Σενάριο διάλυσης του Ταμείου Συντάξεως των δικηγόρων

Ενώπιον του κινδύνου διάλυσης βρίσκεται το «Ταμείο Συντάξεως» των δικηγόρων, καθώς βάσει των σημερινών δεδομένων και εισφορών του, καθίσταται μη βιώσιμο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν εμπειρογνώμονες τριών οίκων, οι οποίοι κλήθηκαν από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για να μελετήσουν τα δεδομένα του ταμείου.

Διαβάστε ακόμα: Ταξιδεύουν μακριά τα κυπριακά φάρμακα
 
Σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, προς τα μέλη του, περιγράφει το μέγεθος του προβλήματος και σημειώνει πως οι μελέτες και των τριών εμπειρογνωμόνων συμπίπτουν σε ένα σημείο. «Ότι το ταμείο δεν είναι βιώσιμο ως έχε σήμερα και εισηγούνται τη διάλυση του».
 
Βάσει εκτίμησης Συμβούλου, για να είναι βιώσιμο το συγκεκριμένο Ταμείο για τα επόμενα χρόνια (και χωρίς να καταστεί μόνιμα βιώσιμο), πρέπει οι επενδύσεις του Ταμείου να αποδίδουν τουλάχιστο 5,6% τον χρόνο, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο.

Πάντως, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου τονίζει πως για να αποφευχθεί η διάλυση του Ταμείου και να γίνει βιώσιμο, θα πρέπει να υιοθετηθούν οδυνηρές λύσεις.
 
Πολλοί οι δικηγόροι, λίγες οι εισφορές
Όπως εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης, τα προβλήματα του «Ταμείου» άρχισαν όταν αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των δικηγόρων και ταυτόχρονα λόγω της οικονομικής κρίσης μειώθηκαν τα εισοδήματα που είχε το Ταμείο από τόκους των καταθέσεων του.  Επίσης αυξήθηκε σε δυσανάλογο βαθμό από προηγουμένως, ο αριθμός των δικηγόρων που αιτούνται σύνταξης μόλις συμπληρώσουν τα χρόνια. Ο αριθμός των Δικηγόρων και η αύξηση του, προσθέτει, θα ήταν προς όφελος του Ταμείου, εάν όλοι οι Δικηγόροι είχαν συμμετοχή στην αγορά δικηγοροσήμων.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, σήμερα ο Σύλλογος απαριθμεί 3500 δικηγόρους, εκ των οποίων, μόλις οι 1500 συμμετέχουν στην αγορά δικηγοροσήμων.
 
Αυτό σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς και στην επιβάρυνση του Ταμείου τα εξής:

Α) Ένας δικηγόρος ο οποίος δεν συμμετέχει στην αγορά δικηγοροσήμων καταβάλλει €480 τον χρόνο ως συνδρομή.  Στα 35 χρόνια που προβλέπει ο κανονισμός του Ταμείου για πλήρη σύνταξη θα καταβάλει συνολικά το ποσό των €480 Χ 35 χρόνια =   €16800.

Β) Η μηνιαία σύνταξη που καταβάλλεται σήμερα σε δικηγόρους που έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια είναι €1090,83 τον μήνα.  Περίπου σύμφωνα με τις μελέτες και τις στατιστικές η σύνταξη καταβάλλεται για 10 έως 15 χρόνια λαμβανομένης υπόψη και της μεταφοράς στον επιζώντα σύζυγο.  Δηλαδή ο δικηγόρος θα πάρει σύνταξη από το Ταμείο εάν λάβουμε υπόψη μόνο τα 10 χρόνια (1090,83 Χ 14 μήνες Χ 10 χρόνια = €152.716,20) ή στα 15 χρόνια €229.074,30.
 
Γ) Επίσης θα πάρει όπως είναι σήμερα το Ταμείο και εφάπαξ ποσό €21.000.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο δικηγόρος που δεν συμμετέχει στα δικηγορόσημα καταβάλλει ποσό €16.800 ως συνδρομή και αναμένει να πάρει από το Ταμείο από €152.000  έως €230.000 σύνταξη πλέον το εφάπαξ.
 
Ταυτόχρονα με την οικονομική κρίση οι τόκοι των καταθέσεων του Ταμείου από 8% έχουν μειωθεί στο 1% και επίσης η καταχώρηση αγωγών έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.  Η μείωση της καταχώρησης των αγωγών σχετίζεται άμεσα με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση και την αναποτελεσματικότητα της εκτέλεσης.

Διαβάστε ακόμα: Ηλεκτρική Ανανεώσιμες Ltd: Δυναμική συμμετοχή της ΑΗΚ στις ΑΠΕ
 
Χρειάζονται οδυνηρές αλλαγές
Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, οι Εμπειρογνώμονες έχουν εισηγηθεί την σημαντική αύξηση των δικηγοροσήμων, με την ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων σε πρώτο στάδιο.
 
Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εκφράζει τη θέση ότι άλλη αύξηση των δικηγοροσήμων δεν μπορεί να γίνει διότι και πάλιν θα επιφορτισθεί τα δικηγορόσημα μια μερίδα δικηγόρων μόνο. «Η λύση που προτείνω», προσθέτει, «είναι να αυξηθεί σημαντικά η συνδρομή και μάλιστα σε κλίμακες ανά πενταετία, ώστε να ευνοούνται οι νεότεροι δικηγόροι και η συνδρομή να μειώνεται ανάλογα από όσους θα καταθέτουν στο τέλος του χρόνου τις αποδείξεις αγοράς των δικηγοροσήμων.  Τα ποσά θα μας τα καθορίσουν επακριβώς οι Σύμβουλοι του Ταμείου, όπως και την αναλογία των διαφόρων ΔΕΠΕ ή συνεταιρισμών που εργοδοτούν δικηγόρους».
 
Μια δεύτερη λύση, τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, θα είναι η αναλογική σύνταξη ανάλογα με την συνεισφορά κάθε δικηγόρου. «Είμαι της άποψης», προσθέτει, «ότι αυτή η λύση θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στον έλεγχο της αγοράς δικηγοροσήμων αλλά κυρίως δεν θα εκπληρώνει το σκοπό του Ταμείου».

Λήψη μέτρων τώρα
Ο Δώρος Ιωαννίδης τονίζει πως εάν δεν ληφθούν τώρα δραστικά μέτρα, σε λίγα χρόνια το Ταμείο λόγω του μεγάλου αριθμού των νεοεισερχόμενων δικηγόρων και της σημαντικής μείωσης της συμμετοχής στα δικηγορόσημα, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στους σκοπούς του.
 
Οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ανακοινωθούν στο μέλλον.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα αυτό έχει απασχολήσει το Συμβούλιο του Ταμείου σε συνεχείς  συνεδρίες υπό την Προεδρία του Γενικού Εισαγγελέα, στην παρουσία των Συμβούλων του Ταμείου. «Ο χρόνος έχει δείξει ότι το Ταμείο Συντάξεως  έχει βοηθήσει σημαντικά τους Δικηγόρους γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν εκ μέρους μας όλες οι ενέργειες, όσον οδυνηρές και εάν θα είναι ώστε να καταστεί τούτο βιώσιμο», καταλήγει  στην επιστολή του ο κ. Ιωαννίδης.

 

Δειτε Επισης

Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης