Το παλιό ΓΣΠ αναγεννάται-Προχωρούν οι εργασίες (photos)

InBusinessNews  01/08/2022 07:30
Το παλιό ΓΣΠ αναγεννάται-Προχωρούν οι εργασίες (photos)

Το παλιό ΓΣΠ αναγεννάται-Προχωρούν οι εργασίες (photos)

InBusinessNews  01/08/2022 07:30

Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, σε ένα ιστορικό γήπεδο της Λευκωσίας, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς.

Πρόκειται για τον χώρο του παλιού ΓΣΠ, η ριζική ανακαίνιση και ανάπλαση του οποίου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία Cyfield Construction – Cyfield  Development JV, η οποία δημοσίευσε φωτογραφίες με την έντονη πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών.

Διαβάστε ακόμα: 

Fameline: Ο όμιλος με έδρα την Κύπρο που προχωρά σε εξαγορές 

Έτσι θα γίνει η μεγάλη επένδυση του Gilad Shabtai στη Λεμεσό(pics) 

Έρχεται το τετραώροφο Portofino Hotel με 304 δωμάτια 

gspjuly20222

Η ανάπλαση άρχισε τον Νοέμβριο του 2021, ενώ η παράδοση του έργου αναμένεται τον Νοέμβριο του 2023.

Ο προϋπολογισμός του αναπτυξιακού έργου αγγίζει τα €20 εκατ. Η συγχρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα «ΘΑΛΕΙΑ» 2021-27. Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

gspjuly20225

Η ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς και την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 554 οχημάτων.

gspjuly20223

Ανάμεσά τους, θα υπάρχουν 33 χώροι στάθμευσης ΑΜΕΑ, 28 χώροι στάθμευσης για άτομα μειωμένης κινητικότητας (οικογένειες), 12 χώροι φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων προς κατασκευή, με πρόβλεψη για 108 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

gspjuly20224

Σημειώνεται ότι πάνω από τις υπόγειες εγκαταστάσεις στάθμευσης θα φυτευτούν χαμηλά δέντρα και άλλη βλάστηση. Το νέο πάρκο θα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, καφέ, εστιατόριο, βιβλιοπωλείο, γκαλερί τέχνης, αμφιθέατρο, πλατεία, μικρό καταρράκτη και υδάτινο τοίχο.

Ένας πνεύμονας στο κέντρο της πόλης

Σύμφωνα με τον Δήμο Λευκωσίας, πρωτεύων στόχος του έργου είναι η αλλαγή του τοπίου του παλιού ΓΣΠ: ένας πνεύμονας αναπτυγμένος σε εδαφικό ανάγλυφο, με ισχυρό χαρακτήρα, κυρίαρχη τη φύση και διακριτικό το ανθρωπογενές περιβάλλον, μια νέα εμπειρία αυτόνομου δημόσιου χώρου.

Νοουμένου ότι το πρώην ΓΣΠ βρίσκεται πάνω στον ίσως σημαντικότερο άξονα της σύγχρονης Λευκωσίας, το πάρκο/πλατεία πρέπει να ενταχθεί δυναμικά σ’αυτόν, να μη παραμείνει ένας παράπλευρος χώρος. Η συνθετική δομή της πρότασης γεννιέται από την παράκαμψη αυτού του άξονα, βασισμένη στα πιο κάτω:

  • Εσωστρεφής πράσινος πνεύμονας, μονωμένος από την πόλη και την κυκλοφορία.
  • Ανοιχτό αμφιθέατρο αστικών συγκεντρώσεων, όπως συνέβαινε παλιά στο ΓΣΠ.
  • Εμπορική υποστήριξη της επιχειρηματικής βιωσιμότητας του έργου.
  • Δύο υπόγειες στάθμες χώρων στάθμευσης , συνολικής χωρητικότητας 554 θέσεων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ)

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας