ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: Νέο ιστορικό επιδόσεων

Η αλλαγή στον τομέα της οργάνωσης είναι ζωτικής σημασίας για τους οργανισμούς και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η διαχείρισή της αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη και την επιτυχίας τους.

«Στο πλαίσιο αυτό αλλάζει η φιλοσοφία διοίκησης, διαχείρισης και γενικότερα το μοντέλο ηγεσίας στον οργανισμό μας», επισημαίνει ο κ. Καρτακούλλης, έχοντας, μεταξύ άλλων, δίπλα του, επίσης νέους στα πόστα τους, τον πρύτανη - καθηγητή Φίλιππο Πουγιούτα, νέο ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή τον Αντώνη Πολεμίτη και αντιπρόεδρο για θέματα ανάπτυξης τον Βασίλη Κουλαϊδή: «Η ομάδα μας καλείται να συνεχίσει το έργο του τέως προέδρου, Νίκου Περιστιάνη, και του επίτιμου πρύτανη, καθηγητή Μιχάλη Ατταλίδη, οι οποίοι συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και στην καθιέρωσή του ως ενός από τα πιο πετυχημένα ακαδημαϊκά ιδρύματα του τόπου».

Η φιλοσοφία εξέλιξης 
«Το πανεπιστήμιο έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο και καινοτόμο ακαδημαϊκό ίδρυμα με ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σπουδών. Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας μας είναι η καινοτομία και στο πλαίσιο αυτό πρωτοπορήσαμε στην παροχή προγραμμάτων στον τομέα της ηλεκτρονικής μάθησης. Έχουμε αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί στην παροχή τέτοιων προγραμμάτων και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάπτυξης και αναβάθμισής τους, καθώς η αξιοποίηση των νέων μεθόδων διδασκαλίας αποτελεί ένα πρωταρχικό πυλώνα για μας.

Οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα είναι ραγδαίες. Παρακολουθούμε τις αλλαγές. Προβαίνουμε συνεχώς σε προτάσεις και εισηγήσεις, οι οποίες φέρνουν το πανεπιστήμιό μας πάντοτε ένα βήμα μπροστά.

Είμαστε δικαιωματικά περήφανοι, γιατί χαράσσουμε τον δρόμο σε πολλούς τομείς της εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, προχωρήσαμε στην ίδρυση της ιατρικής σχολής σε συνεργασία με το φημισμένο St. George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στην προσφορά του μεταπτυχιακού προγράμματος στο ψηφιακό νόμισμα και στην παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».

Οι πυλώνες τις ανάπτυξης 
«Στην έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και την ποιοτική εκπαίδευση. Έχοντας ως βάση αυτά τα στοιχεία στοχεύουμε στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πλαισίου, όπου η εξειδίκευση, η ορθολογιστική ανάλυση δεδομένων και η διασπορά της γνώσης μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, καθώς και στην ευημερία της κοινωνίας. 

Η ανάπτυξη της έρευνας και των διδακτορικών προγραμμάτων του πανεπιστημίου, καθώς και της ανάλογης ερευνητικής υποδομής, μας καθιερώνει ως ένα καταξιωμένο ίδρυμα παραγωγής γνώσης, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες επιστήμονες, ερευνητές και προσωπικό στήριξης να διαμορφώσουν μια καλύτερη κοινωνία».      

Η στήριξη της τριτοβάθμιας
«Γίνονται κάποια βήματα στήριξης, όπως για παράδειγμα η σύσταση του φορέα διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης. Ωστόσο, ακόμη ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε, έτσι ώστε να αναγνωρισθεί ως ένας σημαντικότατος πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας. 

Εμείς, εντοπίζοντας την προοπτική, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε δημιουργήσει γύρω στις 500 νέες θέσεις εργασίας στην ιατρική σχολή, στα εξ αποστάσεως προγράμματα και σε άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες μας. Πρέπει η προσφορά της ανώτατης εκπαίδευσης να τεθεί στο σωστό πλαίσιο. 

Είναι πολλά που μπορούν να γίνουν από την πλευρά του κράτους και της πολιτείας και να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφέρομαι σε οικονομική βοήθεια. Στο παρελθόν υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή θα ξεκινήσουμε άμεσα κύκλο επαφών με τους συναδέλφους άλλων πανεπιστημίων, για να προωθήσουμε μια νέα προσπάθεια. 

Ο στόχος της Κυβέρνησης να καθιερωθεί η Κύπρος ως διεθνές κέντρο παροχής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι εφικτός, χρειάζεται όμως στρατηγική. Είναι απαραίτητο όλοι οι σχετικοί φορείς να προχωρήσουμε μαζί στη χάραξή της, με το κράτος να είναι ο στενότερος συμπαραστάτης. Οι προοπτικές είναι τεράστιες, ωστόσο απαιτείται αμεσότητα δράσης». 

Ανεργία και εξεύρεση εργασίας 
«Είναι πράγματι ένα μεγάλο θέμα. Οι νέοι κτίζουν όνειρα, προσπαθούν, μοχθούν και αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους καλούνται να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα. Σχετικά εμείς, ως πανεπιστήμιο, εδώ και καιρό εφαρμόσαμε τον θεσμό της πρακτικής εξάσκησης (internships/work placements) για τους φοιτητές μας. Μέσω αυτού προσφέρεται μια εξαιρετική ευκαιρία πρόσβασης στην αγορά εργασίας. 

Με μεγάλη ικανοποίηση έχουμε παρατηρήσει ότι πολλοί απόφοιτοί μας ξεκίνησαν με internships και τελικά εργοδοτήθηκαν στους οργανισμούς. Έχουμε αναπτύξει εκατοντάδες συνεργασίες με διάφορους οργανισμούς για τον σκοπό αυτό και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια, αναβαθμίζοντάς την ακόμη περισσότερο, ώστε να συμβάλουμε κι εμείς στην αντιμετώπιση του προβλήματος». 

Οι στόχοι και το όραμα
«Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες με παράλληλη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και μεθόδων διδασκαλίας. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει την ανάπτυξη και την πορεία εδραίωσής του ως ενός σύγχρονου και πρωτοπόρου ακαδημαϊκού ιδρύματος με ισχυρή ευρωπαϊκή και διεθνή προσωπικότητα.                   Εδώ και χρόνια έχουμε αποδείξει ότι με την ορθολογιστική και προγραμματισμένη δουλειά μας συμβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για την πραγματοποίηση των ονείρων των νέων».            

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
8.000
φοιτητές σε περισσότερα από 100 προγράμματα σπουδών

Πανεπιστημιούπολη 17 κτιρίων

18 προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και 4.000 φοιτητές 

2.118 συνολικά οι απόφοιτοι προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»