powered by

Ανακάμπτουν πρώτα από την πανδημία τα διαμερίσματα

Τα διαμερίσματα αναμένεται ότι θα είναι ο τύπος ακινήτων που θα ανακάμψει πρώτος από την πανδημία, με τις τιμές τους να παραμένουν ανεπηρέαστες και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να εξακολουθούν να επιδεικνύουν τη σαφή τους προτίμηση έναντι των υπολοίπων ακινήτων.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της Deloitte για τον κλάδο ακινήτων στην Κύπρο, βάσει της οποίας φαίνεται ότι η επένδυση σε ακίνητα εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής τύπος επένδυσης στην Κύπρο.

Ανθεκτικά στον κορωνοϊό και το τέλος του ΚΕΠ
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Deloitte, τα διαμερίσματα φαίνεται να είναι ο πιο ανθεκτικός τύπος ακινήτου στις πιέσεις που ασκούνται στον κλάδο, κυρίως από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του τερματισμού του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Διαβάστε ακόμα:

Μ. Μιχαήλ: Χάνουμε επενδυτές λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων

Νέο Kleima έρχεται στη Λακατάμια

 

Συγκεκριμένα, το 59% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι τα διαμερίσματα θα είναι ο τύπος ακινήτων που θα ανακάμψει πρώτος, με τα σπίτια και τα εμπορικά ακίνητα να ακολουθούν με ποσοστό 17% και 14% αντίστοιχα.

Ανεπηρέαστες οι τιμές
Αυτό συμφωνεί με τις προσδοκίες των ερωτηθέντων ότι οι τιμές των διαμερισμάτων θα παραμείνουν ανεπηρέαστες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την προτίμηση των ερωτηθέντων να επενδύσουν σε διαμερίσματα, παρά σε άλλους τύπους ακινήτων.
 

 

Δύσκολα τα πράγματα για καταστήματα και γραφεία
Εξάλλου, οι τιμές των διαμερισμάτων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με το 69% των ερωτηθέντων. Αντιθέτως, επτά στους δέκα θεωρούν ότι οι τιμές των γραφείων αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά βραχυπρόθεσμα, ενώ το ίδιο πιστεύουν έξι στους δέκα για τις τιμές των καταστημάτων και της γης (οικόπεδα, τεμάχια).
 

Πότε θα επιστρέψει η αγορά σε φυσιολογικά επίπεδα
Το 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν πάνω από το 40% των χρημάτων τους σε ακίνητα βραχυπρόθεσμα, επιβεβαιώνοντας την αντίληψη ότι η επένδυση σε ακίνητα αποτελεί μια δημοφιλής μορφή επένδυσης στην Κύπρο.
 

 

 

Η επένδυση σε διαμερίσματα βραχυπρόθεσμα θα ήταν η πιο ευνοϊκή επιλογή για την πλειονότητα των ερωτηθέντων (41%), ακολουθούμενη από την επένδυση σε γη (26%).
 

Το 37% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι αποδόσεις θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019.
 

 

Ένα επιπλέον 30% θεωρούν ότι η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάκαμψη
Την πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση θεωρούν το 66% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση της Deloitte τον πιο σημαντικό παράγοντα που θα επηρεάσει την απόδοση του τομέα των ακινήτων τους επόμενους 12 μήνες.
 

Η εμπιστοσύνη στην αγορά και οι ταξιδιωτικοί προορισμοί ακολουθούν οριακά πιο πίσω με ποσοστά 65% και 62% αντίστοιχα.

Μέτρα για ταχύτερη ανάκαμψη
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα πρόσθετα μέτρα για την ταχύτερη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα πρέπει να σχετίζονται με διάφορες μορφές φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, των τελών μεταβιβάσεων και του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών), καθώς και της μείωσης των επιτοκίων.

Μία από τις εισηγήσεις τους είναι η αναστολή ΦΠΑ σε όλες τις πωλήσεις ακινήτων για 30 μήνες και η προσωρινή εξαίρεση από φόρους κεφαλαιουχικών κερδών για επενδύσεις το 2021 και προσωρινή εξαίρεση ΦΠΑ για τους επόμενους 12 μήνες.

Ανάμεσα σε άλλα, προτείνουν επίσης ψηφιοποίηση συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών υπογραφών και συμβολαίων, παράταση των εκποιήσεων ακινήτων, νέα προγράμματα για προσέλκυση ξένων επενδυτών, καλύτερους όρους χρηματοδότησης, παραχώρηση κινήτρων όπως χαμηλότερα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια και μειωμένους φόρους επί των ενοικίων.

Δειτε Επισης

Στην κυκλοφορία τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαΐττά... Ολοκληρώθηκε η Φάση Α1 του έργου μήκους 3,6 χλμ.
Απευθείας έκδοση άδειας οικοδομής μαζί με πολεοδομική άδεια εισηγούνται οι πολιτικοί μηχανικοί-Επιστολή σε Κ. Ιωάννου
Με οδηγίες Μπουντζίνσκι... Άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου σύγχρονου προπονητικού κέντρου της ΑΕΛ
Έπεσαν οι υπογραφές για εργασίες εκβάθυνσης στη μαρίνα Λάρνακας-Πόσο θα διαρκέσουν τα έργα
Έπεσαν οι υπογραφές για την φάση Β3 του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Η περιγραφή του έργου
Πότε θα ολοκληρωθούν οι δύο φάσεις του έργου στη Λεωφόρο Τσερίου... Η πρόοδος των εργασιών
Είκοσι έξι διαμερίσματα και επαύλεις με θέα τη θάλασσα από την Altamira Real Estate
Δυναμική επιστροφή για την αγορά ακινήτων υψηλής αξίας-Πού και ποια η ακριβότερη πώληση
Σε νέα φάση ανάπτυξης εισέρχεται το λιμάνι Βασιλικού-Εξασφάλισε συγχρηματοδότηση €18,8 εκατ. από Ε.Ε.
Συνεχίστηκε η αύξηση στις τιμές κατοικιών το πρώτο τρίμηνο του 2025-Οι μεταβολές σε κατοικίες και διαμερίσματα