Σε αυτά τα υλικά καλπάζει το κατασκευαστικό κόστος (πίνακας)

Μπορεί ή άνοδος των τιμών των κατασκευαστικών υλικών να περιορίστηκε τον φετινό Σεπτέμβριο στο 0,16% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, εντούτοις σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, σχετικός ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 16,24%, επιδεινώνοντας το ήδη επιβαρυμένο κατασκευαστικό κόστος.

Διαβάστε ακόμα: 

Εδραιώνεται ως πολυσυλλεκτικός τουριστικός προορισμός η Κύπρος

Πώς προχωρούν οι κατασκευαστικές εργασίες του Ararat (photos)

Το όραμα Αβέρωφ, Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη για το επιχειρείν

Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (18,73%), στα ορυκτά (16,95%), στα προϊόντα ορυκτών (15,51%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (14,62%) και στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (12,23%).

Αυξήσεις μέχρι 33%
Πιο αναλυτικά, τη μεγαλύτερη αύξηση ύψους 32,69% κατέγραψαν τα είδη από πλαστικό, με τα κεραμικά είδη να ακολουθούν με ετήσια αύξηση 27,52%.

 

Άνοδος σε όλα τα υλικά
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, πέραν του 22% αυξήθηκε το κόστος στα προϊόντα από αλουμίνιο και άλλα μέταλλα, ενώ πάνω από 20% ήταν ετήσια άνοδος στις κονίες.

Μέσα σε έναν χρόνο υπολογίζεται ότι σημειώθηκαν επίσης αυξήσεις σε αδρανή ορυκτά (19,15%), ηλεκτρολογικό υλικό (18,20%) και προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα (16,40%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι καταγράφηκαν αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες οικοδομικών προϊόντων. Τα μικρότερα ποσοστά αυξήσεων καταγράφηκαν στα είδη θέρμανσης και ψύξης (2,55%), χημικά προϊόντα (5,67%) και μονωτικά υλικά (7,54%).

Δειτε Επισης

Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων: Γιατί είναι τόσο καίριος ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική διπλωματία
Αλέξης Βαφεάδης: Νέος εργολάβος για τον δρόμο Πάφου-Πόλεως τον Σεπτέμβριο...«Δεν έχουμε χάσει λεφτά»
Οικιστική ανάπτυξη €10 εκατ. από την Celicandia στην Πέγεια
Μοναδικές ευκαιρίες για οικιστικά ακίνητα από την Altamira Real Estate
Κ. Κωνσταντή: Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και τομές για τα έργα του δημοσίου
Άμεσο τερματισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων ζητά το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών
Μ. Λάμπρου: Το δεύτερο εξάμηνο του 2026 αρχίζουν τα έργα για τον δρόμο Τάφοι των Βασιλέων-Κόλπος των Κοραλλίων
Σε αλματώδη πορεία η αδειοδότηση μη οικιστικών κτιρίων-Μεγαλύτερης αξίας και έκτασης
Piraeus Residences by Cyfield: Nέα μοντέρνα οικιστική ανάπτυξη στη Λευκωσία
Μικρή ετήσια άνοδος στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Ιανουάριο