Οι προτάσεις εργολάβων κατά του άλματος αυξήσεων στις κατασκευές

Συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές βασικών οικοδομικών υλικών, στασιμότητα στην έναρξη ιδιωτικών έργων και μουδιασμένοι αγοραστές χαρακτηρίζουν τον κατασκευαστικό τομέα τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε ακόμα:

Επενδύσεις που χαράζουν ξανά τον νοσοκομειακό χάρτη της Λευκωσίας

Καύσιμα: Αυτά πληρώνουν οι Κύπριοι και οι άλλοι Ευρωπαίοι

Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 14,07 MW θα κατασκευαστεί στη Λευκωσία

Με τον κλάδο των κατασκευών να συνεισφέρει 7% στο κυπριακό ΑΕΠ, απασχολώντας το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας, η ανάγκη λήψης αντισταθμιστικών μέτρων από τους εμπλεκόμενους φορείς καθίσταται επιτακτική, καθώς οποιαδήποτε νέα κρίση στην αγορά ακινήτων και στον κατασκευαστικό τομέα θα πρέπει να αποφευχθεί.

Αυξήσεις έως 20%
Οι αυξήσεις εντοπίζονται σε κύρια οικοδομικά υλικά, όπως τσιμέντο και πετρέλαιο (10%), καθώς και αλουμίνιο (5%), ενώ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, το συνολικό κατασκευαστικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί έως 20% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη:

Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις στο κατασκευαστικό κόστος (πίνακες)

Οι ανεβασμένες πια τιμές επηρεάζουν τόσο οριζόντια έργα (μεγάλες αναπτύξεις) όσο και τεχνικά έργα του δημοσίου, τα οποία, ωστόσο, καλύπτονται από τη φόρμουλα αυξομειώσεων.

Οι εργολάβοι προτείνουν μία σειρά από διορθωτικά μέτρα, όπως ενίσχυση και διευκόλυνση δανεισμού για ενθάρρυνση αγοραστών, εφαρμογή φόρμουλας αυξομειώσεων σε συμβόλαια, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, καθώς και νέα παράταση στην παράδοση έργων.

Φόρμουλα αυξομειώσεων
Μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου(ΟΣΕΟΚ), Στέλιος Γαβριήλ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται οι αγοραστές, οι οποίοι δύνανται να αιτηθούν αυξημένου δανεισμού.

«Η πιστωτική επέκταση από τα τραπεζικά ιδρύματα θα ανακουφίσει τους επηρεαζόμενους στην αγορά, τόσο νοικοκυριά όσο και ιδιοκτήτες έργων», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Γαβριήλ.

Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη εφαρμογής από τους μελετητές των φόρμουλων αυξομειώσεων τιμών, όπως επίσης την αναθεώρησης της συγκεκριμένης φόρμουλας στα συμβόλαια του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με εισαγωγή εξειδικευμένων υλικών (όπως το αλουμίνιο).

Η λήψη των εν λόγω μέτρων αναμένεται να αποφευχθεί ενδεχόμενη στασιμότητα στην υλοποίηση νέων αναπτύξεων ένεκα των απανωτών αυξήσεων στις τιμές των υλικών.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση μειώσεων των τιμών στις κατασκευές, κερδισμένος βγαίνει ο ιδιοκτήτης.

Παρατάσεις και μείωση ΦΠΑ
Σε συνάντηση με το ΕΤΕΚ, οι εργολάβοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τυχόν στασιμότητα στην έναρξη νέων ιδιωτικών και κυβερνητικών έργων, προειδοποιώντας ακόμα και για επιβράδυνση των ρυθμών στον κατασκευαστικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανάμεσα στα προτεινόμενα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία αναμένεται να αμβλύνουν την ραγδαία αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, είναι η περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ ύψους 5% για την πρώτη κατοικία, καθώς και η παράταση 70 ημερών στις παραδόσεις έργων που αφορούν την περίοδο Ιουλίου 2020 – Ιουλίου 2021. «Ως εργολάβοι, ζητήσαμε νέα παράταση, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρείται στην εφοδιαστική αλυσίδα, την ώρα που ο κλάδος αποδεδειγμένα εργάστηκε για αρκετό χρονικό διάστημα σε συνθήκες πανδημίας», εξήγησε σχετικά ο κ. Γαβριήλ, επισημαίνοντας ότι αυτό το μέτρο αναμένεται να αποτελέσει τονωτική ένεση στη ρευστότητα του τομέα.

Οι εργολάβοι προτείνουν μοντέλο Ελλάδας, στην οποία εφαρμόστηκε η αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα της χώρας.

Επιδότηση επιτοκίων και ενεργειακή αναβάθμιση υπό όρους
Ταυτόχρονα ζητούν τη συνέχιση για ακόμα έναν χρόνο του σχεδίου επιδότησης για νέα στεγαστικά δάνεια, καθώς και εξεύρεση λύσεων σε περίπτωση δικαιολογημένων καθυστερήσεων στις παραδόσεις έργων.

«Εκεί που αποδεδειγμένα κάποια έργα έχουν πραγματικό πρόβλημα ολοκλήρωσης εξαιτίας των ραγδαίων αυξήσεων, θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστή και κατά περίπτωση μελέτη και σε συνεννόηση με τους μελετητές του έργου (δημόσιων και ιδιωτιών), να γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες με στόχο την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για ολοκλήρωση του έργου», σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ.

Την ίδια ώρα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για πράσινες κατοικίες, προτείνουν την αύξηση επιδότησης στο σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων ιδιωτικών κατοικιών, αλλά και συμπερίληψη σε νέο σχέδιο και των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, σημειώνουν την ανάγκη εκτέλεσης των έργων από εγκεκριμένους αδειοδοτημένους μελετητές και εγγεγραμμένους εργολάβους, προκειμένου να μην προκύψουν θέματα ασφάλειας σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους