Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Στο περίμενε 1.147 αιτητές για διαβατήρια

Επέκταση των απλουστευμένων διαδικασιών παροχής πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας και για σύνθετες αναπτύξεις πέραν των €25 εκατ. προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μιλώντας στο 15ο Συνέδριο Ανάπτυξης Γης, ο Νίκος Νουρής υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση απλούστευσης των διαδικασιών και ταχείας αδειοδότησης για οικίες και διώροφα κτήρια εντός 20 ημερών που υιοθετήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο κατέγραψε εξαιρετικά αποτελέσματα. Έτσι, όπως είπε, η κυβέρνηση επιθυμεί να επεκτείνει την απλούστευση των διαδικασιών και για σύνθετες αναπτύξει η αξία των οποίων υπερβαίνει τα €25 εκατ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Νουρής, έδωσε παράταση στα πολεοδομικά κίνητρα σε τομείς όπως η τουριστική βιομηχανία και η στέγαση μέχρι τα τέλη του 2022. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση πως θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από την Βουλή το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί διευκόλυνσης επενδύσεων νόμος» που καλύπτει επενδύσεις πέραν των €25 εκατ. ώστε να διευκολύνεται η αδειοδότηση στρατηγικών αναπτύξεων. Βάσει του νομοσχεδίου θα ορίζεται project manager από τους επενδυτές για να υπάρχει ένα άτομο επαφής με τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Μετά την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, η κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, επιθυμεί να στείλει το σωστό μήνυμα προς τους επενδυτές ότι υιοθετούνται απλουστευμένες διαδικασίες, ώστε η Κύπρος να καταστεί επενδυτικός προορισμός για βιώσιμες αναπτύξεις.

Ο κ. Νουρής υπέδειξε πως όταν έληξε το ΚΕΠ βρίσκονταν σε εκκρεμότητα γύρω στις 1.147 αιτήσεις και ότι με επιστολή η Κύπρος ενημέρωσε την Κομισιόν ότι εξέτασε το σύνολο των αιτήσεων αυτών.

Διαβάστε ακόμη:

Μ. Χατζηπαναγιώτου: Ανάγκη για νέο πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων

Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκαν οι Βρυξέλλες πως δεν αποστάληκαν επιστολές στους ενδιαφερόμενους για το ποιοι εγκρίθηκαν και ποιοι όχι καθώς, όπως εξήγησε, εκκρεμεί κάποια διαδικασία στη Νομική Υπηρεσία, αλλά αυτή θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γίνεται δουλειά και ότι η Κυβέρνηση επιμένει πως πρέπει να υπάρχει συνάφεια του επενδυτή με την χώρα, όπως ορίζει και η Ε.Ε. Ανέφερε ότι προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου προσπαθούν να βελτιώσουν διάφορα ζητήματα προς προσέλκυση σοβαρών εταιρειών για επενδύσεις.

Ο Νίκος Νουρής απηύθυνε παράκληση προς τις εταιρείες ανάπτυξης γης να αποφεύγονται διαφημίσεις που παραπέμπουν ή αφήνουν να εννοηθεί ότι οι προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών αποτελούν ένα νέο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας ότι το μήνυμα της Ε.Ε. για τις πολιτογραφήσεις ήταν και ξεκάθαρο και σαφές. Ότι δηλαδή, η απόκτηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου πρέπει να γίνεται μόνο όταν το πρόσωπο έχει συνάφεια με το κράτος μέλος και να μην στηρίζεται μόνο σε επενδύσεις. Τόνισε συναφώς ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σεβαστεί απόλυτα αυτή την θέση.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κάνει πράξη την διακηρυγμένη αρχή και συνεχίζει απρόσκοπτα το αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Μέσω αυτής της πολιτικής, ανέφερε, θα δημιουργηθούν συνθήκες θετικής ανάπτυξης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και τον επανακαθορισμό της βιώσιμης ανάπτυξης μετά την πανδημία το κράτος θα επενδύσει πέραν των €785 εκατ. για τη δημιουργία σύγχρονου οδικού δικτύου και δημόσιους χώρους με προστιθέμενη αξία και εύχρηστους για τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση από το Υπουργικό των κριτηρίων εγγραφής εταιρειών στην Κύπρο και την μεταφορά της έδρας τους στην χώρα μας, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στην χορήγηση αδειών μόνιμης διαμονής που αφορούν επενδύσεις όχι μόνο σε ακίνητα για μόνιμη κατοικία αλλά και για επενδύσεις σε άλλου είδους ακίνητα. Πρόσθεσε πως σύμφωνα με την ΕΕ η παραχώρηση διαβατηρίου προϋποθέτει την συνάφεια με την χώρα διαμονής και δεν πρέπει απλά να είναι συνυφασμένη μόνο με επένδυση.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως ο τομέας ανάπτυξης γης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την τοπική αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας πως επιβάλλεται η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι το 2024 καθώς σήμερα οι περισσότερες τοπικές αρχές πνέουν τα λοίσθια. Η εν λόγω μεταρρύθμιση θα υποβοηθήσουν στην έγκαιρη άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Μιλώντας γενικότερα για τον τομέα ανάπτυξης γης ο κ. Νουρής υπογράμμισε πως και εν μέσω πανδημίας, απέδειξε ότι αποτελεί την ατμομηχανή οικονομικής ανάτασης. Όμως, η πανδημία, ανέφερε, κατέδειξε πως θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός των προτεραιοτήτων, οικοδόμηση ανθεκτικότερων μοντέλων ώστε ο περιορισμός της ανάπτυξης να περιορίζεται στο ελάχιστο κατά περιόδους κρίσης. «Ζητούμενο είναι να έχουμε ευέλικτους μηχανισμούς για προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών και την παροχή πολλών επενδυτικών επιλογών».

Επίσης, η πανδημία, σημείωσε, επηρέασε και τον τρόπο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού του αστικού περιβάλλοντος. Θα πρέπει να λαμβάνονται πλέον υπόψη οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, της υγειονομικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών. «Πέραν των απλουστευμένων διαδικασιών πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πιο δραστική παρέμβαση και η αναθεώρηση των 4 μεγάλων αστικών περιοχών της Κύπρου».

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης