Μ. Χατζηπαναγιώτου: Ανάγκη για νέο πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων

InBusinessNews  22/09/2021 08:46
Μ. Χατζηπαναγιώτου: Ανάγκη για νέο πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων

Μ. Χατζηπαναγιώτου: Ανάγκη για νέο πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων

InBusinessNews  22/09/2021 08:46

Άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση στον καταρτισμό νέου προγράμματος προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, στη βάση των παραμέτρων της ΕΕ. Αυτό ανέφερε ο Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης της πολιτείας για πολιτική εξωστρέφειας.

Υπέδειξε ενώπιον του 15ου Συνεδρίου Ανάπτυξης Γης  πως το 2019 η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ ήταν πέραν των €3 δις, ενώ στον κλάδο απασχολούνται 35.000 εργαζόμενοι με μεγάλη τεχνογνωσία λόγω των πρωτόγνωρων έργων όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ, το πολυθεματικό θέρετρο-καζίνο και άλλα έργα απαραίτητα για προσέλκυση επενδύσεων.

Διαβάστε εδώ: Στο περίμενε 1.147 αιτητές για διαβατήρια

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου υπογράμμισε πως μετά την κατάργηση του ΚΕΠ δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι σε διάστημα 5 ετών το πρόγραμμα συνεισέφερε γύρω στα €10 δισ. και 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημείωσε πως για τους developers η προσέλκυση επενδυτών υψηλής εισοδηματικής στάθμης, αποτελεί επιδίωξη και όχι ταμπού, ενώ υπέδειξε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης του ΑΕΠ στα €30 δις χρειάζονται ξένες επενδύσεις και αύξηση του πληθυσμού της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηπαναγιώτου χαρακτήρισε πολύ θετικές τις πρωτοβουλίες που ήδη λαμβάνονται από την κυβέρνηση και σχετίζονται με το headquartering, ενώ αναφέρθηκε στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής - ICT, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Κάλεσε το κράτος να προχωρήσει στην παροχή κινήτρων όπως την θέσπιση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για όσους επενδύουν σε ακίνητα έως το 2022, αλλά και την κατάργηση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για ακίνητα που εγγράφονται στο Κτηματολόγιο μέχρι το τέλος του ίδιου έτους, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της ζήτησης για ακίνητα.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, χωρίς μάλιστα να έχουν οποιοδήποτε δημοσιονομικό κόστος, όπως μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν το θεσμικό πλαίσιο, αφήνοντας τις παραγωγικές δυνάμεις να κινηθούν με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.

Στα θετικά συμπεριέλαβε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, την ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας