Αγορά Εργασίας: Εργοδότες Vs Συνδικαλιστές
13:27 - 17 Απριλίου 2018
Καλά κρατεί η διαφωνία μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ό,τι αφορά την καθιέρωση συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους τομείς της Οικονομίας με ΟΕΒ και ΚΕΒΕ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με ΣΕΚ και ΠΕΟ γύρω από το εν λόγω θέμα στο πλαίσιο του 8ου Nicosia Economic Congress.
Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προέταξαν το επιχείρημα ότι η ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων συμβάλλει στη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης και στην μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις τόνισαν πως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση την απόδοση τους.
Διαβάστε ακόμα: ΥΠΟΙΚ: Κανένα δάνειο δεν πρόκειται να χαριστεί
Σημείο τριβής αποτέλεσε και η ανάγκη απασχόλησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες με τις εργοδοτικές οργανώσεις να επισημαίνουν πως σε ορισμένες θέσεις εργασίας οι Κύπριοι παρουσιάζονται απρόθυμοι να απασχοληθούν.
Ανακάμπτει η απασχόληση
Ταχεία βελτίωση σημειώνει η αγορά εργασίας στην Κύπρο ανέφερε ο διευθυντής του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου επισημαίνοντας πως το ποσοστό απασχόλησης από 67,6% το 2014 αυξήθηκε στο 70,7% το 2017, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 16,1% το 2014 στο 11% το 2017. Το 40% των ανέργων προέρχονται από την δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση, ενώ το 28% των ανέργων ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Πρόσθεσε πως η τεχνική εκπαίδευση πρέπει να γίνει πιο ελκυστική με προσανατολισμό των νέων σε τεχνικής φύσης επαγγέλματα, ενώ ως μέτρο μείωσης της ανεργίας ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Αγορά Εργασίας η οποία προσφέρει λύσεις σε άτομα, ειδικά νέους, που μπορούν και θέλουν να μετακινηθούν για ένα χρονικό διάστημα.
Για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έκανε λόγο ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, επισημαίνοντας πως αρετές συλλογικές συμβάσεις έχουν καταργηθεί. Πρόσθεσε πως οι συλλογικές συμβάσεις συμβάλλουν στη μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων και υπογράμμισε ότι η ΣΕΚ επιθυμεί τη νομοθετική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε πως η ανάπτυξη της οικονομίας είναι ικανοποιητική αλλά έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει προτού καταταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα. Κύριος στόχος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και αύξηση της απασχόλησης και της μισθολογικής ανάκαμψης αλλά στα πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων των επιχειρήσεων. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες και στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Κάλεσε το κράτος να υιοθετήσει αναπτυξιακή πολιτική και να παρέχει κίνητρα για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Τόνισε ότι υπάρχει απροθυμία από Κυπρίους να εργοδοτηθούν σε ορισμένες θέσεις εργασίας και υπογράμμισε ότι το εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες είναι απαραίτητο.
Η Κύπρος διαθέτει το καλύτερο σύστημα εργασιακών σχέσεων ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΒ Χρήστος Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας πως αυτό το σύστημα θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας. «Θα πρέπει να το εκσυγχρονίσουμε και να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες της αγοράς. Ευέλικτες μορφές απασχόλησης, μονιμοποίηση του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες».
Οι επιπτώσεις της κρίσης που αφήνει στην κοινωνία ανέφερε ο Πάμπης Κυρίτσης ΓΓ της ΠΕΟ έχει ως αποτέλεσμα την διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και την υποβάθμιση μισθών με ταχείς ρυθμούς. Ο κ. Κυρίτσης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή φιλοσοφίας στην πολιτική της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο φόβος των εργαζομένων οδηγεί στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.