Έτσι θα γίνει η «προσιτή στέγη» στη Λεμεσό

Μία φιλόδοξη επένδυση ύψους πέραν των €100 εκατ., η οποία προνοεί την ανέγερση εκατοντάδων νέων οικιστικών μονάδων στη Λεμεσό που θα καλύψουν τις ανάγκες στέγασης οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, φοιτητών και νεαρών ζευγαριών, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας υλοποίησης του έργου «Προσιτή στέγη για όλους» ανάμεσα σε Δήμο Λεμεσού και ΚΟΑΓ, τέθηκαν τα θεμέλια για το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο που έγινε ποτέ στην Κύπρο με εμπλοκή δημοτικής αρχής, το οποίο σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα υψηλά ενοίκια στη Λεμεσό.

Διαβάστε ακόμα:

Χρ. Στεφανής: Επιβιώνουν όσοι ανταποκρίνονται στις αλλαγές

Εξοχικά σε θάλασσα και βουνό από €50.000


Πάνω από 600 οικιστικές μονάδες
Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν τρία δημοτικά τεμάχια, δύο στον Άγιο Νικόλα και ένα στον Άγιο Ιωάννη, εκεί που κατά τη δεκαετία του 1940 είχαν χτιστεί οι πρώτες εργατικές κατοικίες.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό του Δήμου Λεμεσού «Εν οίκω», στα τρία τεμάχια συνολικού εμβαδού 31.081 τ.μ. θα ανεγερθούν πέραν των 600 σύγχρονων οικιστικών μονάδων διαφόρων μεγεθών, με αυστηρές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν υψηλό ποιοτικό επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων.

Το μεγαλεπήβολο έργο σχεδιάζεται στη βάση των αρχών της αειφόρου – βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Πρόκειται για μονάδες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ώστε να παρέχονται μακροπρόθεσμα, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, όχι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, αλλά για ολόκληρη την πόλη.

150 κατοικίες το 2023
Όπως σημειώνεται, το έργο θα κατασκευαστεί σε διάφορες φάσεις, βάσει προγράμματος και χρονοδιαγράμματος, με την πρώτη φάση να αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022.

Μάλιστα, το πρώτο μέρος του έργου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί το 2023 θα περιλαμβάνει γύρω στις 150 οικιστικές μονάδες.

Δικαιούχοι για ενοικίαση ή αγορά θα είναι άτομα ή οικογένειες που θα καθορίζονται στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Οι κατοικίες (κυρίως διαμερίσματα ενός, δύο, τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων) θα παραχωρηθούν στους δικαιούχους με αισθητά χαμηλότερο ενοίκιο σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά της Λεμεσού.

Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση της πρώτης φάσης, γίνονται ενέργειες για να τροχοδρομηθεί η μελέτη και των υπόλοιπων τεμαχίων, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω αρχιτεκτονικών ή άλλων διαγωνισμών, ούτως ώστε να μην παρατηρηθεί καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών για την ανάπτυξη και των επόμενων φάσεων του έργου.

 

Leasing, αντιπαροχή ή και τα δύο
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη συμφωνία μεταξύ Δήμου Λεμεσού και ΚΟΑΓ προβλέπει την από κοινού συμβολή των δύο μερών τόσο στη δημιουργία όσο και στη διαχείριση του έργου.

Σύμφωνα με το περιοδικό του Δήμου Λεμεσού «Εν οίκω», η συνεργασία θα γίνει υπό τη μορφή είτε μίσθωσης (leasing), είτε αντιπαροχής είτε συνδυασμό και των δύο.

 

Η πρώτη φάση
Σημειώνεται ότι στο σύνολό της, αναμένεται να επιλύσει το πρόβλημα διαβίωσης περίπου 120 οικογενειών, οι οποίες, στην παρούσα φάση ζουν στις υφιστάμενες υποβαθμισμένες υποδομές των τριών προς ανάπτυξη τεμαχίων.

Η πρώτη φάση του έργου αφορά την ανάπτυξη τεμαχίου που βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Νικολάου, το οποίο περιλαμβάνει χτίσματα που ανεγέρθηκαν στα πρώτα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εν λόγω εργατικές ή δημοτικές κατοικίες έγιναν στο πλαίσιο της φιλολαϊκής και φιλεργατικής πολιτικής των τότε δημοτικών αρχών, υπό τον Πλουτή Σέρβα και τον Κώστα Παρτασίδη και ξεχώριζαν τόσο για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τους όσο και για την κοινωνική προέλευση των ενοίκων τους.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας