Ασφαλής εναλλακτική επένδυση τα ακίνητα

Στις δημοφιλείς επιλογές των Κυπρίων επενδυτών φιγουράρει η επένδυση σε ακίνητα, καθώς αποτελεί μια ασφαλή και με λιγότερο ρίσκο επένδυση, ενώ ιδανικά ακίνητα για επένδυσηαποτελούν τα ακίνητα που μπορούν να προσφέρουν σίγουρα εισοδήματα και τα οποία βρίσκονται σε δημοφιλείς οικιστικές περιοχές.

Αυτό ανέφερε ο CEO του Ομίλου Cyfield Γιώργος Χρυσοχός μιλώντας στο συνέδριο «Επενδυτικές Ευκαιρίες στον τομέα των ακινήτων», τονίζοντας πως η επένδυση στα ακίνητα, αποτελεί μια από τις πιο απλές και κατανοητές επενδύσεις μετά τις καταθέσεις και τα κρατικά ομόλογα. Πρόσθεσε πως τα ακίνητα θεωρούνται το πιο ασφαλές είδος επένδυσης με το λιγότερο ρίσκο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι καταθέσεις και τα κρατικά ομόλογα αποφέρουν αρνητικές αποδόσεις.

Μάλιστα ο κ. Χρυσοχός επισήμανε πως σήμερα οι αποδόσεις των ακινήτων έχουν αποδειχθεί πολύ ισχυρότερες σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα η απόδοση των οποίων μειώνεται τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο οι αποδόσεις των ακινήτων αυξάνονται σε όλη την Κύπρο, αποδεικνύοντας πως τα ακίνητα συνιστούν την πιο κερδοφόρα μακροπρόθεσμη επένδυση.

Υψηλές αποδόσεις στη Λευκωσία
Σε ό,τι αφορά τις πόλεις της Κύπρου με τις υψηλότερες αποδόσεις ακινήτων, ο κ. Χρυσοχός υπογράμμισε πως η πόλη της Λευκωσίας έχει δείξει μεγαλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Συγκεκριμένα, οι μέσες αποδόσεις ενοικίων στη Λευκωσία ανέρχονται στο 4,74% σε σύγκριση με 2,2% στο Λονδίνο, 2,8% στο Παρίσι και 4,45% στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμα:

Οι 10+1 πύργοι της Λευκωσίας

Foody: Γέννημα θρέμμα της τεχνολογίας

Πρόσθεσε πως υψηλές αποδόσεις καταγράφουν και τα εμπορικά ακίνητα στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων αυξάνονται σταθερά τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχός, οι αποδόσεις γραφείων με μακροπρόθεσμους ενοικιαστές ήταν πάντα ένας επενδυτικός στόχος για θεσμικούς επενδυτές. Χαρακτηριστικά από το 2016 και μετά, οι αποδόσεις των γραφείων, παρουσίασαν αυξανόμενη τάση από 4,6% σε 5,7%.

Γιατί η Λευκωσία; Η Λευκωσία αποτελεί το επιχειρηματικό κέντρο και το κέντρο διοίκησης της Κύπρου όπου στεγάζονται οι περισσότερες τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα κεντρικά γραφεία μεγάλων εμπορικών εταιρειών και τα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα.  

Σε ό,τι αφορά τα ιδανικότερα ακίνητα για επένδυση σήμερα, ο κ. Χρυσοχός ανέφερε πως συνιστούν τα ακίνητα που προσφέρουν σίγουρα εισοδήματα. Συνεπώς, οι επενδύσεις πρέπει να βρίσκονται σε δημοφιλείς οικιστικές περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς, όπου η ζήτηση για ενοικιάσεις είναι αυξημένη. Οι περιοχές αυτές λόγω της ρευστής εγχώριας αγοράς μπορούν να προσφέρουν και εύκολη έξοδο στον επενδυτή ανά πάσα στιγμή, δηλαδή πώληση του ακινήτου.

Παράλληλα, ο Κύπριος επενδυτής παραδοσιακά αγόραζε ακίνητα στο εξωτερικό για να νιώθει ασφάλεια, κυρίως στην Αθήνα καθώς σήμερα αποτελεί μια πολύ κερδοφόρα και σοφή επένδυση και έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζει μεγάλη αύξηση ενοικίων και αξιών.

Κίνητρα για αύξηση επενδύσεων
Ο CEO του Ομίλου Cyfield πρότεινε την εισαγωγή κινήτρων που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, πρότεινε την αύξηση του συντελεστή δόμησης σε οικιστικά ακίνητα κατά 10% με την αύξηση να μην περιλαμβάνει τους κοινόχρηστους χώρους, καθώς και την έκδοση άδειων οικοδομής από τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό.

Παράλληλα, εισηγήθηκε όπως μειωθεί ο ΦΠΑ στο 5% για όλους τους αγοραστές ακινήτων, κυβερνητική εγγύηση για στεγαστικό δάνειο σε νέους ιδιοκτήτες και την επέκταση του προγράμματος επιδότησης επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια.

Από ρυθμιστικής άποψης κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να διευκολύνει τις διαδικασίες παραχώρησης στεγαστικών δανείων, την έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας μαζί με την έκδοση άδειας οικοδομής, καθώς και την δημιουργία one-stop-shop που θα εξυπηρετεί τον τομέα των ακινήτων.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας