Κύπρος: Το δυνατό τεστ της ΕΕ

Ανάλυση του δρος Petr Zemcik, διευθυντή οικονομικών ερευνών του οίκου Moody’s Analytics, στο 3rd Nicosia Economic Congress

Η κυπριακή τραπεζική κρίση έχει υποβάλει τους εκπροσώπους της Ευρωζώνης σε ένα δυνατό τεστ: Θα καταφέρουν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για διασφάλιση της νομισματικής ένωσης; Αποκάλυψε, όμως, και κάτι άλλο. Την αδήριτη ανάγκη για ένα σύστημα διασφάλισης καταθέσεων, αλλά και για μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών.

Στα δυο αυτά σημεία θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην ανάλυσή του κατά τη διάρκεια του 3rd Nicosia Economic Congress, στις 22 προσεχούς Μαΐου, ο δρ Petr Zemcik, διευθυντής οικονομικών ερευνών του οίκου Moody’s Analytics.
 
Κίνδυνοι επιδείνωσης
Το ηγετικό στέλεχος του διεθνούς οίκου θα παραθέσει και θα αναλύσει τα νέα οικονομικά δεδομένα στην ΕΕ, εξηγώντας ότι οι πολιτικές της Ευρώπης εξακολουθούν να χαράζονται με κριτήριο την κρίση χρέους και πως οι προοπτικές δεν διαγράφονται ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η πρόοδος των πολιτικών έχει διαφανεί στις δημοσιονομικές και τραπεζικές ενώσεις και στη βοήθεια που εξακολουθεί να λαμβάνει η Ελλάδα». Και προσθέτει: «Το ευρώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, οι πιστώσεις είναι πολύ ‘στενές’ και η αβεβαιότητα παρατείνεται μετά και από τις εκλογές στην Ιταλία και τα μέτρα διάσωσης της Κύπρου».

Ο δρ Zemcik εκτιμά ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ εξακολουθεί να υφίσταται για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, ενώ για την Ισπανία ελλοχεύουν κίνδυνοι δημοσιονομικής και τραπεζικής επιδείνωσης. «Άμοιροι ευθυνών δεν πρέπει να θεωρούνται οι πολιτικοί φραγμοί που θέτουν οι κυβερνήσεις των κρατών όσον αφορά στην εφαρμογή ή αλλαγή πολιτικών για έξοδο από την κρίση», επισημαίνει.

Η ΕΕ αμφισβητείται
Ο εκπρόσωπος του οίκου Moody’s Analytics θα μιλήσει, ακόμα, για τους τριγμούς στα θεμέλια της ΕΕ, για τις έντονες αμφισβητήσεις που εκφράζουν σήμερα οι πολίτες για το παρόν και το μέλλον της και για το κύμα ευρωσκεπτικισμού που εξαπλώνεται σε όλα τα κράτη - μέλη. Ολόκληρο το θεσμικό, πολιτικό και νομισματικό οικοδόμημα της ΕΕ έχει κλονιστεί. Η αξιοπιστία αντικαταστάθηκε από τα μέτρα λιτότητας και την προκλητική επίδειξη δύναμης από τη Γερμανία, μια χώρα η οποία έκανε αγώνα δρόμου για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και που κινεί, πλέον, τα νήματα για καθορισμό της οικονομικής στρατηγικής της Ένωσης.

Το συνέδριο
Κύριος Χορηγός του 3rd Nicosia Economic Congress είναι η Alpha Bank Cyprus. Χρυσός χορηγός: Deloitte. Οργανωτές: ΣΕΛΚ και περιοδικό Gold. Χορηγοί επικοινωνίας: Περιοδικό IN Business, inbusinessnews.com, τηλεόραση Σίγμα, εφημερίδα Σημερινή και Sigmalive. Υποστηρικτής: Electra Hotels and Resort. Συντονισμός: ΙΜΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές και κόστος συμμετοχής επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.imhbusiness.com  ή επικοινωνήστε στο τηλ.: 22505555, φαξ: 22 679820, e-mail: events@imh.com.cy

 

 

Δειτε Επισης

Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη