Χαμηλή η συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων

Ενώ το 50,2% των εργαζομένων γυναικών στην Κύπρο έχουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό), εντούτοις η συμμετοχή τους σε θέσεις λήψης αποφάσεων στις κυπριακές επιχειρήσεις είναι πολύ χαμηλότερη των ανδρών και συγκεκριμένα στο 27,5%, έναντι 72,5%.  

Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα που εξήχθησαν από την παγκύπρια έρευνα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών (ΚΟΓΕΕ) αναφορικά με τη θέση, το βαθμό συμμετοχής, τις ευκαιρίες ανέλιξης, την ισομισθία των γυναικών και τις συναφείς καλές πρακτικές στις κυπριακές επιχειρήσεις.

Η έρευνα που διεκπεραίωσε το Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών Πεδίου (ΠΑΚΕΠΕ), του Πανεπιστημίου Κύπρου διεξήχθη μεταξύ 3 Μαΐου και 9 Ιουνίου 2016.

Όπως καταδεικνύεται από τα πορίσματα της έρευνας, το ποσοστό της εκπροσώπησης των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια είναι πολύ χαμηλό, αφού σε μόνο το 4% των διοικητικών από τους οποίους λήφθηκαν συνεντεύξεις ήταν γυναίκες που κατείχαν θέση σε διοικητικά συμβούλια.

Άλλα σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:
•    Το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν πτυχίο πανεπιστημίου ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στην Κύπρο, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά τον Καναδά.
•    Η πλήρης απασχόληση των γυναικών στην Κύπρο ανέρχεται στο 89,3% και η μερική στο 10,3%.
•    Το ποσοστό των γυναικών υπαλλήλων που έχουν ένα και μόνο προϊστάμενο/η στις επιχειρήσεις είναι 66.7% (12,6% έχουν ως προϊστάμενη μια γυναίκα, ενώ 54,1% έχουν ως προϊστάμενο άνδρα).  
•    Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό έμφυλος επαγγελματικός διαχωρισμός στην αγορά εργασίας της Κύπρου.
Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν στον τομέα της διαδικασίας αξιολόγησης των εταιρειών καθώς σύμφωνα με την έρευνα εξακολουθεί να υπάρχει ένα ποσοστό 13,4% που δηλώνει ότι συμφωνεί να λαμβάνεται υπόψη το φύλο στη διαδικασία αξιολόγησης και ένα ποσοστό 6,4% που αμφιταλαντεύεται εάν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το φύλο ή όχι υπόψη.  

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ο παράγοντας «εμπόδια στην επαγγελματική εξέλιξη γυναικών» κατέδειξε ότι τα έμφυλα στερεότυπα και οι έμφυλες προκαταλήψεις θεωρούνται ότι ακόμη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως εμπόδια στην επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών.

Επιπρόσθετα η έρευνα επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι το σκηνικό σε σχέση με τα έμφυλα στερεότυπα είναι βελτιωμένη, ένα σημαντικό ποσοστό γύρω στο 10-15% του δείγματος φαίνεται ακόμη και σήμερα να συμμερίζεται με ρητό τρόπο στερεότυπα που κατατάσσουν τις γυναίκες σε υποδεέστερη θέση.

Στα θετικά στοιχεία της έρευνας είναι το γεγονός ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, αφού δηλώνουν ότι  έχουν υιοθετήσει προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα για τη σεξουαλική παρενόχληση. Ωστόσο, καταγράφεται ως αρνητικό στοιχείο το γεγονός ότι ένα ποσοστό 23% δήλωσε ότι δεν είναι ενήμεροι για τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Ο παράγοντας της υιοθέτησης της ποσόστωσης ήταν επίσης στα θετικά στοιχεία της έρευνας, καθώς όπως διαφαίνεται, υπάρχει προθυμία των κυπριακών επιχειρήσεων για υιοθέτηση τέτοιων μέτρων και θεωρείται από την πλειοψηφία των ερωτωμένων ότι αποτελεί ένα θετικό μέτρο που θα ενίσχυε την παρουσία των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων.  

Πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο θεωρείται το εύρημα ότι το 24,3% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν ότι είτε έχουν υιοθετήσει αυτό το μέτρο, είτε ότι προτίθενται να το υιοθετήσουν σε μεγάλο βαθμό.  
Γενικός στόχος της έρευνας ήταν η άντληση πληροφοριών και διερεύνηση θεμάτων που αφορούν τη στάση της ηγεσίας έναντι της ισότητας των φύλων, την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών και τη μη διάκριση, την προώθηση της εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικής ανάπτυξης των γυναικών και την μέτρηση και απολογισμό της προόδου όσον αφορά την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας,  απηύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ κα. Μαίρη Παπαδοπούλου και ο ανώτερος διευθυντής του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Μ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Μεταξύ άλλων η κ. Παπαπδοπούλου είπε ότι εάν δεν αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας θα παραμείνουν λέξεις, αριθμοί και σχεδιαγράμματα στο χαρτί, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδία θα συμβάλει στο να υπάρξουν ουσιαστικές δράσεις που να καλύπτουν όλα τα κεφάλαια της πολιτικής.

Επίσης ανέφερε ότι κρίνεται επιτακτική ανάγκη όπως υπάρξουν προσεγγίσεις και προσπάθειες στην διαμόρφωση συνθηκών για ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας στη βάση της οποίας η αρχή της ισότητας να στηρίζεται από το σύνολο της κοινωνίας ως βασική αρχή που διευρύνει και  εμβαθύνει την δημοκρατία και τους θεσμούς της.

«Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, σε θέσεις που λαμβάνονται αποφάσεις λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της ανθρωπότητας» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Για τους σκοπούς της έρευνας λήφθηκαν συνεντεύξεις από 334 εταιρείες στο χώρο των επιχειρήσεων από όλες τις επαρχίες της Κύπρου και όλους του τομείς (Υπηρεσίες, Εισαγωγές, Εξαγωγές-Βιομηχανία) τηρώντας αναλογίες από στατιστικά στοιχεία για την κατανομή των διαφόρων τομέων στο κατακεφαλήν εισόδημα ανά επαρχία στην Κύπρο που δόθηκαν από το ΚΕΒΕ. Η συλλογή δεδομένων έγινε με τη χρήση δύο δομημένων ερωτηματολογίων. Το πρώτο συμπληρώθηκε από διοικητικό στέλεχος (άντρες και γυναίκες) της εταιρείας σε πρόσωπο με πρόσωπο δομημένη συνέντευξη ενώ το δεύτερο αυτοσυμπληρώθηκε και επιστράφηκε στους ερευνητές από γυναίκες εργαζόμενες στην εταιρεία μετά από τυχαία επιλογή των υπαλλήλων μέσα σε κάθε εταιρεία.

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»