Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου: Γιατί πήραν τα πάνω τους τα ακίνητα

Σημαντική αύξηση ύψους 9% παρατηρήθηκε στην αγορά ακινήτων από ξένους στην Κύπρο το πρώτο δεκάμηνο του 2021, σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Συγκεκριμένα, σημαντικά αυξημένο υπήρξε το ενδιαφέρον για ακίνητα από πολίτες της Ε.Ε., αλλά ελαφρώς μειωμένο από αγοραστές από τρίτες χώρες. 

Για τον μήνα Οκτώβριο, πρώτη στις επαρχίες ήταν η Λεμεσός και δεύτερη η Πάφος. 

Διαβάστε ακόμα: 

Black Friday: Το ύψος των εκπτώσεων και πού κυμαίνονται οι τιμές

Τεστ που δεν περάστηκαν, ταλαιπώρησαν το λιανεμπόριο και όχι μόνο

Wolton Tower: Η νέα εμπορική ανάπτυξη στη δυτική Λεμεσό

Τους λόγους για τους οποίους αυξήθηκαν οι αγορές από ξένους επενδυτές, καθώς και για τις προτιμήσεις τους στα ακίνητα, αναλύει στο InBusinessNews, o Mιχάλης Χατζηπαναγιώτου, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

Το «ξεμούδιασμα» από την πανδημία
Η αύξηση των πωλήσεων προς τους ξένους, δείχνει κατά κάποιο τρόπο τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης του τομέα μετά την πανδημία. Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηπαναγιώτου, το 2020 ήρθαμε αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας και δημιουργήθηκε μια ανασφάλεια, η οποία προκάλεσε «μούδιασμα» σε σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας και κατ’ επέκταση στα ακίνητα.

Το 2021 η κατάσταση βελτιώθηκε συγκριτικά με πέρσι και ξεκίνησαν ξανά οι αεροπορικές αφίξεις. Ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημειώνει ότι μετά την εμπειρία των lockdowns, οι ξένοι επενδυτές αναγνώρισαν την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας στην Κύπρο και ως αποτέλεσμα κατέφυγαν σε αγορά ακίνητου στο νησί, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα της ζωής στην Κύπρο, τα οποία ίσως να μην «εκτίμησαν» στο παρελθόν.  

Σταθερά πρώτοι οι Ρώσοι
Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των αγορών από πολίτες εντός της Ε.Ε. και την ταυτόχρονη μείωση των αγοραστών από τρίτες χώρες, ο κ. Χατζηπαναγιώτου αναφέρθηκε στον τερματισμό του ΚΕΠ, ο οποίος επηρέασε αρνητικά το ενδιαφέρον των επενδυτών που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. και ειδικότερα από την Κίνα.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκαν οι Ρώσοι επενδυτές, καθώς παραμένουν σταθερά πρώτοι σε πραγματικούς αριθμούς.

Όσον αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες, ο κ. Χατζηπαναγιώτου εκτιμά ότι ήρθαν στην Κύπρο αποφασισμένοι για αγορά κατοικίας, κυρίως λόγω της ποιότητας ζωής και της προσβασιμότητας σε πολλές άλλες χώρες. Η Κύπρος, όπως υπέδειξε, κατά την περίοδο της πανδημίας φάνηκε να ήταν για πολλούς Ευρωπαίους ένας από τους προτιμότερους προορισμούς για αγορά μόνιμης ή και δεύτερης κατοικίας.

Τι ακίνητα προτιμούν οι ξένοι αγοραστές
Επαύλεις κοντά στη φύση ή στη θάλασσα, διαμερίσματα στο κέντρο των πόλεων και ταυτόχρονα κοντά στη θάλασσα, αλλά και έργα μικτής χρήσης, τείνουν να αγοράζουν οι ξένοι στην Κύπρο, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

Η προτίμηση σε έργα μικτής χρήσης προκύπτει από το γεγονός ότι εκτός από διαμονή, οι αγοραστές μπορούν να απολαύσουν υπηρεσίες, χωρίς να πρέπει να μετακινηθούν, διευκρίνισε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

Η πρωτιά της Λεμεσού
Σχολιάζοντας την πρωτιά που κατέγραψε η Λεμεσός σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις σε ξένους αγοραστές, αφήνοντας πίσω την Πάφο, ο κ. Χατζηπαναγιώτου εκτιμά ότι προέκυψε κυρίως λόγω των έργων που γίνονται στην Λεμεσό, καθώς και ένεκα του μεγάλου αριθμού εταιρειών ICT.

«Θεωρώ ότι ο κύριος λόγος δεν είναι η προτίμηση των ξένων αγοραστών για τη Λεμεσό, αλλά το γεγονός ότι σε αντίθεση με την Πάφο, στην πόλη της Λεμεσού υλοποιούνται περισσότερα έργα από αυτά που είχαν ανακοινωθεί πριν από την έναρξη της πανδημίας. Επίσης, η πρωτιά στην αγορά ακινήτων στη Λεμεσό, ίσως να οφείλεται και στον αυξημένο αριθμό εταιρειών ICT, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο έχουν μετακινήσει την έδρα τους στην Κύπρο και δείχνουν να προτιμούν τη Λεμεσό ως βάση. Μαζί με τις εταιρείες αυτές, πολλά κορυφαία στελέχη τους, επέλεξαν να ζήσουν στην πόλη της Λεμεσού», υπογράμμισε ο κ. Χατζηπαναγιώτου. 

Οι Κύπριοι αγοραστές
Καταληκτικά, όσον αφορά τους Κύπριους αγοραστές, ο κ. Χατζηπαναγιώτου θεωρεί ότι η επιχορήγηση επιτοκίου των στεγαστικών δανείων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ήταν ένα πολύ σημαντικό κίνητρο, το οποίο έδωσε μια αξιόλογη ώθηση στην εγχώρια αγορά.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας