Δυτική Λεμεσός: Μεγάλα deals για ακίνητα με άρωμα τεχνολογίας

Πλώρη για να αποκτήσει τη δική της…Wall Street ή Silicon Valley(«Silicon Bay» στην προκειμένη περίπτωση) βάζει η Λεμεσός, με μεγάλες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στον χρηματοοικονομικό και τεχνολογικό (high tech) τομέα να προβαίνουν σε επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων σε τεμάχια γης που ήταν για χρόνια αναξιοποίητα στο δυτικό τμήμα της παραλιακής περιοχής, όπου θα ανεγείρουν πολυώροφα κτίρια προς στέγαση των υπηρεσιών τους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην ήδη τεράστια αναπτυσσόμενη δυναμική της Λεμεσού ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο στο οποίο φιλοξενούνται τα κεντρικά γραφεία-και όχι μόνο- διεθνών εταιρειών, κολοσσών στον τομέα δραστηριοποίησής τους.

Διαβάστε ακόμα: 

Ταυτοχρόνως, επαναβεβαιώνει την διαπίστωση πως η πόλη, αλλά και γενικότερα η Κύπρος, αποτελούν πλέον ένα ιδανικό και εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό για εταιρείες που θα ήθελαν να μεταφέρουν ή να δημιουργήσουν γραφεία ή την έδρα τους στο νησί μας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, το τελευταίο διάστημα έχουν αγοραστεί στην περιοχή μεταξύ του παλαιού και νέου λιμανιού μεγάλα φιλέτα γης από ξένες εταιρείες του χρηματοοικονομικού και τεχνολογικού τομέα, οι οποίες αναμένουν την εξαγγελία των νέων πολεοδομικών ζωνών-που μεταξύ άλλων θα επιφέρουν αύξηση του συντελεστή δόμησης- προκειμένου να υποβάλουν τα σχέδια τους και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αναπτύξεων που έχουν τροχοδρομήσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται ως επί τω πλείστον για εταιρείες που διατηρούν ήδη γραφεία στη Λεμεσό και οι ανάγκες τους ωστόσο, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω ανάπτυξής τους, έχουν αυξηθεί, με κάποιες από αυτές να εργοδοτούν σήμερα μέχρι και πέραν των 300 ατόμων.

«Φαίνεται ότι αρκετές από αυτές τις εταιρείες θέλουν να είναι στη Λεμεσό. Η περιοχή η οποία βρέθηκε να έχει διαθέσιμα μεγάλα ακίνητα παραθαλάσσια ήταν η περιοχή μεταξύ μαρίνας και νέου λιμανιού και είναι αυτά που πωλήθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες», ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews ηγετικό στέλεχος εταιρείας που δραστηριοποιείται με πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των ακινήτων και με άριστη γνώση της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των τεμαχίων που αγοράστηκαν από εταιρείες οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στο Λεμεσό, ένα εκ των τεμαχίων που πωλήθηκαν κατέληξε σε Ασιάτες αγοραστές.

Τα φιλέτα που αγοράστηκαν

Όπως πληροφορούμαστε συναφώς, από ξένες εταιρείες έχει αγοραστεί τους τελευταίους έξι μήνες αριθμός μεγάλων φιλέτων στην εν λόγω περιοχή(σ.σ. «Τσιφλικούδια), μεταξύ των οποίων:

  • Μεγάλη ξένη εταιρεία που εδρεύει ήδη στη Λεμεσό αγόρασε το τεμάχιο γης όπου παλαιότερα φιλοξενούνταν οι εγκαταστάσεις της Coca-Cola. Το τεμάχιο χωροθετείται επί της λεωφόρου Φρανγκλίνου Ρούσβελτ, δίπλα από την υπεραγορά Lidl(σ.σ. ανατολική πλευρά) και τη νέα ανάπτυξη Limassol Blu Marine της Leptos Estates και φθάνει μέχρι το Καρνάγιο.
  • Αγοράστηκε τεράστιο φιλέτο γης που φιλοξενούσε τις εγκαταστάσεις της οινοβιομηχανίας ΛΟΕΛ, το οποίο εφάπτεται δυτικά με το Lidl και επεκτείνεται μέχρι το Καρνάγιο πάνω στην ακτογραμμή.
  • Αγοράστηκε το τεμάχιο γης όπου υπήρχε το γνωστό εργοστάσιο «Αλευρόμυλος», που χωροθετείται δυτικά από το Lidl, δίπλα από το πρώην οινοποιείο της ΣΟΔΑΠ, μεταξύ του Καρνάγιου και του νέου λιμανιού. Το τεμάχιο εφάπτεται της ακτογραμμής.
  • Ένα άλλο φιλέτο αφορά την αγορά του τεμαχίου όπου βρίσκονται το εργοστάσιο και οι αποθήκες της ΣΟΔΑΠ, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το πρώην εργοστάσιο «Αλευρόμυλος».  

Αξίζει να σημειωθεί πως η ραγδαία ανάπτυξη που συντελείται στην περιοχή αναμένεται να συμβάλει και στην περαιτέρω προσέλκυση ξένων εταιρειών στη Λεμεσό, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως από Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για στέγαση ούτε για δείγμα. Ως αποτέλεσμα μάλιστα, κάποιες εταιρείες είτε αναζητούν και βρίσκουν χώρους στέγασης στην Πάφο είτε ενοικιάζουν προσωρινά χώρους ξενοδοχείων προς στέγαση των αναγκών τους. Επίσης, άλλες μετατρέπουν χώρους εργοστασίων σε προσωρινά γραφεία.

Διαβάστε εδώ: Όποιοι προλάβαν, πρόλαβαν, φιλέτα γης στη θάλασσα

Αλλάζει άρδην μια υποβαθμισμένη περιοχή

Οι πιο πάνω επερχόμενες επενδύσεις, σε συνδυασμό με το «Σχέδιο Τροποποίησης Περιοχής του Κέντρου» του Δήμου Λεμεσού πρόκειται να δώσουν ώθηση και να αναζωογονήσουν μια υποβαθμισμένη μέχρι τώρα μικτή βιομηχανική περιοχή της πόλης, κάτι που αποτελεί διαχρονική απαίτηση, τόσο των αρχών όσο και των πολιτών.

Συγκεκριμένα, η περιοχή που οριοθετείται μεταξύ της λεωφόρου Φρανγκλίνου Ρούσβελτ στα βόρεια, τη μαρίνα και το παλιό λιμάνι στα ανατολικά και το νέο λιμάνι στα δυτικά, αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους χώρους του αστικού συγκροτήματος Λεμεσού.

Είναι η περιοχή όπου παλαιότερα χωροθετούνταν οι μεγαλύτερες οινοβιομηχανίες της Κύπρου (ΚΕΟ, ΕΤΚΟ, ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ), δύο από τις οποίες είναι σε λειτουργία μέχρι σήμερα. Παράλληλα, στο δυτικό τμήμα της παραλιακής περιοχής υπάρχει μεγάλος αριθμός μικρών βιοτεχνικών και αποθηκευτικών υποστατικών, ενώ στο κεντρικό της τμήμα αναπτύσσεται, μεταξύ άλλων, το «Καρνάγιο», όπου δραστηριοποιούνται μικρές μονάδες κατασκευής και επιδιόρθωσης βαρκών.

Η κατασκευή της Ακταίας Οδού

Στην περιοχή προωθείται η κατασκευή της Ακταίας Οδού που προγραμματίζεται να ενώσει την περιοχή του παλιού λιμανιού/μαρίνας Λεμεσού με την περιοχή του νέου λιμανιού. Ειδικότερα, επί του ανατολικού και μεγαλύτερου τμήματος της Ακταίας Οδού, προτείνεται όπως χωροθετηθούν πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι και λωρίδες λεωφορείων για αποκλειστική κυκλοφορία.

Το «σχέδιο τροποποίησης του κέντρου» προωθεί και την παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων, δηλαδή την αύξηση του συντελεστή δόμησης, αφού, σύμφωνα με την μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2021, είναι κάτι που θα αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα ενδυναμώσει επιχειρηματικά την περιοχή.

Αυτή είναι και η τροποποίηση που αναμένουν οι ξένες εταιρείες που αγόρασαν τα φιλέτα γης στην περιοχή, ώστε να βάλουν μπρος τα αναπτυξιακά τους πλάνα. Σημειώνεται ότι στις εν λόγω αναπτύξεις θα συμπεριλαμβάνονται χώροι πρασίνων, καθώς και εκατοντάδες χώροι στάθμευσης. 

Όπως χαρακτηριστικά υπέδειξε στο InBusinessNews επιχειρηματική πηγή, «το Ισραήλ είναι γνωστό πως έχει το Silicon Valley, το οποίο ως επί τω πλείστον εκείνοι που το δημιούργησαν δεν ήταν οι ισραηλινοί high tech, αλλά ξένοι εβραϊκής καταγωγής που πήγαν στο Ισραήλ και δημιουργώντας ένα critical mass ατόμων που είχαν το ίδιο όραμα, προέκυψε το Silicon Valley. Περίπου το ίδιο νομίζω θα δημιουργηθεί και στην Κύπρο, ας το πούμε Silicon Bay μιας και είναι παραθαλάσσιο». 

Το Limassol Blu Marine

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον θεμέλιο λίθο για ανάπτυξη στην περιοχή έβαλε η Leptos Estates, με το έργο που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, το Limassol Blu Marine ή αλλιώς τη «Νέα Ριβιέρα της Ευρώπης» όπως την χαρακτηρίζουν, με συνολικό δομήσιμο εμβαδόν 38.063 τ.μ.

To έργο αφορά ανάπτυξη μεικτής χρήσης διεθνών προδιαγραφών και πρόκειται συγκεκριμένα για μια εμπορική, γραφειακή και οικιστική ανάπτυξη.

Στο Limassol Blu Marine αναπτύσσονται τέσσερα υψηλά κτίρια (συμπεριλαμβανομένου πύργου 34 ορόφων) με υπόγειους και υπέργειους χώρους στάθμευσης (100 δημόσιους και 395 ιδιωτικούς), δύο πισίνες και μια πλατεία. Τα τρία κτίρια θα είναι κυρίως οικιστικά με εγκαταστάσεις εστιατορίου, γυμναστήριο και spa και το τέταρτο κτήριο θα αποτελείται από καταστήματα και γραφεία.

Αναβαθμίζεται και πολιτισμικά η δυτική Λεμεσός

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετά διατηρητέα κτίρια, των οποίων το Δημαρχείο Λεμεσού προωθεί την διαμόρφωσή τους σε μικρά μουσεία, κάτι που συμβάλλει επίσης στην αναβάθμιση της δυτικής Λεμεσού.

Ένα εξ΄αυτών των διατηρητέων, είναι το πρώην σφαγείο που βρίσκεται δίπλα από τις πρώην εγκαταστάσεις της ΛΟΕΛ μπροστά από την ακτογραμμή.

Δείτε πιο κάτω φωτογραφίες από την περιοχή: 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 

Πηγή φωτογραφιών: Μελέτη στρατηγικής εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υπό τροποποίηση σχεδίου περιοχής κέντρου Λεμεσού

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια