Ανακάμπτουν πρώτα από την πανδημία τα διαμερίσματα

Τα διαμερίσματα αναμένεται ότι θα είναι ο τύπος ακινήτων που θα ανακάμψει πρώτος από την πανδημία, με τις τιμές τους να παραμένουν ανεπηρέαστες και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να εξακολουθούν να επιδεικνύουν τη σαφή τους προτίμηση έναντι των υπολοίπων ακινήτων.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της Deloitte για τον κλάδο ακινήτων στην Κύπρο, βάσει της οποίας φαίνεται ότι η επένδυση σε ακίνητα εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής τύπος επένδυσης στην Κύπρο.

Ανθεκτικά στον κορωνοϊό και το τέλος του ΚΕΠ
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Deloitte, τα διαμερίσματα φαίνεται να είναι ο πιο ανθεκτικός τύπος ακινήτου στις πιέσεις που ασκούνται στον κλάδο, κυρίως από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του τερματισμού του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Διαβάστε ακόμα:

Μ. Μιχαήλ: Χάνουμε επενδυτές λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων

Νέο Kleima έρχεται στη Λακατάμια

 

Συγκεκριμένα, το 59% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι τα διαμερίσματα θα είναι ο τύπος ακινήτων που θα ανακάμψει πρώτος, με τα σπίτια και τα εμπορικά ακίνητα να ακολουθούν με ποσοστό 17% και 14% αντίστοιχα.

Ανεπηρέαστες οι τιμές
Αυτό συμφωνεί με τις προσδοκίες των ερωτηθέντων ότι οι τιμές των διαμερισμάτων θα παραμείνουν ανεπηρέαστες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την προτίμηση των ερωτηθέντων να επενδύσουν σε διαμερίσματα, παρά σε άλλους τύπους ακινήτων.
 

 

Δύσκολα τα πράγματα για καταστήματα και γραφεία
Εξάλλου, οι τιμές των διαμερισμάτων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με το 69% των ερωτηθέντων. Αντιθέτως, επτά στους δέκα θεωρούν ότι οι τιμές των γραφείων αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά βραχυπρόθεσμα, ενώ το ίδιο πιστεύουν έξι στους δέκα για τις τιμές των καταστημάτων και της γης (οικόπεδα, τεμάχια).
 

Πότε θα επιστρέψει η αγορά σε φυσιολογικά επίπεδα
Το 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν πάνω από το 40% των χρημάτων τους σε ακίνητα βραχυπρόθεσμα, επιβεβαιώνοντας την αντίληψη ότι η επένδυση σε ακίνητα αποτελεί μια δημοφιλής μορφή επένδυσης στην Κύπρο.
 

 

 

Η επένδυση σε διαμερίσματα βραχυπρόθεσμα θα ήταν η πιο ευνοϊκή επιλογή για την πλειονότητα των ερωτηθέντων (41%), ακολουθούμενη από την επένδυση σε γη (26%).
 

Το 37% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι αποδόσεις θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019.
 

 

Ένα επιπλέον 30% θεωρούν ότι η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάκαμψη
Την πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση θεωρούν το 66% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση της Deloitte τον πιο σημαντικό παράγοντα που θα επηρεάσει την απόδοση του τομέα των ακινήτων τους επόμενους 12 μήνες.
 

Η εμπιστοσύνη στην αγορά και οι ταξιδιωτικοί προορισμοί ακολουθούν οριακά πιο πίσω με ποσοστά 65% και 62% αντίστοιχα.

Μέτρα για ταχύτερη ανάκαμψη
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα πρόσθετα μέτρα για την ταχύτερη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα πρέπει να σχετίζονται με διάφορες μορφές φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, των τελών μεταβιβάσεων και του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών), καθώς και της μείωσης των επιτοκίων.

Μία από τις εισηγήσεις τους είναι η αναστολή ΦΠΑ σε όλες τις πωλήσεις ακινήτων για 30 μήνες και η προσωρινή εξαίρεση από φόρους κεφαλαιουχικών κερδών για επενδύσεις το 2021 και προσωρινή εξαίρεση ΦΠΑ για τους επόμενους 12 μήνες.

Ανάμεσα σε άλλα, προτείνουν επίσης ψηφιοποίηση συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών υπογραφών και συμβολαίων, παράταση των εκποιήσεων ακινήτων, νέα προγράμματα για προσέλκυση ξένων επενδυτών, καλύτερους όρους χρηματοδότησης, παραχώρηση κινήτρων όπως χαμηλότερα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια και μειωμένους φόρους επί των ενοικίων.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας