Σε μπελάδες 10 μεγάλες αναπτύξεις σε Κάβο Γκρέκο και Αγία Θέκλα

Συγκεκριμένα όρια σε σειρά προωθούμενων έργων, μεταξύ των οποίων και μεγάλες ξενοδοχειακές αναπτύξεις, στις περιοχές Κάβο Γκρέκο και Αγίας Θέκλας- Λιοπετρίου, βάζει η Περιβαλλοντική Αρχή, με δύο ειδικές εκθέσεις που δημοσιοποίησε, πρόσφατα, για τις περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχονται οι εν λόγω περιοχές. 

Ειδικότερα, η Ειδική Έκθεση Συσσωρευτικών Επιπτώσεων από υφιστάμενα, προτεινόμενα και μελλοντικά έργα στην περιοχή Αγίας Θέκλας- Λιοπετρίου θέτει εμπόδια σε έξι αναπτύξεις, οι οποίες, πλέον, θα πρέπει να επανασχεδιαστούν, για να προχωρήσουν.

Αντίστοιχα, με δεύτερη σχετική ειδική έκθεση, ανάλογα προβλήματα προκύπτουν και για άλλες τέσσερεις αναπτύξεις στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο. 

Το InBusinessNews σας παραθέτει, πιο κάτω, τα επηρεαζόμενα έργα των δύο περιοχών. 

 

Προσθηκομετατροπές σε τουριστική μονάδα της Dome Investments

Προσθηκομετατροπές σε υφιστάμενη τουριστική μονάδα της Dome Investments και συγκεκριμένα προσθήκη 34 δωματίων στον 3ο όροφο, 17 δωματίων σε 4ο καινούριο όροφο, επέκταση του υφιστάμενου εστιατορίου στο κάτω ισόγειο του κεντρικού κτιρίου καθώς και προσθήκη 1ου ορόφου στα bungalows της ξενοδοχειακής μονάδας.

Η τουριστική μονάδα βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της προστατευόμενης περιοχής (κοντά στην παραλία Μακρόνησος) εντός εκμισθωμένης κρατικής δασικής γης (τεμάχια 246, 248, 249, 264, Φ/Σχ.2-287/373, 2/287/372, Τμ.05). Εμπίπτει σε πολεοδομική ζώνη Δα2 της Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας (2017). Μέρος της υφιστάμενης ανάπτυξης εμπίπτει εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής και εκτός της εκμισθωμένης κρατικής γης και αποτελεί παράνομη επέμβαση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ως εκ τούτου, για να μπορέσει να εξεταστεί το έργο θα πρέπει πρώτα να απομακρυνθούν οι παράνομες επεμβάσεις και να αποκατασταθεί η επηρεαζόμενη περιοχή εντός της ΖΕΠ».

 

Ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων της Anastasia Tsokkou Estates

Κατασκευή ξενοδοχείου 4* της Anastasia Tsokkou Estates με 6 ορόφους (452 κλίνες). Το τεμάχιο χωροθέτησης του έργου (αρ. 294, Φ/ Σχ. 0/2-284-372, Τμ. 11) απέχει περίπου 40 μέτρα από την προστατευόμενη περιοχή.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ειδικής έκθεσης, οι συντελεστές ανάπτυξης του έργου (συντελεστής δόμησης, ανώτατος αριθμός ορόφων, ανώτατο ύψος και ανώτατο ποσοστό κάλυψης) δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις πρόνοιες της πολεοδομικής ζώνης Τ2α του Τοπικού Σχεδίου Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου (2020). Ως εκ τούτου, το έργο θα πρέπει να έχει ανώτατο συντελεστή δόμησης 0,45, ανώτατο αριθμό ορόφων 3, ανώτατο ύψος 13,50 μέτρα και ανώτατο ποσοστό κάλυψης 0,25.

 

Ξενοδοχείο πέντε αστέρων της Abelia Campus & ACC Hadjichristou Bros 

Κατασκευή του ξενοδοχείου 5* «Marina Bay» της εταιρείας Abelia Campus Ltd & ACC Hadjichristou Bros Ltd με 8 ορόφους (668 κλίνες). Χωροθετείται στα τεμάχια 412, 198 Φ/Σχ.2-286-373, Τμ. 5 και 242, Φ./Σχ. 2-286-372, Τμ. 5. Δύο από τα τεμάχια χωροθέτησης του έργου εμπίπτουν εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ειδικής έκθεσης, οι συντελεστές ανάπτυξης του έργου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις πρόνοιες της πολεοδομικής ζώνης Τ3δε της Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας (2017). Ως εκ τούτου, το έργο θα πρέπει να έχει ανώτατο συντελεστή δόμησης 0,30, ανώτατο αριθμό ορόφων 3, ανώτατο ύψος 13,10 μέτρα και ανώτατο ποσοστό κάλυψης 0,20.

 

Beach Club

Κατασκευή του κέντρου αναψυχής «Beach Club» (διώροφο κτίριο με χώρους στάθμευσης) σε κρατική γη εφαπτομένη του έργου της Μαρίνας Αγίας Νάπας. Η εκμίσθωση της κρατικής γης (τεμαχίο 483, Τμήμα 5, Σχέδιο 2-286-372, στο Δήμο Αγίας Νάπας) έγινε από το Υπουργικό Συμβούλιο για τουριστικούς σκοπούς. Για την εν λόγω εκμίσθωση δεν είχαν ζητηθεί οι απόψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την έκθεση, στο ίδιο τεμάχιο που εκμισθώθηκε, λειτουργούσε παράνομα από τη δεκαετία του 1990 το παραλιακό κέντρο Makronisos, το οποίο έχει κατεδαφιστεί. Μέρος του τεμαχίου εμπίπτει εντός της ΖΕΠ «Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι». Μέρος του τεμαχίου εμπίπτει σε πολεοδομική τουριστική ζώνη Τ3δε και μέρος του σε πολεδομική ζώνη ΕΜ (Ειδική Ζώνη Μαρίνας) για την οποία ισχύει ειδική πολιτική (Δήλωση Πολιτικής Αγίας Νάπας).

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν θα πρέπει να γίνει καμία επέμβαση (περιλαμβανομένης της τοπιοτέχνησης) στο μέρος των τεμαχίων του έργου που εμπίπτουν εντός της ΖΕΠ, δεν θα γίνεται χρήση της παραλίας και δεν θα παρέχονται διευκολύνσεις στους λουόμενους.

 

Κατασκευή κατοικιών της Anemoni Enterprises

Κατασκευή δύο κατοικιών (Twin Waves) της Anemoni Enterprises, στον Δήμο Σωτήρας. Μέρος του τεμαχίου χωροθέτησης του έργου (αρ. 295, Φ/ Σχ. 0/2-284-372, Τμ. 11) εμπίπτει μέσα στην προστατευόμενη περιοχή αλλά το έργο δεν είχε υποβληθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος για απόψεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης πολεοδομικής άδειας. Η κατασκευή του ξεκίνησε χωρίς να εξασφαλιστεί η άδεια οικοδομής. Οι εν λόγω κατοικίες εφάπτονται με τη ζώνη προστασίας της παραλίας, ενώ οι εξωτερικοί τους χώροι εμπίπτουν εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και εντός της ΖΕΠ. Για το εν λόγω έργο δεν ζητήθηκαν οι απόψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία χορήγησης της πολεοδομικής άδειας ενώ οι εργασίες κατασκευής του έργου έχουν ξεκινήσει χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν μπορεί να κάνει εκ των υστέρων αξιολόγηση επιπτώσεων, όπως σημειώνεται.

 

Κατασκευή κατοικιών της Casa Mar Terra

Κατασκευή δύο κατοικιών της Casa Mar Terra στον Δήμο Σωτήρας. Για το έργο έχει εκδοθεί ήδη πολεοδομική άδεια χωρίς να ζητηθούν οι απόψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, αλλά η κατασκευή του έργου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Το έργο χωροθετείται σε τεμάχιο (αρ. 201, Φ/ Σχ. 0/2-283-372, Τμ. 11) μέρος του οποίου εμπίπτει στην προστατευόμενη περιοχή αλλά οι κατοικίες και οι εξωτερικοί τους χώροι δεν θα εμπίπτουν εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και εντός της ΖΕΠ. Υπάρχει μια μικρή απόσταση από τις κατοικίες και τη ζώνη προστασίας της παραλίας στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί δρόμος εξυπηρέτησης των κατοικιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν πρέπει να γίνει καμία επέμβαση εντός της ΖΕΠ, είτε από την κατασκευή των κατοικιών και των βοηθητικών χώρων ή χώρων πρασίνου του έργου, είτε από την κατασκευή του δρόμου πρόσβασης στις κατοικίες. Επίσης, μελλοντικά, δεν πρέπει να δοθούν επιπλέον χαλαρώσεις/ παρεκκλίσεις για προσθηκομετατροπές ή αυξήσεις των συντελεστών ανάπτυξης ή των οικοδομών.

 

Formatio Hotel

Ενιαία μεικτή τουριστική ανάπτυξη (ξενοδοχειακή μονάδα) 5*, η οποία θα αποτελείται από τη δυτική πτέρυγα (Hotel Α. Atlantica Ammos Bay) δυναμικότητας 270 δωματίων (536 κλινών) που περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο με μεσοπάτωμα, 5 ορόφους και στην ταράτσα σπιτάκια με μεσοπάτωμα και την ανατολική πτέρυγα (Hotel Β. Atlantica Bellevue Park) δυναμικότητας 317 δωματίων (634 κλινών), που περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, 5 ορόφους και ταράτσα.

Το έργο χωροθετείται εντός των τεμαχίων αρ. 229 και 589 του Φ/Σχ. 0/2-293- 372 στο Δήμο Αγίας Νάπας. Τα τεμάχια εμπίπτουν κυρίως σε τουριστική ζώνη και ένα μέρος τους σε ζώνη προστασίας. Το νότιο μέτωπο των τεμαχίων του έργου εφάπτεται με το όριο της προστατευόμενης περιοχής. Επιπρόσθετα, μικρό τμήμα του τεμαχίου 589, εμπίπτει στην προστατευόμενη περιοχή.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, μεταξύ άλλων, πρέπει να διατηρηθεί ανέπαφο το τμήμα του τεμαχίου 589 (Φ/Σχ. 0/2-293-372) που εντασσόταν σε ζώνη προστασίας της φύσης Δα1-ΠΦ, πριν την τροποποίηση των πολεοδομικών ζωνών που έγινε το 2017 και η χωροθέτηση του έργου (συμπεριλαμβανομένου της τοπιοτέχνησης) να γίνει αποκλειστικά στο υπόλοιπο τμήμα του τεμαχίου. Επίσης, οι συντελεστές ανάπτυξης του έργου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις πρόνοιες των πολεοδομικών ζωνών Τ6(Ε1) και Τ5(Ε3) της Εγκριμένης Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας (2017) χωρίς όμως επιπρόσθετα κίνητρα, δηλαδή ανώτατο συντελεστή δόμησης 0,30:1, ποσοστό κάλυψης 0,20:1, μέγιστο αριθμό ορόφων τους 3 και ύψος οικοδομών που δεν θα ξεπερνούν τα 13,10 μέτρα.

 

Cape Greko Hotel

Πενταόροφη ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία περιλαμβάνει και υπόγειο. Το έργο περιλαμβάνει 180 δωμάτια ξενοδοχείου, 6 leasehold διαμερίσματα και 31 freehold διαμερίσματα. Χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίας Νάπας, στο τεμάχιο 403 με Φ/Σχ 0/2-294-371 και 0/2- 294-372. Το ανατολικό μέρος του τεμαχίου γειτνιάζει με την ΕΖΔ «Κάβο Γκρέκο» (CY3000005) – ελάχιστη απόσταση περίπου 10 μέτρα, ενώ το νότιο μέρος του τεμαχίου εφάπτεται με τη ΖΕΠ «Κάβο Γκρέκο» (CY3000002).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, μεταξύ άλλων, οι συντελεστές ανάπτυξης του έργου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις πρόνοιες των πολεοδομικών ζωνών Τ6(Ε1) και Τ5(Ε3) της Εγκριμένης Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας (2017) χωρίς όμως επιπρόσθετα κίνητρα, δηλαδή ανώτατο συντελεστή δόμησης 0,30:1, ποσοστό κάλυψης 0,20:1, μέγιστο αριθμό ορόφων τους 3 και ύψος οικοδομών που δεν θα ξεπερνούν τα 13,10 μέτρα.

 

Sensatori

Κατασκευή του ξενοδοχείου 5*«Sensatori», στο τεμάχιο 590 και σε μέρος του τεμαχίου 453 με Φ/Σ 0/2-294-372, στην περιοχή Λιμνάρα, στην Αγιά Νάπα. Το έργο θα αποτελείται από ένα κύριο κτήριο με δύο πύργους που θα περιλαμβάνουν υπόγειο, ισόγειο και 6 ορόφους, σπιτάκια τύπου “Swim up bungalows” και μία πολυκατοικία με ισόγειο και έξι ορόφους στο βορειοανατολικό μέρος του προτεινόμενου έργου. Ο συνολικός αριθμός δωματίων είναι 426 (92 swim up bungalows, 239 δωμάτια στην οικογενειακή ζώνη και 95 δωμάτια στη ζώνη ενηλίκων). Το νότιο μέρος του τεμαχίου εφάπτεται με τη ΖΕΠ «Κάβο Γκρέκο» (CY3000002).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, μεταξύ άλλων, οι συντελεστές ανάπτυξης του έργου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις πρόνοιες των πολεοδομικών ζωνών Τ6(Ε1) και Τ5(Ε3) της Εγκριμένης Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας (2017) χωρίς όμως επιπρόσθετα κίνητρα, δηλαδή ανώτατο συντελεστή δόμησης 0,30:1, ποσοστό κάλυψης 0,20:1, μέγιστο αριθμό ορόφων τους 3 και ύψος οικοδομών που δεν θα ξεπερνούν τα 13,10 μέτρα. 

 

Marystone Hotel

Ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 4*, δυναμικότητας 194 κλινών (97 δωμάτια) που θα περιλαμβάνει ισόγειο και τέσσερις ορόφους. Χωροθετείται στο τεμάχιο 432, Φ/Σχ 2-293-372, Τμ. 8 στον Δήμο Αγίας Νάπας. Το νότιο μέρος του τεμαχίου απέχει περίπου 40 μέτρα από τη ΖΕΠ «Κάβο Γκρέκο» (CY3000002).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, μεταξύ άλλων, οι συντελεστές ανάπτυξης του έργου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις πρόνοιες των πολεοδομικών ζωνών Τ6(Ε1) και Τ5(Ε3) της Εγκριμένης Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας (2017) χωρίς όμως επιπρόσθετα κίνητρα, δηλαδή ανώτατο συντελεστή δόμησης 0,30:1, ποσοστό κάλυψης 0,20:1, μέγιστο αριθμό ορόφων τους 3 και ύψος οικοδομών που δεν θα ξεπερνούν τα 13,10 μέτρα. 

 

 

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας