Θ. Παρπέρης: Κυπριακό "φλερτ" σε εταιρείες από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή

Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως εν δυνάμει regional/international headquartering centre απαριθμεί ο Θεόδωρος Παρπέρης, επικεφαλής του Τμήματος Φορολογικών και Νομικών Υπηρεσιών της PWC.
 

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, o κ. Παρπέρης, ο οποίος θα είναι ομιλητής στο 3ο Cyprus International Investors Summit που θα διεξαχθεί στη Λεμεσό στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018, τονίζει ότι ο συγκεκριμένος στόχος για την Κύπρο είναι απόλυτα εφικτός. Παράλληλα, υπέδειξε ότι η χώρα μας στοχεύει στην προσέλκυση διεθνών οργανισμών, προερχόμενων κυρίως από την Ασία (Ινδία, Κίνα), την  Αφρική και τη Μέση Ανατολή.  

Διαβάστε ακόμα: Kimagro Fishfarming: Νέες μονάδες με το βλέμμα στην Άπω Ανατολή
 
Ποια η σημασία του 3ου Cyprus International Investors Summit για την Κύπρο;

Η πραγματοποίηση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Επενδύσεων συνιστά συνέχεια των πρωτοβουλιών της επιχειρηματικής κοινότητας προς ανάδειξη των εγχώριων επενδυτικών ευκαιριών στο ευρύτερο επιχειρηματικό κοινό, οι οποίες επενδύσεις αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης και μεγέθυνσης της Κυπριακής οικονομίας. Η εν λόγω πρωτοβουλία δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να διευρύνουν το δίκτυο των επαφών τους, να διερευνήσουν νέες ιδέες και να αναπτύξουν συνεργασίες με αντιπροσώπους που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των επενδυτικών υπηρεσιών στο εξωτερικό, όπως διεθνή δικηγορικά γραφεία, εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων και ελεγκτικά γραφεία. Επιπρόσθετα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και παρουσιάσεις από διεθνώς διακεκριμένους επαγγελματίες, με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και ανάλυση του παρόντος επενδυτικού περιβάλλοντος στην Κύπρο αλλά και των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων στο οικονομικό, επιχειρηματικό και νομοθετικό πλαίσιο.

Διαβάστε ακόμα: Tsokkos: Στους μετόχους για αγορά φιλέτων σε Αγία Νάπα και Σωτήρα
 

Πόσο εφικτός είναι ο στόχος της Κύπρου να καταστεί regional/international headquartering centre; Ποιες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση;
Θεωρώ ότι ο στόχος αυτός είναι απόλυτα εφικτός για πολλούς λόγους. Η συνεχής αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και η ευθυγράμμιση του με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό και η ύπαρξη ενός ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα ανθρώπινού δυναμικού, αποτελούν βασικούς πυλώνες που ευνοούν την επίτευξη του στόχου αυτού. Επιπρόσθετα, οι επιχειρηματικές υποδομές και το πολυπολιτισμικό περιβάλλον υποδηλώνουν τις ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση και εγκαθίδρυση κεντρικών γραφείων (headquarters) επιχειρήσεων διεθνούς βεληνεκούς. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η συνεχής συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η αναθεώρηση της σύμβασης με το Ηνωμένο Βασίλειο προς αποφυγή διπλής φορολογίας και η υπογραφή παρομοίου τύπου συμβάσεων με άλλες χώρες, αλλά και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τον οργανισμό προώθησης επενδύσεων (CIPA), τονίζουν την συνεχή προσπάθεια της Κύπρου προς δημιουργία ενός πρόσφορου, πλήρως ευέλικτου και αναβαθμισμένου επιχειρηματικού πλαισίου με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών εταιρειών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο. Περαιτέρω, η Κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την προσέλκυση εταιρειών στην Κύπρο και την ενδυνάμωση διπλωματικών σχέσεων με χώρες ανά το παγκόσμιο με την εγκαθίδρυση περισσότερων πρεσβειών, προξενείων και εμπορικών αντιπροσωπειών.
 
Ποιες οι προοπτικές, το μέλλον και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως regional headquartering centre;
Η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, η ολοένα πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους, αλλά και η πρόσφατη αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης προμηνύουν τις προοπτικές για την προβολή της Κύπρου ως ένα ελκυστικό περιβάλλον για τη μεταφορά κεντρικών γραφείων. Το πλήρως εναρμονισμένο με Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα νομικό πλαίσιο, το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, η κομβική γεωγραφική θέση, η περαιτέρω εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το χαμηλό κόστος διαχείρισης ομίλων εταιρειών, αποτελούν κλειδί για την προσέλκυση τέτοιων επιχειρήσεων, είτε από το Ηνωμένο Βασίλειο είτε από μη-κράτη μέλη της ΕΕ. Επιπρόσθετα, η Κύπρος είναι σε θέση να υποστηρίξει και να εξυπηρετήσει όλων των ειδών των επιχειρηματικών εργασιών μέσω της πληθώρας εγκεκριμένων ελεγκτικών και δικηγορικών γραφείων, καθώς και εξειδικευμένων συμβουλευτικών οίκων.
 
Σε ποιες χώρες εστιάζει η Κύπρος και για ποιους λόγους; 
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αλλά κυρίως λόγω της στρατηγικής της θέσης ως σταυροδρόμι ανάμεσα σε Αφρική, Ασία και Ευρώπη, η Κύπρος αποτελεί ιδανικό προορισμό για επιχειρήσεις όσον αφορά την εγκαθίδρυση κεντρικών γραφείων ανεξαιρέτως υφιστάμενης καταγωγής, κατηγορίας υπηρεσιών και επιχειρηματικού βεληνεκούς. Παρ’ όλα αυτά, η Κύπρος εστιάζει περισσότερο στην προσέλκυση διεθνών οργανισμών, προερχόμενων κυρίως από την Ασία (Ινδία, Κίνα), Αφρική και Μέση Ανατολή, εκμεταλλευόμενη την στρατηγική της θέση ως πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περαιτέρω, ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και λόγω των στενών σχέσεων και της αναθεώρησης της συμβάσης προς αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, η Κύπρος στοχεύει στην εδραίωση της ως επιθυμητό προορισμό για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και που επιθυμούν να συνεχίσουν να διεξάγουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cyprusinvestorssummit.com

Δειτε Επισης

Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»