Ε. Ζαχαριάδου: Η διαχείριση ακίνητων στο εξωτερικό είναι ένας κλάδος διαδεδομένος και ακριβοπληρωμένος

Η διαχείριση ακίνητων στην Κύπρο είναι ένας νέος σχετικά κλάδος που άρχισε να γίνεται απαραίτητος, λόγω της συνεχούς ανάπτυξης γης και της συμβίωσης πολλών ανθρώπων σε μια κοινή περιουσία, εξηγεί σε συνέντευξή της η Managing Director της Home Reliance Property Management, Ευαγγελία Ζαχαριάδου, η οποία σημειώνει ότι στο εξωτερικό ο συγκεκριμένος κλάδος είναι αναγνωρισμένος, πολύ διαδεδομένος και ακριβοπληρωμένος. 

Διαβάστε ακόμα:

Κάθοδος Ρώσων στην Κύπρο, στο βάθος βρετανική ώθηση

Υφ. Τουρισμού: Ψάχνει ξενοδοχεία καραντίνας για το καλοκαίρι

Πρωτοβουλία-εισήγηση ΚΕΒΕ για ΦΠΑ

Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε στην Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ);

Ως γυναίκα επιχειρηματίας αρχικά ήθελα να δικτυωθώ και με άλλες γυναίκες επαγγελματίες και επιχειρηματίες έτσι ώστε να εμπνεύσουμε, να ενδυναμώσουμε και να βοηθήσουμε η μία την άλλη. 

Σε κάθε συνάντηση μας, μέσα από συζήτηση και ανάλυση θεμάτων που μας απασχολούν, εντοπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε ότι αφορά τον επαγγελματικό αλλά και τον κοινωνικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο όλες μαζί  μπορούμε να διεκδικήσουμε την προαγωγή ίσων ευκαιριών και την εξάλειψη της διάκρισης στον επαγγελματικό τομέα μεταξύ των δυο φύλων, βασιζόμενες πάντοτε στον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτός είναι εξάλλου και ένας από τους κυριότερους στόχους και το όραμα της ΚΟΓΕΕ.

Κάθε χρόνο ως ΚΟΓΕΕ διοργανώνουμε εκστρατεία ενημέρωσης, «αφύπνισης» θα το ονόμαζα, γι’ αυτό το σκοπό και πολλές φορές η επαφή με άλλες γυναίκες που δεν γνωρίζουν το έργο του οργανισμού μας, μιλώντας και εξηγώντας το σκοπό και τη δράση μας, η αντίδραση τους είναι πολύ συγκινητική, κάτι που μας εμπνέει να συνεχίσουμε δυναμικά.

 

Πόσο δύσκολο είναι το να διοικείς τη δική σου εταιρεία διαχείρισης ακινήτων;   

Όπως κάθε επιχειρηματικός τομέας έτσι και ο δικός μας αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες. Είναι ένα επάγγελμα το οποίο απαιτεί κάποια χαρακτηριστικά από τους επαγγελματίες όπως υπευθυνότητα, τιμιότητα, ετοιμότητα για λύση προβλημάτων και συνεχή επιμόρφωση.  

Είναι ένας πολύ εξειδικευμένος κλάδος ο οποίος περικλείεται από νομοθεσίες τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε ως επαγγελματίες και να είμαστε ενήμεροι για τις νομοθετικές αλλαγές σε όλους τους τομείς που αφορούν εμάς και τους πελάτες μας. 

Η διαχείριση ακίνητων στο εξωτερικό είναι ένας αναγνωρισμένος κλάδος πολύ διαδεδομένος και ακριβοπληρωμένος. Εδώ στην Κύπρο είναι ένας νέος σχετικά κλάδος που άρχισε όμως να γίνεται απαραίτητος λόγω της συνεχούς ανάπτυξης γης και της συμβίωσης πολλών ανθρώπων σε μια κοινή περιουσία. 

Πολλοί ιδιόκτητες ακινήτων, ξένοι επενδυτές ή και ιδιοκτήτες ακινήτων από το εξωτερικό, οι οποίοι λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που είμαστε τυχεροί να έχουμε στο νησί μας κατέχουν ακίνητα ως δεύτερη κατοικία, χρειάζονται επαγγελματίες που να μπορούν να φροντίζουν την περιουσία κατά τη διάρκεια της απουσίας τους. 

Ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών μας παρέχεται κυρίως σε κτηριακά οικοδομήματα, πολυκατοικίες και συγκροτήματα. Αρκετοί συνιδιοκτήτες κοινόκτητων περιουσίων και διαχειριστικές επιτροπές αντιλαμβάνονται τα ωφελήματα που υπάρχουν μέσα από τις επαγγελματικές υπηρεσίες διαχείρισης που προσφέρουμε. Υπάρχει όμως και μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που δεν αναγνωρίζει ακόμη τη σημαντικότητα μας ή είναι καχύποπτοι λόγω του ότι μη-επαγγελματίες που παρουσιάζονται ως διαχειριστές σπιλώνουν το επάγγελμα μας.  

 

Ποια η διαφορά σας με ένα κτηματομεσιτικό γραφείο; Ποιες είναι οι διαφορετικές υπηρεσίες που παρέχετε σε μια ιδιωτική ή κοινόκτητη οικοδομή, ως εξειδικευμένος κλάδος;

Ευχαριστώ πολύ για το πρώτο σκέλος της ερώτησης σας διότι πράγματι υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ αυτών των δυο κλάδων ακινήτων. Κανονικά, οι διαχειριστές ακινήτων δεν ασχολούνται με αγοραπωλησίες ακινήτων. Αυτό ξεκάθαρα είναι δουλειά των κτηματομεσιτών. Η μόνη κοινή υπηρεσία που παρέχουμε ως κλάδοι ακινήτων είναι οι ενοικιάσεις για τουριστικούς σκοπούς. 

Οι εταιρείες διαχείρισης προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών τις οποίες δεν μπορούμε να τις αναφέρουμε όλες. Μελετούμε τις ανάγκες για κάθε ακίνητο και ετοιμάζουμε εξειδικευμένα πακέτα υπηρεσιών είτε για ιδιωτικές μονάδες είτε για  κοινόκτητες περιουσίες. Μπορούμε να αναφέρουμε μερικές που έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση όπως για παράδειγμα, υπηρεσίες συντήρησης και καθαριότητας (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, ξυλουργικές εργασίες, συντήρηση πισινών, κήπων κτλ.), ασφάλειες κτηρίων, προγραμματισμό, επίβλεψη και συντονισμό επιδιορθώσεων, ανακαινίσεων και άλλων μεγάλων έργων και την πιο «περιζήτητη» την άχαρη διαδικασία για μια διαχειριστική επιτροπή, την  είσπραξη κοινοχρήστων που είναι, θεωρώ, μία από τις πιο δύσκολες εργασίες που έχουμε.

 

Η πανδημία θα επηρεάσει τη ζήτηση για παροχή υπηρεσιών διαχείρισης ακίνητων; 

Δεν υπάρχει τομέας ο οποίος να μην έχει επηρεαστεί ο κύκλος εργασιών του από αυτή την κατάσταση, που μας έχει αλλάξει τη ζωή τον τελευταίο χρόνο. 

Η πρόσληψη μας για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης ακίνητων σημαίνει και μια αύξηση στα έξοδα ενός ιδιώτη και μια μικρή αύξηση στην τιμή των μηνιαίων κοινοχρήστων εξόδων μιας κοινής περιουσίας. Αυτό, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης η οποία έχει δημιουργηθεί, οπωσδήποτε δυσκολεύει την απόφαση πρόσληψης μας μειώνοντας έτσι τη ζήτηση των υπηρεσιών μας.

Όμως λόγω της αναγκαιότητας που αναπτύσσεται για το επάγγελμα μας, αυτό συνεχίζει να εξελίσσεται, αλλά όχι τόσο δυναμικά όπως θα γινόταν σε κανονικές συνθήκες, που είχαμε πριν από ένα χρόνο.

 

Τι πιστεύετε ότι θα βοηθούσε στην μεγαλύτερη ανάπτυξη αυτού του σχετικά νέου κλάδου; 

Υπάρχουν πολλά που χρειάζονται να γίνουν, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Μερικά σημαντικά βήματα θα μπορούσαν να γίνουν μέσω του ελέγχου για την εφαρμογή της νομοθεσίας, από τα αρμόδια όργανα του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης, η συνεχής επιμόρφωση όλων όσων εργάζονται στον τομέα μας. Γι’ αυτό και ως εγγεγραμμένη εκπαιδεύτρια ενήλικων μαζί και με άλλους εκπαιδευτές ετοιμάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο θα προτείνουμε στην Α.Ν.Α.Δ. και το οποίο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες και υπαλληλικό προσωπικό του κλάδου μας. 

Επιπλέον, για την προστασία, την κατοχύρωση και την άδεια εξασκήσεως των εξειδικευμένων υπηρεσιών του επαγγέλματος μας ελπίζουμε σύντομα όλοι οι επιχειρηματίες διαχείρισης ακίνητων να αντιληφθούν την ανάγκη δημιουργίας ενός παγκύπριου συνδέσμου, ο οποίος θα εργάζεται για τους προαναφερόμενους σκοπούς. Αυτό θα βοηθήσει να γίνει αντιληπτή στο κοινό η σημαντικότητα των υπηρεσιών μας και κάτι πολύ σημαντικό, δεν θα επιτρέπει σε μη επαγγελματίες να εμπλέκονται. 

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Newsletter της ΚΟΓΕΕ «Σ' επαφή»

 

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση