Ηλεκτρική Ανανεώσιμες Ltd: Δυναμική συμμετοχή της ΑΗΚ στις ΑΠΕ

Στην ενεργοποίηση της θυγατρικής της Ηλεκτρική Ανανεώσιμες LTD έχει προχωρήσει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου με στόχο την δυναμική της συμμετοχή στην ανάπτυξη έργων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Διαβάστε ακόμα: Σενάριο διάλυσης του Ταμείο Συντάξεως των δικηγόρων
 
Την εν λόγω αποκάλυψη έκανε προ ημερών ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Ανδρέας Μαραγκός σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης προς τιμή των 100 μεγάλων πελατών της ΑΗΚ, επισημαίνοντας πως στην κατεύθυνση αυτή η ΑΗΚ είναι έτοιμη για την ανάπτυξη μεγάλων έργων με σκοπό την ένταξή τους στην αγορά ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο φωτοβολταϊκό πάρκο Ακρωτηρίου, ισχύος 20 MW που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών και στο φωτοβολταϊκό πάρκο Άγιος Ιωάννης Α', ισχύος 3,5 MW.
 
Νet-billing
Υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει σχέδιο το οποίο έχει στείλει για έγκριση για το net-billing που αφορά την αυτό-παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους μεγάλους καταναλωτές (εμπόρους και βιομήχανους) να αξιοποιούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα, μειώνοντας ή εκμηδενίζοντας το κόστος του ηλεκτρισμού για τις μονάδες τους, πετυχαίνοντας ταχύτερη απόσβεση της αρχικής επένδυσης και εξασφαλίζοντας και κάποια έσοδα από την πώληση του περισσεύματος ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν προς την Αρχή Ηλεκτρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο ίδιο σχέδιο, εισήγηση του Υπουργείου Ενέργειας είναι όπως, συμπεριληφθεί πρόνοια για αύξηση της επιτρεπόμενης ισχύος KW που έχουν οι οικιακοί καταναλωτές για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών από 5,2 KW σε 10 KW.

Διαβάστε ακόμα: Ταξιδεύουν μακριά τα κυπριακά φάρμακα
 
Πρωτοποριακό app
Την ίδια ώρα, ο κ. Μαραγκός απεκάλυψε τη νέα πρωτοπoριακή εφαρμογή της ΑΗΚ για κινητές συσκευές Android και iOS. Η εφαρμογή με έμφαση στην απλότητα και πρακτικότητα, προσφέρει στους καταναλωτές μια νέα εμπειρία εξυπηρέτησης, κάθε στιγμή της ημέρας. Καλύπτει μεγάλο εύρος υπηρεσιών από ενημέρωση και πληρωμή λογαριασμών μέχρι υπολογισμό κατανάλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εφαρμογή θα είναι στη διάθεση των καταναλωτών τον Μάϊο.
 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και η παραγωγική συνεργασία της ΑΗΚ με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου υπάρχει συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού πάρκου Απόλλων του Πανεπιστημίου. Παρέχει την ίδια ώρα υποστήριξη στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού για την ανάπτυξη σημαντικού ΦΒ πάρκου ισχύος 8 MW.
 
Σημαντική εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται και η συνεργασία της ΑΗΚ με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για Φωτοβολταϊκά έργα στην περιοχή Αχερά.  Η πρώτη φάση της ανάπτυξης, που έχει ήδη ξεκινήσει, περιλαμβάνει δύο έργα των 5 MW το κάθε ένα. Η δεύτερη και πλέον σημαντική φάση της συνεργασίας με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός μεγάλου ΦΒ πάρκου, ισχύος το ελάχιστο 50 MW.  Το έργο αυτό θα είναι ορόσημο για την ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο, τόσο λόγω του μεγέθους όσο και λόγω των σημαντικών οικονομιών κλίμακας που αναμένεται να επιτυχθούν με την υλοποίησή του.  

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις