πιο κοντά στους ασθενείς. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους ασθενείς. Παραχωρώντας λοιπόν σε αυτούς περισσότερες αρμοδιότητες και δίδοντας περισσότερες εξουσίες στα νοσοκομεία, έχουν την ευχέρεια να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις, να καθορίζουν τις προτεραιότητες τους, παρέχοντας έτσι καλύτερη περίθαλψη στους ασθενείς. Επομένως, οι όροι εντολής μας, κατά μία έννοια, είναι η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, αλλά στην πραγματικότητα είναι η παροχή εξουσίας στο προσωπικό της πρώτης γραμμής, στους κλινικάρχες και στους ανθρώπους που διαχειρίζονται τα νοσοκομεία να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τους ασθενείς. Συγκρίνετε αυτό με το μοντέλο που υπάρχει σήμερα όπου το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει όλες τις αποφάσεις κάτι το οποίο έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι λειτουργικό για τους ασθενείς. Επομένως, μεταξύ άλλων, οι όροι εντολής μας περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για όλους, με την αυτονόμηση να αποτελεί το εργαλείο μέσω του οποίου θα καταστεί εφικτή αυτή η βελτίωση.

Είστε ικανοποιημένος με την οργάνωση και στελέχωση του ΟΚΥπΥ; Ποιες είναι οι ανάγκες του;
Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος και γενικά ποτέ σου δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος από την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρεις και αναμφίβολα υπάρχουν διάφορα ζητήματα στο σύστημα υγείας της Κύπρου που χρήζουν αντιμετώπισης και ειδικότερα στα κρατικά νοσηλευτήρια. Τώρα, αναφορικά με την στελέχωση την Παρασκευή ανακοινώσαμε μια σειρά προσλήψεων. Έτσι τώρα υπάρχει Γενικός εκτελεστικός διευθυντής και Γενική Οικονομική Διευθύντρια, ενώ παράλληλα για κάθε νοσοκομειακή μονάδα έχουμε ορίσει ανώτερο εκτελεστικό διευθυντή, ανώτερο οικονομικό διευθυντή και επιστημονικό διευθυντή. Έτσι κατά κάποιο τρόπο αρχίσαμε να τοποθετούμε πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά τα οποία θα συμβάλουν στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας. Ωστόσο, μας έχει πάρει αρκετό χρόνο κάτι το οποίο εν μέρει οφείλεται στο περιβάλλον μέσα στο οποίο εργαζόμαστε. Οι αλλαγές στην Κύπρο γίνονται με αργούς ρυθμούς και υπάρχει σωρεία κανονισμών. Δεν λέω ότι είναι λάθος οι κανονισμοί, αλλά κάνουν την όλη διαδικασία πολύ αργή.

Σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες μας, η πρώτη προτεραιότητα μας είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη, οι προσωπικοί ιατροί. Είναι ο τομέας όπου σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη ανατροπή στον τομέα της υγείας και στην εμπειρία των ασθενών. Υπάρχει πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο ο κάθε ασθενής θα έχει την επιλογή να εγγραφεί σε ένα ιατρό μέχρι τον Μάιο. Οι εγγραφές θα αρχίσουν να γίνονται με τη νέα χρονιά. Εργοδοτούμε στα δημόσια νοσηλευτήρια 156 προσωπικούς ιατρούς και στόχος μας είναι να εγγράψουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους ασθενείς σε αυτούς τους ιατρούς. Για την επίτευξη του στόχου εργαζόμαστε με τους ιατρούς ώστε να είναι έτοιμοι. Σε πρακτικούς όρους, η προετοιμασία αφορά ηλεκτρονικούς υπολογιστές, wifi, τα κτίρια.  Γίνεται έλεγχος σε όλα τα κτίρια που έχουμε στη διάθεσή μας για να βεβαιωθούμε ότι πληρούν τα κριτήρια, ότι υπάρχει η πρόσβαση στα βασικά αναγκαία πράγματα, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να εντοπίσουμε ποιες είναι οι ανάγκες για τον καλύτερο καταρτισμό των ιατρών. Όλα αυτά γίνονται διότι δεν υπάρχει ιστορικό καλής ποιότητας πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Κύπρο. Υπάρχουν καλοί ιατροί αλλά δεν είναι εκπαιδευμένοι στο επίπεδο που εμείς θέλουμε, ορισμένοι τουλάχιστον. Την ίδια ώρα, προσπαθούμε να καθορίσουμε μια σειρά σεμιναρίων κατάρτισης για τους ιατρούς ώστε να αποκτήσουν καλύτερες ικανότητες ως προς την διαχείριση των ασθενών τους. Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και για την οποία υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η δεύτερη προτεραιότητα μας είναι να προετοιμαστούν τα κρατικά νοσηλευτήρια για το δεύτερο κύμα αλλαγών που αφορούν τους ασθενείς μας. Για τις δύο αυτές προτεραιότητες έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους ιατρούς. Γενικά στην Κύπρο οι ιατροί και ειδικότερα οι ιατροί του δημόσιου τομέα δεν αμείβονται επαρκώς και βάσει εμπειρίας δίδοντας τα κατάλληλα κίνητρα λαμβάνεις την δέουσα ανταπόκριση και βελτιώνεται το επίπεδο υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Έτσι παραχωρήσαμε σειρά κινήτρων, αρχικά προς τους προσωπικούς ιατρούς οι οποίοι θα λαμβάνουν €10 για κάθε ασθενή που εγγράφουν. Με το εν λόγω κίνητρο υπάρχει προοπτική να αυξήσουν τα εισοδήματα όπως και άλλα ωφελήματα. Αναφορικά με τους ιατρούς της δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα τους παραχωρούμε πληρωμένη άδεια και επιπλέον αμοιβή, για να μετακινηθούν από τα συμβόλαια που έχουν με το δημόσιο και να συμβληθούν μαζί μας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη ευελιξία στο ιατρικό προσωπικό.

Το τρίτο σημείο αφορά την πρόσληψη με τη νέα χρονιά 176 βοηθών παροχής υπηρεσιών υγείας, πράγμα το οποίο σημαίνει πρόσθετο προσωπικό που θα επιμελείται εργασίας που μέχρι σήμερα γινόταν από νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τα εν λόγω καθήκοντα μπορούν να επιτελεστούν από προσωπικό με λιγότερα προσόντα. Παράλληλα θα προσλάβουμε ακόμη 20 ιατρούς, ενώ υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι ύψους €11 εκατ. για ιατρικό εξοπλισμό, διότι πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετά θέματα και ελλείψεις με τον υφιστάμενο εξοπλισμό. Κατά αυτό τον τρόπο αρχίζουμε να προβαίνουμε σε αλλαγές τόσο στον τομέα παροχής υπηρεσιών, όσο και στην αντιμισθία των ιατρών, αλλά και σε πραγματικούς αριθμούς αναμένεται να έχουμε περισσότερο προσωπικό, διότι πραγματικά πιστεύουμε πως στην Κύπρο υπάρχει έλλειψη ιατρών και χρειαζόμαστε περισσότερους.
 
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την αυτονόμηση; Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές που θα πρέπει να αναμένουμε;

Αν ανατρέξουμε στην αυτονόμηση κρατικών νοσηλευτηρίων άλλων χωρών και δούμε το παράδειγμα της Αγγλίας, η αυτονόμηση κράτησε 12 χρόνια για να γίνουν πλήρως ανεξάρτητα και να είναι λειτουργικά. Εμείς θα το κάνουμε σε πέντε χρόνια. Δεν είναι μεγάλη η πρόκληση και δεν είναι τόσο άσχημο όσο μπορεί να σας φαίνεται. Τα νοσοκομεία στην Κύπρο είναι πολύ μικρότερα και θα μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε καλύτερα. Προσλαμβάνουμε τους σωστούς ανθρώπους ώστε να γίνει κατορθωτή η αυτονόμηση, αλλά το σημαντικότερο στην όλη προσπάθεια είναι ότι μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τα λάθη τα οποία καταγράφηκαν κατά τη διαδικασία αυτονόμησης σε άλλες χώρες. Πιστεύω ότι είναι εφικτή η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων στην Κύπρο αν και υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις.

Το πρόβλημα στην Κύπρο είναι πως το υφιστάμενο σύστημα υγείας δεν είναι παραγωγικό. Ακόμη και με το υπάρχον προσωπικό μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Για παράδειγμα, στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες για τη πλειοψηφία των χειρουργικών επεμβάσεων εφαρμόζεται η μέθοδος της ημερήσιας νοσηλείας. Δηλαδή, πηγαίνεις το πρωί στο νοσοκομείο, γίνεται η επέμβαση και το βράδυ επιστρέφεις σπίτι. Με αυτή την πρακτική εξοικονομούνται πόροι, αλλά το σημαντικότερο είναι πως παρέχεις καλύτερη περίθαλψη στους ασθενείς, διότι τα νοσοκομεία δεν είναι και τόσο «ασφαλές» χώρος για τους ασθενείς διότι μπορούν πιο εύκολα να προσβληθούν από ιούς. Στην χώρα μου όπως και σε πολλές χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, το 90% των επεμβάσεων γίνονται σε μία ημέρα και οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους το βράδυ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο είναι μόλις 10%. Έτσι μπορούμε να προβούμε στην αλλαγή αυτή που από την μια θα βελτιώσει την ποιότητα υπηρεσιών υγείας και την παραγωγικότητα, ενώ από την άλλη θα μειώσει το κόστος. Τέτοιου είδους αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν με την νέα χρονιά, πιλοτικά στην αρχή σε ένα ή δύο νοσηλευτήρια ώστε να αποδείξουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει, ενώ παράλληλα με αυτή την πρακτική θα αλλάξει άρδην ο τρόπος με τον οποίον λειτουργούμε. Εάν διαχειρίζεσαι ένα νοσοκομείο όπου στις 2 το απόγευμα η πλειοψηφία του προσωπικού σταματάει να εργάζεται, δεν είναι λειτουργικό. Θα πρέπει να υπάρχει προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στο θέμα προσωπικού ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε σε ό,τι αφορά την αυτονόμηση διότι όχι όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια θα μπορούν να είναι πλήρως ανεξάρτητα την ίδια στιγμή;
Η εμπειρία λέει πως δεν μπορούν όλα να γίνονται παράλληλα σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια. Θα πρέπει να εντοπίσουμε ποια νοσοκομεία μπορούν να τρέξουν πιο γρήγορα τη διαδικασία, διότι κατά κάποιο τρόπο θα πρέπει να επιταχύνεις τις διαδικασίες σε ορισμένα νοσηλευτήρια ώστε τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια να δουν τις πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Τα κρατικά νοσηλευτήρια τα οποία διαθέτουν καλύτερα συστήματα δεδομένων και πληροφορικής αναμένεται να τρέξουν πιο γρήγορα τις αλλαγές. Για μας το νοσοκομείο Αμμοχώστου και Λευκωσίας πληρούν τα κριτήρια και σε αυτά τα δύο οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν πιο γρήγορα.

Υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια ή χρονοδιαγράμματα;
Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν αλλά δεν τα έχουμε συγκεκριμενοποιήσει ακόμα. Υπάρχει ένας εκτελεστικός διευθυντής ο οποίος στο παρόν στάδιο επεξεργάζεται την κατάρτιση συγκεκριμένου επιχειρηματικού πλάνου για το Διοικητικό Συμβούλιο και αναμένεται να προσκομισθεί στην συνεδρία που θα έχουμε τον Ιανουάριο οπόταν και τα πράγματα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες και πού θα πρέπει να επικεντρωθούμε.

Πότε οι αλλαγές αυτές θα γίνουν αισθητές στους πολίτες;
Θα αρχίσουν να βλέπουν τις αλλαγές από την πρώτη στιγμή, υπό την έννοια ότι θα αρχίσουν να εγγράφονται σε ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, θα έχουν τον προσωπικό τους ιατρό ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την προσωπική τους υγεία. Από τον Ιούνιο οι ιατροί αυτοί θα μπορούν να παραπέμπουν ασθενείς είτε σε κρατικά είτε σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή για τους ασθενείς. Θα έχουν την επιλογή να πάνε σε όποιο νοσηλευτικό ίδρυμα επιθυμούν.

Επίσης, η επιλογή αυτή θα δώσει κίνητρα στα νοσηλευτήρια να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Παράλληλα, οι ασθενείς αναμένεται να βιώσουν επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των νοσηλευτηρίων. Σταδιακά θα παρατηρείται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη μια επέκταση του ωραρίου λειτουργία, περισσότερο προσωπικό στα κρατικά νοσηλευτήρια και περισσότερο ιατρικό εξοπλισμό.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Σε πέντε χρόνια είπατε, τα κρατικά νοσηλευτήρια θα αυτονομηθούν. Θα είναι βιώσιμα και θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια;

Όλα τα νοσηλευτήρια είναι βιώσιμα. Οι ανάγκες υπάρχουν και δεν θα εκλείψουν μετά από πέντε χρόνια. Η σχέση με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι μικτή, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα ανταγωνιζόμαστε απευθείας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και ειδικότερα όπου οι ασθενείς θα έχουν το δικαίωμα επιλογής. Ο ανταγωνισμός θα αποτελεί μια πραγματικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου θα πρέπει να συνεργαστείς με τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα οι μαιευτικές κλινικές και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που παρέχουν μαιευτικές υπηρεσίες υγείας. Κανένα δεν θα μπορούσε να λειτουργεί εάν δεν υπήρχε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο Μακάριο νοσοκομείο στη Λευκωσία. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν τομείς όπου δεν θες να ανταγωνίζεσαι με τον ιδιωτικό τομέα αλλά θα συνεργάζεσαι μαζί του.

Κατά την άποψη μου, τα κρατικά νοσηλευτήρια θα αντιμετωπίσουν ορισμένα προβλήματα τα πρώτα δύο με τρία χρόνια διότι οι ασθενείς θα ασκούν το δικαίωμα επιλογής με βάση τη λίστα αναμονής που υπάρχουν. Θα υπάρχουν μεσοπρόθεσμα προβλήματα για ορισμένα νοσηλευτήρια σε περιοχές της Κύπρου όπου υπάρχουν περισσότερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Θα χρειαστεί να το παλέψουν περισσότερο στην αρχή, αλλά εναπόκειται στα ίδια τα νοσηλευτήρια να προβούν στις δέουσες αλλαγές για να μειώσουν τις λίστες αναμονής και ό,τι άλλο απαιτείται ώστε να είναι ανταγωνιστικά.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗΣ
Είστε διατεθειμένος να προβείτε σε ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά το προσωπικό που εργάζεται στα κρατικά νοσηλευτήρια οι οποίοι μέχρι σήμερα απασχολούνται με το καθεστώς του δημόσιου υπαλλήλου;
Αυτό που θέλουμε να συμβεί είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικό να συμβληθεί με τα συμβόλαια που προσφέρουμε εμείς. Εάν συμβληθούν με τα συμβόλαια που προσφέρουμε εμείς, θα έχουμε περισσότερη ευελιξία σε ό,τι αφορά στην τοποθέτηση προσωπικού στη βάση των αναγκών των ασθενών. Δεν είμαστε ανόητοι και γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν είναι εύκολο για ορισμένους να αποποιηθούν το στάτους του δημόσιου υπαλλήλου. Θα ξεκινήσουμε με τους ιατρούς. Οι περισσότεροι από τους ιατρούς που απασχολούνται στα κρατικά νοσηλευτήρια είναι υπό το καθεστώς μη μόνιμου υπαλλήλου και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε αυτούς θα προσφέρουμε νέα συμβόλαια αλλά συνάμα θα προσφέρουμε νέα συμβόλαια σε όλους τους ιατρούς και κάποιοι θα υπογράψουν και κάποιοι όχι. Στο παρόν στάδιο δεν ξέρω πόσοι θα υπογράψουν. Υπάρχουν γύρω στους 800 ιατρούς και θα προσφέρουμε σε όλους καινούργια συμβόλαια τα οποία θα προσφέρουν καλύτερο μισθό, καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση, καλύτερη επαγγελματική αποζημίωση, αλλά από την άλλη θα αναμένουμε μεγαλύτερη ευελιξία από μέρους τους για το πού θα εργαστούν και πώς θα εργαστούν. Αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο.
Εν καιρώ θα προσφέρουμε καινούργια συμβόλαια σε όλο το προσωπικό κάτι το οποίο θα γίνει την κατάλληλη στιγμή. Η άλλη ομάδα αφορά το νέο προσωπικό. Αναφέρθηκα σε 20 νέους ιατρούς και 176 βοηθούς. Όλοι θα προσληφθούν με τα νέα συμβόλαια. Δεν πρόκειται να εργοδοτήσουμε κανένα μετά την 1η Ιανουαρίου με συμβόλαιο της δημόσιας υπηρεσίας. Έτσι αναμένω πως με το πέρας των πέντε χρόνων ολοένα και περισσότερο προσωπικό θα συμβληθεί μαζί μας. Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι θα θέλουν να διαφυλάξουν ως κόρην οφθαλμού το συμβόλαιο της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά πιστεύω πως σε βάθος χρόνου ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού θα είναι με δικά μας συμβόλαια.
Ακόμη και αυτοί που είναι με το καθεστώς του δημόσιου υπαλλήλου, θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι θα πρέπει να εργαστούν διαφορετικά όπως και το υπόλοιπο προσωπικό.

Προβλέπω ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις…
Βεβαίως και όταν κάνεις αλλαγές στον τομέα της υγείας πάντα υπάρχουν αντιδράσεις και ένα από τα ζητήματα που τίθεται ενώπιον μας αφορά το γεγονός ότι επικρατεί το αίσθημα σε αρκετούς ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν πρόκειται να αλλάξουν όλα σε μια νύκτα, αλλά εν όσο βρίσκομαι εδώ διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε τα πάντα ώστε τα πράγματα να δουλέψουν, διότι οι δρομολογούμενες αλλαγές είναι προς όφελος των ασθενών. Πιστεύω πως καθώς οι Κύπριοι θα πληρώνουν περισσότερο για το νέο σύστημα υγείας, φυσιολογικό είναι να αναμένουν περισσότερα πράγματα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Υπήρχε έντονη κριτική σε ό,τι αφορά την αυτονόμηση και πως αυτή θα έπρεπε να ολοκληρωθεί πριν από την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Σε όλες τις χώρες… δεν υπάρχει καμία χώρα που μπορώ να σκεφτώ όπου υπήρξε προσπάθεια να γίνει πρώτα η αυτονόμηση και μετά η εισαγωγή γενικού συστήματος υγείας. Όλες έκαναν και τις δύο διαδικασίες παράλληλα, διότι αν γινόταν πρώτα η αυτονόμηση και μετά η εισαγωγή του συστήματος υγείας, το μόνο κίνητρο που απομένει για τον κόσμο να κάνει τις αλλαγές είναι στην ουσία η άσκηση πίεσης για αλλαγές. Με την παράλληλη διαδικασία, όμως, υπάρχουν οικονομικά κίνητρα και επιπτώσεις στο σύστημα τα οποία αναγκάζουν τον κόσμο να αλλάξει. Έτσι πιστεύω πως και οι δύο διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν ταυτόχρονα. Υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο για τα κρατικά νοσηλευτήρια υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως θα τα υποστηρίξει οικονομικά για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το δίλλημα είναι πως τα συστήματα πληροφορικής που διαθέτουμε δεν είναι τόσο αναβαθμισμένα και δυνατά και η συλλογή δεδομένων είναι που θα μας καθοδηγήσουν, διότι αν δεν κατανοήσεις πρώτα ποια είναι η δομή του κόστους ή δεν είσαι θέση να προβλέψεις ποια θα είναι τα αποτελέσματα στη βάση ορισμένων κριτηρίων, τότε είναι πραγματικά αρκετά δύσκολο να λάβεις αποφάσεις για επενδύσεις και νοσοκομεία. Θα υπάρξει μια περίοδος όπου θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως έχουν τα πράγματα και μετά θα αρχίσουμε τις αλλαγές εφόσον έχουμε ενώπιον μας τα πραγματικά δεδομένα.

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Θέλω να δώσω κίνητρα στους προσωπικούς ιατρούς για να ασκούν περισσότερη προληπτική ιατρική, να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες σε άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως διαβήτη, άσθμα και υπάρχουν μερικά καλά μοντέλα ανά το παγκόσμιο τα οποία προσφέρουν στους προσωπικούς ιατρούς μικρά κίνητρα ώστε να καταστεί υλοποιήσιμη η εν λόγω πολιτική. Έχουμε ζητήσει από τον καθηγητή Mike Pringle, ειδικό σε αυτά τα θέματα, να ετοιμάσει ορισμένες προτάσεις για το πως μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Ωστόσο, δεν συλλέγουμε τα δεδομένα στο παρόν στάδιο τα οποία θα μας βοηθήσει να δώσουμε τα κίνητρα.

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ KPMG
Θα θέλατε να προβείτε σε οποιοδήποτε σχόλιο για τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή για τη σχέση σας με την KPMG και τη σύγκρουση συμφερόντων;
Ο Γενικός Ελεγκτής κάνει ό,τι κάνουν όλοι οι Γενικοί Ελεγκτές και απλά κάνει τη δουλειά του. Έχω εργαστεί για 40 χρόνια στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Έχω διαχειριστεί νοσοκομεία, συστήματα υγείας σε δύο μεγάλες πόλεις, Μπέρμινχαμ και Λονδίνο, ενώ ήμουνα επικεφαλής για 8 χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά συστήματα υγείας, του NHS στην Αγγλία. Τα τελευταία 5 χρόνια έχω εργαστεί σε περισσότερες από 20 χώρες παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη σε κυβερνήσεις, από την Κίνα μέχρι την Βραζιλία και Μεξικό και εξακολουθώ να εργάζομαι και σε διάφορες άλλες περιοχές. Αν θέλετε κάποιον σαν εμένα να βοηθήσω ώστε να γίνει η αυτονόμηση και το ΓεΣΥ, θα εξακολουθήσω να έχω συμφέροντα και σε άλλες χώρες.

Έχω προσφέρει υπηρεσίες στην KPMG global. Δεν έχω ποτέ εργαστεί για την KPMG Κύπρου. Εργάστηκα για την KPMG global προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κυβερνήσεις και συμμετέχοντας σε συνέδρια. Όλα αυτά τα έχω συμπεριλάβει στο βιογραφικό μου σημείωμα όπως επίσης και την δήλωση που έχω κάνει προς το υπουργικό συμβούλιο, όχι διότι πίστευα ότι υπάρχει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων αλλά ώστε να είναι εις γνώσην του υπουργικού σε περίπτωση που κάποιος στο μέλλον αναφερθεί σε αυτά. Παράλληλα, στη δήλωση μου συμπεριέλαβα το γεγονός ότι προεδρεύω του Ιmpact Evercare, επενδυτικού ταμείου αξίας ενός δις, που παρέχει υπηρεσίες σε 10 πόλεις σε Ασία και Αφρική. Ήμουνα απόλυτα διαφανής στο συγκεκριμένο θέμα. Όλα τα στοιχεία τόσο για την επαγγελματική μου πορεία ή ακόμη και την προσωπική μου ζωή είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Δεν απέκρυψα ποτέ τίποτα.

Τη δεδομένη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε ίσως την μεγαλύτερη αλλαγή που έχει σημειωθεί στην Κύπρο στον τομέα της υγείας, αλλαγή η οποία αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους ασθενείς και επικεντρωνόμαστε σε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων που στην ουσία δεν υφίσταται.

Μήπως θεωρείτε ότι κάτι κρύβεται πίσω από όλο αυτό; Εμπόδιο, ίσως, στις αλλαγές που έρχονται;
Δεν ξέρω ποιο μπορεί να είναι το κίνητρο του Γενικού Ελεγκτή, αλλά αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι πως σε οποιοδήποτε σύστημα υγείας και όσο πλησιάζει η ώρα της υλοποίησης των αλλαγών, είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιου είδους αντιδράσεις. Ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ο Τόνι Μπλερ έτρεχε τη διαδικασία αυτονόμησης, παρά το γεγονός ότι διέθετε μεγάλη πλειοψηφία στην Βουλή, την ώρα της ψηφοφορίας βρέθηκε σε αρκετά δύσκολη θέση με αποτέλεσμα να βασιστεί στις ψήφους των συντηρητικών για να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Λοιπόν, όταν πλησιάζει η στιγμή της υλοποίησης αλλαγών το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται στον δημόσιο διάλογο. Από πλευράς μου, αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως είμαι αποφασισμένος να κάνω τα πάντα ώστε να γίνει η αυτονόμηση και να εφαρμοστεί το όλο σύστημα, ανεξαρτήτως με το τι λέγεται και τι γίνεται και τα οποία χαρακτηρίζω ως «θόρυβο». Θα παραδώσουμε αυτό που κληθήκαμε να παραδώσουμε.

Την περασμένη Πέμπτη συμμετείχατε σε συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής. Το κλίμα που επικράτησε σας έκανε να αισθανθείτε ότι θα στηρίξουν τις αλλαγές τις οποίες προωθείτε;
Δεν υπήρξε έστω και μια φωνή που να αντιτίθεται στις αλλαγές. Δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα τους και δεν θέλω να προβώ σε οποιοδήποτε σχόλιο για αυτά. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση, υπό την έννοια ότι αποτελεί την μοναδική χώρα όπου η υιοθέτηση των αλλαγών έχουν ψηφιστεί ομόφωνα από την Βουλή. Σε καμία άλλη χώρα οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας δεν πέρασαν ομόφωνα από την Βουλή, ούτε καν στην Κίνα. Φυσικά, πέραν της ομόφωνης ψήφισης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, όσο πλησιάζει η ώρα των αλλαγών οι συζητήσεις θα φουντώνουν για πολλούς και διάφορους λόγους.
 

Δειτε Επισης

ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»
ΙΝ Business Awards: Στην Chrysostomides Advocates & Legal Consultants το βραβείο στην κατηγορία «Υπηρεσίες»
ΙΝ Business Awards: Στην Cyprus Millers by Hadjigiorkis το βραβείο στην κατηγορία «Εμπόριο-Βιομηχανία»