Eurofast: Ξεκαθάρισε το θέμα διπλής φορολογίας με Ουκρανία

Η Ουκρανία ξεκαθάρισε το θέμα με την ημερομηνία έναρξης της νέας συμφωνίας με την Κύπρο για αποφυγή διπλής φορολογίας και μία νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών ξεκινά, σύμφωνα με την Eurofast.

Η Σύμβαση μεταξύ της Κυβέρνησης της Ουκρανίας και της Κυβέρνησης της Κύπρου που αφορά την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας και την Παρεμπόδιση της Φοροδιαφυγής αναφορικά με τους Φόρους Εισοδήματος (ΣΑΔΦ) υπεγράφη τελικώς στην Λευκωσία στις 8 Νοεμβρίου 2012.

Στις 22 Μαρτίου 2013, το Κυπριακό Κοινοβούλιο επικύρωσε την ΣΑΔΦ και το Ουκρανικό Κοινοβούλιο με την σειρά του την επικύρωσε στις 4 Ιουλίου 2013.  Η ΣΑΔΦ, ακολούθως, τέθηκε σε ισχύ στις 7 Αυγούστου 2013 και θα τίθεται σε εφαρμογή από τις 4 Ιανουαρίου 2014.  Η νέα ΣΑΔΦ ουσιαστικά αντικαθιστά την ήδη υπάρχουσα Σύμβαση η οποία υπεγράφη μεταξύ της Κύπρου και της ΕΣΣΔ το 1982.

Ωστόσο, η παράγραφος 2 του Άρθρου 26 της ΣΑΔΦ είχε προκαλέσει εκτεταμένη σύγχυση για το πότε η Σύμβαση ΕΣΣΔ – Κύπρου θα έπαυε να ισχύει.  Το Αγγλικό Κείμενο της Σύμβασης ανέφερε πως η Σύμβαση ΕΣΣΔ – Κύπρου θα τερματιζόταν κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας Σύμβασης και όχι κατά την ημερομηνία που θα εφαρμοζόταν.  Εντούτοις, το Ουκρανικό Κείμενο της νέας Σύμβασης προνοούσε ότι η Σύμβαση ΕΣΣΔ – Κύπρου θα τερματιζόταν κατόπιν εφαρμογής της νέας Σύμβασης,  αυτό προκάλεσε τον κίνδυνο ,καθώς οι Ουκρανικές Φορολογικές Αρχές, βασιζόμενες στο Ουκρανικό Κείμενο, ισχυρίζονταν ότι η Σύμβαση ΕΣΣΔ – Κύπρου θα καταργείτο κατόπιν επικύρωσης της νέας Σύμβασης.  Το πιο πάνω θα ήταν καθοριστικό γιατί μέχρι το τέλος του έτους δεν θα υπήρχε προστασία στις κατανομές μερισμάτων, τόκων και  στις πληρωμές δικαιωμάτων εκμετάλλευσης μεταξύ Ουκρανίας και  Κύπρου.

Ως αποτέλεσμα, στις 10 Οκτωβρίου το Υπουργείο Εξωτερικού της Ουκρανίας εξέδωσε τον Κανονισμό με Αρ. N 72/14-612/1-3330 με τον οποίο εισήγαγε τροποποιημένη Ουκρανική εκδοχή της παραγράφου 2 του Άρθρου 26 της νέας ΣΑΔΦ σχετικά με την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Σύμβασης.

Η τροποποιημένη εκδοχή προσδιορίζει και αποσαφηνίζει ότι η Σύμβαση ΕΣΣΔ – Κύπρου του 1982 θα θεωρείται τερματισθείσα την ημερομηνία κατά την οποία η νέα Σύμβαση θα εφαρμοστεί,  την 1 Ιανουαρίου 2014.

“Δυνάμει της ως άνω αποσαφήνισης, από την προαναφερθείσα ημερομηνία μια νέα εποχή ξεκινά μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας εφόσον η νέα Σύμβαση θα διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την δεσπόζουσα θέση της Κύπρου στις ξένες επενδύσεις της Ουκρανίας”, αναφέρει η Eurofast.
 

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)