Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Korantina: Η νέα εποχή στα ακίνητα, το Cap St. Georges και η αδικημένη Πάφος

Στην αναθεώρηση των σχεδιασμών για περαιτέρω αναπτύξεις προχώρησε η Korantina Homes εξαιτίας της πανδημίας, σε μία προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Αναλύοντας την κατάσταση στα ακίνητα, ο CEO της εταιρείας, Γιώργος Ιωάννου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως το 2025 να είναι το έτος επαναφοράς του τομέα σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο Paphos Innovation Institute, σημειώνοντας ότι η Πάφος έχει ανάγκη από τέτοια έργα. «Αν και η Πάφος ειναι αδικημένη σε αυτό τον τομέα, ευχή μας είναι να υπάρξει στον μέλλον στήριξη από το κράτος για την δημιουργία και άλλων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι εντός των επόμενων μηνών ολοκληρώνεται η κατασκευή του έργου Cap St. Georges Resort, που αποτελεί και η ναυαρχίδα της εταιρείας, ενώ συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του SOHO Resort, που αποτελείται από πολυτελείς επαύλεις και δύο πύργους 15 και 16 ορόφων.

Πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τα ακίνητα στην επαρχία Πάφου;
O κατασκευαστικός τομέας στην Κύπρο καλείται να λειτουργήσει σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, κάτι που καταγράφεται και στα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου, όπου παρουσιάζεται από τον Νοέμβριο μεγάλη μείωση στον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων που κατατίθενται.

Διαβάστε ακόμα:

Δημητριάδης: Η ναυτιλία παραμένει ανθεκτική παρά την πανδημία 

Α. Κελεπέσιης: Ψάχνονται για καλοκαιρινές διακοπές οι Κύπριοι

 

Η πορεία τoυ τομέα αποτελεί βαρίδι για την πορεία της κυπριακής οικονομίας τόσο όσον αφορά την απασχόληση αλλά και τα δημόσια έσοδα. Δυστυχώς η μεγάλη συρρίκνωση που παρουσιάστηκε στη ζήτηση των ακινήτων, απόρροια της οικονομικής και επενδυτικής αδράνειας λόγω της εξάπλωσης του ιού, αλλά και της απόσυρσης συγκεκριμένων κινήτρων, οδήγησε πολλές εταιρείες του κλάδου να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Ως όμιλος πάντοτε στηρίζοντας τους ανθρώπους μας προσπαθούμε να διατηρούμε τις θέσεις εργασίας μέσα από την αναδιάρθρωση των εργασιών μας. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας και ύφεσης θα οδηγήσει και εμάς στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων μας.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα της στήριξης της οικονομίας να μείνει εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων και η πολιτεία να προχωρήσει συντονισμένα στη λήψη εκείνων των μέτρων που θα αναζωογονήσουν την οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου και του κατασκευαστικού τομέα.

Η παραχώρηση κινήτρων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ώθηση της ανάπτυξης και μπορεί να συμπεριληφθούν μέτρα αύξησης των συντελεστών δόμησης ώστε να μειωθεί ο μέσος όρος του κόστους της γης, πάντοτε φυσικά μέσα από σωστές διαδικασίες, φορολογικά κίνητρα όπως για παράδειγμα η απαλλαγή από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών για αγορές ακινήτων για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως είχαμε και παλαιότερα, καθώς και συγκεκριμένες ενέργειες προώθησης της Κύπρου ως τουριστικό προορισμό τόσο όσον αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και τις παραθεριστικές κατοικίες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, καθώς και τα τραπεζικά ιδρύματα τείνουν να καταστούν ρυθμιστές στην αγορά ακινήτων, λόγω του μεγάλου αριθμού ακινήτων που διαθέτουν και γίνεται αντιληπτό ότι η δυνατότητα τους να προχωρούν σε πωλήσεις ακινήτων σε ενδεχομένως χαμηλότερες τιμές από αυτές που διαθέτουν οι εταιρείες του κλάδου, λόγω της διαφορετικής βάσης του κόστους, να δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά και στα θέματα ανταγωνισμού.

Επαναφορά σε ανάπτυξη το 2025

Πώς επηρεάζει τους σχεδιασμούς η πανδημία και ποιες οι εκτιμήσεις σας για την αγορά ακινήτων;
Η πανδημία έχει δημιουργήσει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και στην αγορά ακινήτων. Πέραν του 40% των προγραμματισμένων επενδύσεων παγκόσμια το 2020 έχουν ακυρωθεί. Η Κύπρος ως εξωγενής οικονομία επηρεάζεται σημαντικά από το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, οπότε, πέραν της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η κατάσταση στις χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει σημαντικές οικονομικές σχέσεις.

Πέραν από την γενικότερη επενδυτική αδρανοποίηση που προκάλεσε η πανδημία, τεράστιες ήταν οι αρνητικές συνέπειες, και αυτό αναμένεται να φανεί εντονότερα στους επόμενους μήνες, από  την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος, που παρά τα λάθη που έγιναν, συνέτεινε τα μέγιστα στην αύξηση της απασχόλησης και στα δημόσια έσοδα.

Σημειώνεται επίσης ότι η Κύπρος εφαρμόζει ενδεχομένως τους αυστηρότερους, σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κανονισμούς αναφορικά με τα έγγραφα που απαιτούνται για τη μεταφορά κεφαλαίων στο τραπεζικό μας σύστημα, κάτι που πολλές φορές αποτελεί εμπόδιο στην διεκπεραίωση επενδύσεων.

Όλα αυτά οδήγησαν στην κατακόρυφη μείωση της ζήτησης ακινήτων από το εξωτερικό. Είναι γι’ αυτό που τονίζω ότι η λήψη μέτρων και η εφαρμογή κινήτρων, με μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας, αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Ως όμιλος, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, αναγκαστήκαμε να αναθεωρήσουμε τους όποιους σχεδιασμούς είχαμε για περαιτέρω αναπτύξεις προσπαθώντας να προσαρμοστούμε με τα καινούργια δεδομένα. Εκτιμούμε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχίσει και υπολογίζουμε ότι ενδεχομένως το 2025 να είναι το έτος επαναφοράς του τομέα σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το Cap St. Georges Resort το Soho και το Paphos Innovation Institute

 

Ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί και ποια έργα προγραμματίζετε; Ποια η σημασία έχουν για την Πάφο έργα, όπως το Pafos Innovation Institute;
Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η κατασκευή του έργου Cap St. Georges Resort, που είναι και η ναυαρχίδα της εταιρείας μας και ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια οικιστικά θέρετρα της Μεσογείου. Ολοκληρώνονται φέτος τόσο η κατασκευή των επαύλεων αλλά και του πεντάστερου ξενοδοχείου με τις 206 σουίτες.
 

Ταυτόχρονα συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του SOHO Resort, που αποτελείται από πολυτελείς επαύλεις και δύο πύργους 15 και 16 ορόφων.

 

Αξιολογώντας το οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον που δημιουργείται και εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, αλλά και την ευελιξία στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών μας πλάνων, προχωρήσαμε στην μετατροπή του ενός πύργου από οικιστικές μονάδες σε ξενοδοχείο 202 δωματίων, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς, όπως άλλωστε, όλα τα έργα μας, στο κέντρο της τουριστικής περιοχής της Πάφου.

Αναφορικά με το Paphos Innovation Institute, νιώθουμε πολύ περήφανοι για την δημιουργία του, ως πολίτες της Πάφου, αλλά και ιδιαίτερα ως οι χρηματοδότες αυτού του έργου. Φιλοσοφία και στόχος της Korantina Homes ήταν και είναι η συνεχής προσφορά στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στην καινοτομίας, στην εκπαίδευση και στην παιδεία του τόπου μας. Εκτός από τα προφανή οφέλη που έχει η λειτουργία του Pafos Institute στην παιδεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην επαρχία μας, έργο για το οποίο αγωνίζονταν με ζήλο ο Δήμαρχος Πάφου μέχρι την υλοποίηση του, θα υπάρξει και σημαντική αναβάθμιση του πυρήνα της πόλης της Πάφου μιας και οι φοιτητές θα προχωρήσουν σε ενοικιάσεις χώρων διαμονής, θα ενισχύσουν τους χώρους εστίασης της περιοχής, που είναι κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις. Η Πάφος έχει ανάγκη από τέτοια έργα, και αν και αδικημένη σε αυτό τον τομέα, ευχή μας είναι να υπάρξει στον μέλλον στήριξη από το κράτος για την δημιουργία και άλλων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι σημερινές συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία είναι πολύ δύσκολες και πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα έργα και αναπτύξεις για να στηριχτούν οι οικογενειακές επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι κάθε κλάδου.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023