ΥΠΟΙΚ: Κανένα δάνειο δεν πρόκειται να χαριστεί

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η σύσταση εξωτραπεζικού φορέα διαχείρισης δανείων που θα προκύψει μέσα από την πώληση του Συνεργατισμού και στη βάση όρων που θα τεθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόσταση του κράτους από τη διαχείριση του Φορέα και θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Μιλώντας ενώπιον του 8ου Nicosia Economic Congress ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως κανένα δάνειο δεν πρόκειται να χαριστεί. Είναι με την αποπληρωμή των δανείων που θα εισπραχτούν τα ποσά με τα οποία έχει επιβαρυνθεί το Κράτος.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως θα πρέπει να ενισχυθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να γίνει πιο αυστηρό εκεί που πρέπει. Συγκεκριμένα, είπε, προωθούνται προτάσεις για αλλαγές στο πλαίσιο αφερεγγυότητας και εκποιήσεων καθώς και για την τιτλοποίηση δανείων. Τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης εξυγίανση του τραπεζικού τομέα προς όφελος της ανάπτυξης. Βρίσκεται, είπε, σε εξέλιξη μια προσπάθεια διόρθωσης χρόνιων στρεβλώσεων στον τραπεζικό τομέα. 

Βασικοί στόχοι και άξονες
Στόχος της κυβέρνησης ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών είναι η πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας και δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών μέσα σε συνθήκες πλήρης απασχόλησης. Διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ευνοϊκού επιχειρηματικούς περιβάλλοντος. Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ θέτει και υπηρετεί στόχους που έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Θα εργαστούμε μαζί με τους εταίρους μας για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και υπογράμμισε πως μέσω της τραπεζικής ένωσης θα διασφαλιστεί και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στη δική μας χώρα. 

Σε ό,τι αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι παρακολουθούμε τη διαδικασία και στόχος μας είναι η διατήρηση όσο το δυνατόν στενότερων σχέσεων με τη Βρετανία κατά την μετά την brexit εποχή.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τη συμμόρφωσης μας προς τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες. Παραμἐνουμε δεσμευμένοι στην πολιτικών των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Μέσα από τη συνεχή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να προωθούμε φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις. Θα πρέπει να προχωρήσουν κινήσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής».

«Τα δάνεια πρέπει να πληρώνονται. Φορολογική δήλωση από όλους έστω κι αν δεν επιβάλλεται. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση παραμένει βασική επιδίωξη της κυβέρνησης. Η επένδυση στην τεχνολογία είναι πιο αποτελεσματική μορφή μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα. Η τεχνολογική αναβάθμιση στο δημόσιο τομέα εξυπηρετεί και τον στόχο για συγκράτηση στην αύξηση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Υπογράμμισε πως η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού για προκήρυξη θέσεων στον δημόσιο τομέα, αφορά μόνο το ένα δέκατο των θέσεων που έχουν μειωθεί».

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε πως κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, επισημαίνοντας πως αυτό θα πρέπει να παρακολουθεί και η Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς και το σύνολο των πολιτών. 

Εξέφρασε την πεποίθηση πως το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θα υποστηρίξουν την φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και τη δημιουργία εμπορικού δικαστηρίου, τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, την οριζόντια μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, την απλοποίηση των διαδικασιών για επενδύσεις.

Επανέλαβε πως μέσα στους στόχους της κυβέρνησης είναι η μερική αποκρατικοποίηση της CYTA, αποκρατικοποίηση του κρατικού λαχείου, εμπορικοποίηση του λιμανιού Λάρνακας και η υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής.

Κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες της ΕΕ για την εγκαθίδρυση κοινής φορολογικής πολιτικής ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται σε αυτή την προσπάθεια, αλλά επιθυμεί όπως το κάθε κράτος-μέλος διατηρεί το δικαίωμα καθορισμού του συντελεστή φορολόγησης.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι εντός του τρέχοντος έτους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τροχοδρομηθεί η υλοποίηση και δημιουργία του Υφυπουργείο Τουρισμού.

Δειτε Επισης

Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό