Εργολάβοι: Ορατός όσο ποτέ ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν έργα

InBusinessNews  17/05/2022 06:35
Εργολάβοι: Ορατός όσο ποτέ ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν έργα

Εργολάβοι: Ορατός όσο ποτέ ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν έργα

InBusinessNews  17/05/2022 06:35

Στον αέρα βρίσκεται η ολοκλήρωση αναπτύξεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, καθώς μια σειρά από παράγοντες, ανάμεσά τους η πανδημία, η ρωσική εισβολή, αλλά και το άλμα στο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, το οποίο καλούνται να επωμιστούν οι εργοληπτικές εταιρείες.

Μεγάλη αβεβαιότητα

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ., Στέλιου Γαβριήλ ότι η αύξηση του πληθωρισμού, οι τεράστιες και χωρίς προηγούμενο αυξήσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην προμήθεια των πρώτων υλών, και των υλικών γενικότερα από το εξωτερικό, έχουν θέσει την οικοδομική βιομηχανία σε μεγάλη αβεβαιότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Α. Μπιλάλης: Το Wolt Market βλέπει μεγάλη δυναμική στην Κύπρο

Νέος all-day προορισμός σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας

Αντίστροφη μέτρηση για το «Πάρκο των Χρωμάτων» (photos)

«Το ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης υφισταμένων συμβάσεων, τόσο του ιδιωτικού, όσον και του δημόσιου τομέα, είναι ορατό όσο ποτέ άλλοτε», προειδοποίησε σχετικά ο κ. Γαβριήλ.

Διαβάστε εδώ: Έσπασε τα φρένα το κατασκευαστικό κόστος
 

Αυξήσεις, ελλείψεις, καθυστερήσεις
Χαιρετίζοντας την περασμένη εβδομάδα συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών, ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ επεσήμανε ότι ο κατασκευαστικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των περιοριστικών διαταγμάτων, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τον επηρεασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, την αλματώδη αύξηση του κόστους αγοράς των υλικών και τον μεταφορικών, καθώς επίσης και την έλλειψη υλικών από την αγορά.

Διαβάστε εδώ: Κατασκευές: Αλλάζουν την φόρμουλα αυξομειώσεων για δημόσια έργα

Επακόλουθα αυτής της κατάστασης είναι η αύξηση του συνολικού κόστους των έργων και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους, με τις εργοληπτικές εταιρείες να καλούνται να απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να είναι πάντα εφικτό.

Σημειώνεται, ωστόσο ότι, παρά τις επιπτώσεις στις κατασκευές και τις πρωτόγνωρες συνθήκες στην αγορά, ο τομέας συνεχίζει να συμβάλλει κατά 6,1% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κύπρου.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας