Αραβικό «φλερτ» στα κυπριακά ακίνητα

H «επέλαση» του κορωνοϊού και οι συνεπακόλουθοι περιορισμοί στις μετακινήσεις παγκοσμίως είχαν αρνητική επίδραση σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς. Το real estate ήταν ένας από τους τομείς που επηρεάστηκαν δυσμενώς και η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Η παγκόσμια απαγόρευση ταξιδιών λόγω της πανδημίας έχει θέσει σε «σίγαση» τις πωλήσεις ακινήτων από ξένους αγοραστές στην παραδοσιακά δραστήρια αγορά ακινήτων στην Κύπρο. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης στη χώρα μας είναι αισιόδοξοι, καθώς βλέπουν αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των ξένων αγοραστών και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Imperio, Γιάννη Μισιρλή, η Κύπρος αναμένει την έλευση μεγάλου αριθμού Αράβων επενδυτών ακινήτων, κάτι το οποίο θα γίνει πράξη μόλις αρθούν οι διεθνείς περιορισμοί στις μετακινήσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μισιρλής, οι αραβικής προέλευσης εν δυνάμει αγοραστές ανυπομονούν να έρθουν στην Κύπρο για να επισκεφτούν προσωπικά τα ακίνητα, γεγονός που θα δημιουργήσει ζήτηση σε μια αγορά, η οποία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2022.

Άλλωστε, παρά τη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 6,2% το προηγούμενο έτος, η αγορά ακινήτων στη χώρα μας παρέμεινε σχετικά ισχυρή. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Δείκτη Τιμών Ακινήτων της Κεντρικής Τράπεζας, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί φέτος κατά 2%. Όπως ανέδειξε ο κ. Μισιρλής, «Η αγορά ακινήτων βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης πριν ξεσπάσει η πανδημία και πρόκειται να επιστρέψει σε αυτήν μόλις αρθούν οι περιορισμοί. Επομένως, είναι φυσιολογικό οι επενδυτές να ανυπομονούν να εκμεταλλευτούν αυτήν την ανάπτυξη. Ήδη το ενδιαφέρον από αγοραστές της Μέσης Ανατολής το τελευταίο διάστημα ήταν ιδιαίτερα αυξημένο και κυρίως σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό».


Σύμμαχος η καλή επιδημιολογική εικόνα
Σημαντικό παράγοντα υλοποίησης μιας επένδυσης εν μέσω πανδημίας συνιστούν οι επιδημιολογικοί δείκτες μιας χώρας. Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, το ζεστό καλοκαίρι που βρίσκεται προ των πυλών, η άρση των περιορισμών, καθώς επίσης και το προχωρημένο εμβολιαστικό πλάνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για προσέλκυση ξένων επενδυτών. Μέχρι τώρα, οι εν δυνάμει αγοραστές ενδιαφέρονταν να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτων στο νησί, ωστόσο οι πρακτικές δυσκολίες των περιοριστικών μέτρων έβαζαν φρένο στα όποια επενδυτικά τους σχέδια.

Ενισχύεται και η τοπική ζήτηση
Την ίδια ώρα, τα δεδομένα δείχνουν επικείμενη αναθέρμανση του τομέα και μέσω της τοπικής ζήτησης. Έρευνα με επίκεντρο την αγορά πρώτης κατοικίας που πραγματοποίησε πρόσφατα η LionGlobal, καταδεικνύει ότι την κυρίαρχη δύναμη στον τομέα της αγοράς ακινήτων τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αποτελέσουν οι Millennials.

Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι Κύπριοι Millennials επιθυμούν την αγορά ενός μεγάλου και ευρύχωρου σπιτιού με κήπο ή διαμερίσματος, παρά την ενοικίαση. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για υλοποίηση των σχεδίων των νεαρών ζευγαριών για αγορά ακινήτου αποτελεί η υιοθέτηση, εκ μέρους του κράτους, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης απόκτησης πρώτης κατοικίας. Και αυτό γιατί η έρευνα έδειξε πως οι νέοι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν το ποσό της προκαταβολής που απαιτείται από τις τράπεζες, προκειμένου να τους παραχωρήσουν δάνειο. Πάντως, η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρωταγωνιστής το Sunset Gardens
Υπό τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία, οι εν δυνάμει αγοραστές, ντόπιοι και ξένοι, ελκύονται από ακίνητα τα οποία είναι οικολογικά βιώσιμα, προσφέρουν ανέσεις και διατίθενται σε προνομιακές τιμές. Ένα τέτοιο έργο αποτελεί το Sunset Gardens της Imperio, μια οικολογικά βιώσιμη κοινότητα 315 διαμερισμάτων που αναπτύσσεται σε προνομιακή τοποθεσία στη δυτική Λεμεσό και το οποίο έχει δει τους τελευταίους τέσσερις μήνες να πωλούνται 75 από τα διαμερίσματά του, κυρίως σε νεαρά ζευγάρια.

Συνοψίζοντας, τα μέχρι στιγμής δεδομένα επιτρέπουν στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης να αισιοδοξούν ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι ιδιαίτερα δραστήριο για τον τομέα των ακινήτων και πως έπεται και συνέχεια. Είναι εξάλλου, ξεκάθαρο ότι ο τομέας των ακινήτων έχει πολλά ακόμα να προσφέρει, φτάνει να επικεντρωθεί στις νέες ανάγκες των ξένων επενδυτών αλλά και στα δεδομένα των ντόπιων αγοραστών.

Δειτε Επισης

Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate