Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Φρενάρει η οικοδομή, λιγοστεύουν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες

Ενδεικτική της αναβολής ή του παγώματος ορισμένων έργων είναι το μούδιασμα που καταγράφεται στην οικοδομική βιομηχανία, εν μέσω απανωτών αυξήσεων και καθυστερήσεων στις παραδόσεις υλικών.

Ο κατασκευαστικός τομέας έκρουσε αρκετές φορές τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης υφισταμένων συμβάσεων και αναστολής εργασιών.

Μπορεί οι πωλήσεις ακινήτων να συνεχίζουν τη θετική τους πορεία και η απόκτηση κατοικίας να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των αγοραστών, εντούτοις οι άδειες οικοδομής του πρώτου εξαμήνου βρέθηκαν σε αρνητικό πρόσημο.
 

Διαβάστε εδώ: Φωνές εργολάβων για ΦΠΑ: Να μην γίνεται θύμα ο Κύπριος αγοραστής

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022, εκδόθηκαν 3.898 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 3.990 την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καταγράφοντας μείωση 2,3%.

Μάλιστα, οι οικιστικές μονάδες που προβλέπεται να ανεγερθούν ανέρχονται στις 5.143 από 5.412 το πρώτο εξάμηνο του 2021, υποχωρώντας κατά 5%.

Διαβάστε ακόμα: 

Φωτοβολταϊκά για φόρτιση οχήματος: Τι πρέπει να ξέρετε για τις χορηγίες

Μεγάλη οικιστική ανάπτυξη έρχεται στην Πάφο

Μειώνονται τα οικιστικά έργα
Πιο αναλυτικά, οι οικιστικές μονάδες που αφορούν μονοκατοικίες μειώθηκαν κατά 9,6% στις 1.605 σε σύγκριση με 1.775 την πρώτη εξαμηνία του 2021, ενώ κατά 6% υποχώρησαν οι άδειες οικοδομής για διπλοκατοικίες, οι οποίες διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 στις 468 έναντι 498 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Όσον αφορά τις οικιστικές μονάδες που σχετίζονται με οικιστικές πολυκατοικίες, καταγράφηκε μείωση 3%, φτάνοντας τις 2.818 το πρώτο εξάμηνο του έτους έναντι 2.904 την ίδια περίοδο του 2021.

Αντίθετα, στις μικτές πολυκατοικίες παρατηρήθηκε αύξηση 7,2%, με τις οικιστικές μονάδες να ανέρχονται στις 252 την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 συγκριτικά με 235 την αντίστοιχη περίοδο του 2021.


Παίρνουν μπρος οι κατασκευές δρόμων

Συνολικά, ο αριθμός των αδειών για οικιστικά κτήρια έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2022 στις 2.674 από 2.850, υποχωρώντας κατά 6,2%. Την ίδια ώρα, φορτσάρουν τα έργα που σχετίζονται με κατασκευές δρόμων, με τις άδειες να αυξάνονται κατά 34,8% στις 93 από 69 την πρώτη εξαμηνία του 2021.
 

Μειωμένο κατά 10,9% ήταν το εμβαδόν των οικιστικών κτηρίων που αδειοδοτήθηκαν το πρώτο εξάμηνο (925.495) τ.μ., ενώ η αξία τους υποχώρησε κατά 11,6% στα €957.2 εκατ. σε σχέση με €1 δισ. την πρώτη εξαμηνία του περασμένου έτους.

 

 

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης