Πρωτιά της Κύπρου με €107 εκατ. στο Ορίζοντας 2020

Πρώτη κατατάσσεται η Κύπρος στην κατά κεφαλή προσέλκυση κονδυλίων και συγκεκριμένα από το μεγαλύτερο Πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρώπη, τον «Ορίζοντα 2020» με τη συμμετοχή κυπριακών φορέων σε 245 προγράμματα και την προσέλκυση συνολικής χρηματοδότησης €106,65 εκατ.

Διαβάστε ακόμα: Τα πολυτελή αυτοκίνητα στους δρόμους της Κύπρου
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΕΕ για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας με συνολικό προϋπολογισμό €80 δις για την περίοδο 2014 - 2020.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, για την περίοδο 2014-2016 στην Κύπρο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων (2.606) σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο μέσος όρος ανήλθε στις 192.

Διαβάστε ακόμα: ΥΠΕΣ: Ψάχνει νέα στέγη για μετακόμιση

Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Το  Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ένταξης κυπρίων ερευνητών σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.
 
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, o Γενικός Διευθυντής του ΙΠΕ Δρ. Βασίλης Τσάκαλου, ανέφερε πως  «Η Κύπρος διακρίνεται για την εξαιρετική ικανότητά της να αντλεί ευρωπαϊκούς πόρους για έρευνα και καινοτομία παρά τον σκληρό πανευρωπαϊκό συναγωνισμό με χώρες μεγαλύτερες σε μέγεθος και με μεγαλύτερη παράδοση στον τομέα. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα τοποθετούν την Κύπρο στην πρώτη θέση της κατά κεφαλήν απορρόφησης πόρων από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ερευνητική και καινοτομική αριστεία και στην εξωστρέφεια μεγάλου αριθμού κυπριακών ερευνητικών ομάδων και των φορέων τους τόσο στον ευρύτερο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το ΙΠΕ συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχία των κυπριακών ομάδων προσφέροντας ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και υποστηρικτικών χρηματοδοτήσεων».
 

 


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - €30,35 εκατ.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται πρώτο, με μεγάλη διαφορά, στην Κύπρο με 72 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα και έχει αντλήσει από την 1η Ιανουαρίου 2014, ημερομηνία έναρξης του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» μέχρι το τέλος Μαρτίου 2018, συνολική χρηματοδότηση ύψους €30,35 εκατομμυρίων. Συνολικά, το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται 151ο σε εξασφάλιση χρηματοδότησης ανάμεσα στους 25.191 οργανισμούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και 106ο ανάμεσα σε όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που συμμετέχουν, μία πολύ τιμητική διάκριση αφού το Πανεπιστήμιο ξεπερνά σε απόδοση σε απόλυτους αριθμούς διάσημα και πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και προϋπολογισμό πανεπιστήμια της Ευρώπης.
 

Γενικά, το Πανεπιστήμιο απέδωσε εξαιρετικά σε όλους τους πυλώνες του προγράμματος Ορίζοντας 2020. Εξασφάλισε €13,3 εκατομμύρια με συνολικά 10 έργα από τη Δράση «WIDESPREAD», κάτω από την οποία εντάσσονται και τα έργα Teaming που αφορούν δημιουργία νέων κέντρων ερευνητικής αριστείας και €9,3 εκατομμύρια από τον πυλώνα Ερευνητικής Αριστείας (Excellence) με 5 χορηγίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, 28 έργα Marie Sklodowska-Curie, 1 έργο Μελλοντικών και Αναδυόμενων Τεχνολογιών (FETs) και 2 έργα Ερευνητικών Υποδομών. Ταυτόσημη ήταν και η απόδοση του Πανεπιστημίου Κύπρου στον πυλώνα «Κοινωνικές Προκλήσεις» όπου εξασφάλισε 18 έργα εκ των οποίων 10 εντάσσονται στον τομέα της Ενέργειας, 3 στον τομέα της Υγείας, 3 στις Κοινωνικές Επιστήμες, 1 στην Ψηφιακή Ασφάλεια και 1 στη Θαλάσσια Βιολογία. Επιπρόσθετα το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξασφάλισε 5 έργα κάτω από τον άξονα «Βιομηχανική Ανάπτυξη» με 4 έργα στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και 1 έργο στην Δράση «Διάστημα», καθώς και 1 έργο κάτω από την πρωτοβουλία EURATOM, και 2 έργα στην οριζόντια προτεραιότητα «Επιστήμη με και για την Κοινωνία».

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Υποστήριξης Έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μάριος Δημητριάδης τόνισε ότι «το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας επιστημονικό προσωπικό, ερευνητικές υποδομές και συμμετέχει σε κορυφαία δίκτυα συνεργασίας. Συνεπώς είναι φυσική εξέλιξη ότι το πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο που έχει παραχθεί στο Πανεπιστήμιο εξαργυρώνεται με σημαντικές επιτυχίες στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» όπως η εξασφάλιση έργων Teaming, σημαντικού αριθμού έργων ερευνητικής αριστείας αλλά και έργων μεγάλης κλίμακας που καταπιάνονται με την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων. Το επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι παρά την εξαιρετική απόδοση του Πανεπιστημίου υπάρχουν ακόμη περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης που δύναται να καταστήσουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως σημείο αναφοράς στα ερευνητικά δρώμενα της Ευρώπης”.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ευχαρίστησε την ερευνητική – ακαδημαϊκή κοινότητα του πανεπιστημίου για την εντυπωσιακή πορεία με σημαντικές επιτυχίες στον «Ορίζοντα 2020». Τόνισε ότι καταδεικνύεται για άλλη μια φορά η συμβολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στην απορρόφηση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, δίνοντας έμφαση στις προοπτικές που δημιουργούνται   για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τόπο μας. «Το Πανεπιστήμιό μας ξεχωρίζει για το υψηλό επίπεδο μόρφωσης που προσφέρει, καθώς και για το πλούσιο ερευνητικό του έργο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το μέλλον του τόπου εναπόκειται στους ανθρώπους του, στη δημιουργικότητα, τη φαντασία τους, την επιθυμία τους να προσφέρουν και να παράγουν για την κοινωνία και τον κόσμο. Ένα σημαντικό για την κυπριακή κοινωνία όφελος από την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι επίσης  η εργοδότηση νέων ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παράγουμε έρευνα και προσελκύουμε νέους ικανούς επιστήμονες και ερευνητές, γιατί σταθερή μας επιδίωξη είναι να είμαστε ο μεγαλύτερος εργοδοτικός οργανισμός νέων ερευνητών στην Κύπρο»,  σημείωσε ο Πρύτανης.
 
 
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - €15 εκατ.
Ο Δήμος Λευκωσίας είναι ο Συντονιστής του έργου RISE - Research Centre on Interactive media, Smart systems and Emerging technologies που χρηματοδοτείται από τη 2η Φάση της Δράσης WIDESPRED 2016-2017 – Teaming, του προγράμματος Ορίζοντας 2020. Το RISE αφορά στη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία στην καρδιά της εντος των τειχών πόλης. Την κοινοπραξία αποτελούν πέραν του Δήμου Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και δυο παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκά ιδρύματα το Ινστιτούτο Max Planck for Informatics της Γερμανίας και το University College of London στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 


Σύμφωνα με την Χάρις Θεοχάρους, Συντονίστρια έργου RISE και λειτουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας, «τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του RISE επικεντρώνονται κυρίως στα διαδραστικά μέσα. Η έρευνα στο RISE ενσωματώνει τις Οπτικές Επιστήμες, τους Ανθρωπιστικούς Παράγοντες και το Σχεδιασμό, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Έξυπνα Συστήματα και τις Επικοινωνίες, δίνοντας  έμφαση σε μια φιλοσοφία του τύπου: «Εμπνευσμένο από τον άνθρωπο, σχεδιασμένο για τον άνθρωπο.»


Οι κύριοι στόχοι του κέντρου είναι:
(1) Η παραγωγή έρευνας διεθνούς επιπέδου, ώστε να αναδειχθεί σε περιφερειακό κέντρο αριστείας.
(2) Η συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις καινοτομίας και επιστήμονες για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, ευθυγραμμισμένων με την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της χώρας.
(3) Η υποστήριξη των επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας με τη μεταφορά γνώσεων, κατάρτισης και τεχνολογικών λύσεων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
(4) Η δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ επιστημόνων, επιχειρηματιών, καθώς και τοπικών αρχών ώστε να καλλιεργηθεί μία  κουλτούρα καινοτομίας και δημιουργικότητας.
Το Κέντρο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους €15 εκατομμυρίων από τον Ορίζοντα 2020.

Το έργο, σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, έχει ξεκινήσει επίσημα το Νοέμβριο του 2017. Η χρηματοδότηση αξιοποιείται για εφαρμογή του έργου και των δεσμεύσεων μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επίτευξη των στόχων του.  Επιπλέον, στο Κέντρο θα παρασχεθεί συμπληρωματική χρηματοδότηση €15 εκατομμυρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο συνολικός προϋπολογισμός ο οποίος ανέρχεται σε περίπου €50 εκατομμύρια, περιλαμβάνει την συνεισφορά των εταίρων της κοινοπραξίας, τη συγχρηματοδότηση της υποδομής του και επιλεγμένων δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ 2014 – 2020, και που έχει κατανεμηθεί στο Δήμο Λευκωσίας για την υλοποίηση της Στρατηγικής του για Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, καθώς και συνεισφορά από επιπλέον φορείς που πίστεψαν στο Κέντρο και αποφάσισαν να το στηρίξουν.

Μέχρι στιγμής έχει ξεκινήσει η διαδικασία για πρόσληψη ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού που θα στελεχώσει το νεοσύστατο ερευνητικό κέντρο. Παράλληλα  έχουν αναπτυχθεί στρατηγικές συνεργασίες και με τον ιδιωτικό τομέα στα πλαίσια της ανάπτυξης έρευνας και καινοτομίας.  Το RISE θα συνεισφέρει καταλυτικά στη δημιουργία ενός μοναδικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, συμπληρώνοντας τις λοιπές υποδομές και δραστηριότητες του υφιστάμενου οικοσυστήματος και παρέχοντας την επιστημονική υποδομή που θα ενθαρρύνει τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα.    

Ο Δήμος Λευκωσίας, σημείωσε η κ. Θεοχάρους, πήρε την στρατηγική απόφαση να εμπλακεί, να στηρίξει και να συντονίσει τη δημιουργία του συγκεκριμένου Κέντρου Αριστείας, εντάσσοντας το στην Στρατηγική του για  Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στην καρδιά της πόλης, προκειμένου να αναδειχθεί η πρωτεύουσα σε περιφερειακό κόμβο επιχειρηματικής καινοτομίας.  «Είμαστε ενθουσιασμένοι και περήφανοι για το έργο αυτό το οποίο έχει επιλεγεί μέσα από μια άκρως ανταγωνιστική διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Είμαι πεπεισμένη ότι οι συνέργειες που θα προκύψουν μέσω της προσφοράς όλων των εμπλεκομένων μερών θα προσθέσουν αξία στην ευρύτερη κοινωνία αλλά και θα βοηθήσουν στην τοποθέτηση της Κύπρου στο χάρτη της διεθνούς επιστημονικής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Εκ μέρους του Δήμου Λευκωσίας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους φορείς που πίστεψαν, ενθάρρυναν  και συνεχώς στηρίζουν τις δραστηριότητες του σημαντικού αυτού κέντρου». 

 

ΤΕΠΑΚ - €11,6 εκατ.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος HORIZON2020, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετείχε έως σήμερα, συνολικά σε 365 περίπου Προτάσεις με ρόλο Ανάδοχου ή Συνεργαζόμενου Φορέα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, έχουν εγκριθεί 33 Ερευνητικά Έργα, συνολικής χρηματοδότησης για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου που ανέρχεται στα 11.646 εκατ. Ευρώ περίπου.

Από τα 33 Ερευνητικά Έργα που εγκρίθηκαν, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου σημείωσε αξιοσημείωτες επιτυχίες σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά Προγράμματα του HORIZON2020, όπως είναι για παράδειγμα το Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), το Πρόγραμμα TWINNING, το Πρόγραμμα TEAMING for Excellence καθώς επίσης και στο Πρόγραμμα ERA-Chairs.

Αναλυτικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) υποστηρίζει την έρευνα σε τομείς αιχμής, μέσω της υλοποίησης διεπιστημονικών προτάσεων και πρωτοποριακών ιδεών, σε νέους και αναδυόμενους τομείς που εισάγουν καινοτόμες προσεγγίσεις. Η αποστολή του ERC είναι να ενθαρρύνει την υψηλότερη ποιότητα της έρευνας στην Ευρώπη μέσω ανταγωνιστικής χρηματοδότησης και να υποστηρίξει την υλοποίηση έρευνας αιχμής σε όλους τους τομείς της έρευνας, στη βάση της επιστημονικής αριστείας.  Στο πλαίσιο του Προγράμματος ERC, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου εξασφάλισε Έργο στη Δράση ERC Consolidator Grant, που σκοπό έχει τη δημιουργία μιας κατάλληλης ερευνητικής ομάδας και την υλοποίηση ανεξάρτητης έρευνας στην Ευρώπη.  Το Έργο που εξασφάλισε το ΤΕΠΑΚ ύψους 1.85 εκατ. Ευρώ, είναι το πρώτο Έργο που εξασφάλισε χρηματοδότηση στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Δράσης σε παγκύπρια βάση.


Ακόμα μια επιτυχία για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποτελεί η εξασφάλιση τριών (3) εκ των πέντε (5) Ερευνητικών Έργων που εξασφάλισαν συνολικά οι κυπριακοί ερευνητικοί φορείς στο πλαίσιο του Προγράμματος TWINNING. Και στα τρία αυτά Έργα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ρόλο Ανάδοχου Φορέα. Η συνολική χρηματοδότηση για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέρχεται στα 1.2 εκατ. Ευρώ. Το Πρόγραμμα TWINNING συμβάλει στην ενίσχυση ενός καθορισμένου τομέα της έρευνας σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που ανήκει σε χώρα κράτος μέλος της ΕΕ χαμηλής επίδοσης στους τομείς έρευνας και καινοτομίας, μέσω της συνεργασίας με τουλάχιστον δύο διεθνώς κορυφαίους φορείς στην Ευρώπη.

Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο του Προγράμματος HORIZON2020, αποτελεί και η εξασφάλιση της υψηλότερης πανευρωπαϊκά βαθμολογίας στην αξιολόγηση του Προγράμματος TEAMING. Συγκεκριμένα, από τις εννέα (9) προτάσεις τις οποίες εξασφάλισε η Κύπρος κατά το 2017 στο πλαίσιο του Προγράμματος TEAMING, στις δυο (2) πρώτες σε βαθμολογία προτάσεις επικεφαλής είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρο, υπό την ιδιότητά του ως Ανάδοχος Φορέας, ενώ το Πανεπιστήμιο συμμετέχει σε ακόμα μια πρόταση ως Συνεργαζόμενος Φορέας. Οι δύο αυτές προτάσεις αρίστευσαν λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας συγκεκριμένα 15 στα 15.


Οι προτάσεις αυτές εξασφάλισαν σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Προγράμματος, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 0.4 εκατομμυρίων ευρώ, κερδίζοντας, επίσης, πρόσφορο έδαφος για μια επιτυχημένη αξιολόγηση κατά τη δεύτερη φάση, όπου δύναται να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Οι κύριοι στόχοι των προγραμμάτων αφορούν στο σχεδιασμό, υλοποίηση και λειτουργία Ερευνητικών Κέντρων Αριστείας.


Ακόμα μια μεγάλη, παγκόσμιας σημασίας, πρόσφατη επιτυχία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί η εξασφάλιση της μιας και μοναδικής Έδρας του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (European Research Area-  ERA Chair) στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς  (EU ERA Chair on Digital Cultural Heritage), με το συνολικό ποσό των 2,5 εκατ. Ευρώ. Η επιτυχία αυτή στέφθηκε μετά από μια ιδιαίτερα επίπονη και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία, μεταξύ 97 άλλων Προτάσεων, από όλη την Ευρώπη. Στόχος του Προγράμματος είναι η μεγιστοποίηση των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία, ούτως ώστε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας να λειτουργήσει με πιο ορθολογιστικό και ομοιογενή τρόπο, δίνοντας τη δυνατότητα στις μεμονωμένες ερευνητικές δυνάμεις της κάθε χώρας-μέλους να βελτιστοποιηθούν.


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ  €9,5 εκατ.
Το Ινστιτούτο Κύπρου συμμετέχει ενεργά στη διεκδίκηση ερευνητικών κονδυλίων για την έρευνα και τεχνολογία τόσο από εθνικές πηγές όσο και από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, στο οποίο έχει σημειώσει αξιοζήλευτες επιδόσεις. Ειδικά στα πλαίσια του Ορίζοντα 2020, το Ινστιτούτο Κύπρου έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συμμετάσχει είτε ως συντονιστής είτε ως εταίρος σε 23 έργα, με προϋπολογισμό για το Ινστιτούτο περίπου 9.5 εκ. Ευρώ. Τα ερευνητικά αυτά έργα καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο θεμάτων που εμπίπτουν στο ερευνητικό ενδιαφέρον του Ινστιτούτου Κύπρου, σε τομείς όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιβαλλοντικές μετρήσεις, διαχείριση υδάτινων πόρων, υπολογισμικές επιστήμες, τεχνολογία στην αρχαιολογία, όπως επίσης και συμμετοχή της σχολής μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Ινστιτούτου σε εγνωσμένου κύρους ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα.

 
Η συμμετοχή του Ινστιτούτου Κύπρου σε ερευνητικά έργα που βρίσκονται στην αιχμή της Ευρωπαϊκής και ίσως της παγκόσμιας τεχνολογίας, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία θέσεων εργασίας για υψηλά καταρτισμένο ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό. Προσωπικό που υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως να κατευθυνόταν προς άλλες Ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες όπου υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας.
 
Η ενεργή συμμετοχή του Ινστιτούτου στα ερευνητικά προγράμματα  του Ορίζοντα 2020, πέραν της χρηματοδότησης, έχει επίσης ως αποτέλεσμα την Διεθνή δικτύωση του Ινστιτούτου Κύπρου με φορείς και οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, αρκετά από τα ερευνητικά αποτελέσματα έχουν την δυνατότητα περαιτέρω ωρίμανσης με σκοπό την άμεση αξιοποίηση τους από την ερευνητική κοινότητα και γενικότερα την κοινωνία.
 
«Το Ινστιτούτο Κύπρου είναι ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με εντυπωσιακές εγκαταστάσεις και μοναδικά ερευνητικά επιτεύγματα», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου για την Έρευνα, Καθηγητής Ευριπίδης Στεφάνου.  «Το Ινστιτούτο Κύπρου αντιπροσωπεύει την Κύπρο του μέλλοντος, την Κύπρο της καινοτομίας και της έρευνας, που θα δημιουργήσει την ανταγωνιστικότητα που χρειάζεται ο τόπος ώστε να δημιουργήσει γνώση, επιστήμη και πλούτο για όλους, ενώ ταυτόχρονα θα αξιοποιεί σωστά τους επιστήμονες της και θα δίνει την δυνατότητα στους νέους να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους και να δημιουργήσουν».

 

 

 

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας