Τράπεζες: Προς εφαρμογή της FATCA

Στη διαδικασία της εφαρμογής της Πράξης Φορολογικής Συμμόρφωσης Λογαριασμών Εξωτερικού (FATCA), στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, βρίσκονται οι κυπριακές τράπεζες-μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Τραπεζών, εν αναμονή και της επικείμενης διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κύπρου, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Μιχάλη Καμμά.

Μιλώντας σε σεμινάριο που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, υπό τον τίτλο «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην εφαρμογή των διεθνών κανονισμών και νομοθεσιών», ο Μιχάλης Καμμάς είπε ότι ο Σύνδεσμος συνεργάζεται με το Υπουργείο Οικονομικών και τον Επίτροπο για την προστασία των δεδομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες μπορούν να εφαρμόσουν την FATCA, τηρώντας την ίδια στιγμή την τοπική νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την προστασία των δεδομένων και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα λάβει χώρα σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο και η FATCA είναι ο πρόδρομος αυτής της εξέλιξης, ανέφερε ο κ. Καμμάς.

Αναγνωρίζοντας, είπε, ότι η φοροδιαφυγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ως τέτοιο απαιτεί μια παγκόσμια λύση, ο ΟΟΣΑ έχει αναπτύξει το νέο Κοινό Πρότυπο Αναφοράς για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών.

Αυτή η πρωτοβουλία καλωσορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες και το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της από το 2016 αποτελεί την πιο πρόσφατη πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation