Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Κ. Χρυσοχός: Γιατί δεν επενδύσαμε στους πύργους της Λεμεσου

Οι πύργοι και τα ψηλά κτήρια ήρθαν για να μείνουν, ιδιαίτερα στα κέντρα των πόλεων και σε ελκυστικές τοποθεσίες, καθώς προσφέρουν διαφορετικό lifestyle και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής λόγω των υπηρεσιών και ανέσεων που παρέχουν στους ενοίκους τους. Αυτό επισημαίνει ο ιδρυτής του Ομίλου Cyfield, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο περιοδικό GOLD, υπογραμμίζοντας πως τα αναπτυξιακά έργα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για ξένους αγοραστές εμπεριέχουν κινδύνους ίσως καταστούν καταστροφικές επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, διαβλέπει οφέλη από την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, καθώς με τον τερματισμό του, όπως τονίζει, θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν στην αγορά ακινήτων, με διογκωμένες τιμές, με την τοπική αγορά ακινήτων να αναπτύσσεται προς όφελος των ντόπιων αγοραστών.

Διαβάστε ακόμα:
Larnaca Tower: Η στασιμότητα εφτά χρόνων έφερε ακύρωση του Boutique Hotel
Οι τομείς του λιανικού εμπορίου που (δεν) άντεξαν τον κορωνοϊό

Οφέλη από την κατάργηση ΚΕΠ
Οφέλη για την αγορά ακινήτων στην Κύπρο διαβλέπει ο κ. Χρυσοχός από την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος καθώς όπως επισήμανε «η ύπαρξη του, αν και επωφελής για την οικονομία της Κύπρου, δημιούργησε ένα μη ρεαλιστικό και μη βιώσιμο περιβάλλον τοπικής αγοράς με διογκωμένες τιμές. Αναμένουμε ότι αυτή η στρέβλωση στην αγορά θα διορθωθεί και η τοπική αγορά θα αναπτυχθεί πραγματικά καθώς θα απολαμβάνει πιο λογικές τιμές. Οι ανισορροπίες που δημιουργήθηκαν από την ύπαρξη του προγράμματος θα διορθωθούν και η βιομηχανία μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί σε πιο κανονικές και βιώσιμες συνθήκες».

Πύργοι και ψηλά κτήρια
Η τάση για την ανέγερση ψηλών κτηρίων θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα στα κέντρα των πόλεων, εκτιμά ο κ. Χρυσοχός καθώς όπως υπογραμμίζει «τα πολυώροφα κτήρια είναι διαφορετικά προϊόντα και δεν μπορούν να συγκριθούν με τα παραδοσιακά κτήρια, διότι προσφέρουν διαφορετικά οφέλη, όπως τεχνολογία, ασφάλεια, εξυπηρέτηση, ανέσεις αναψυχής και, πάνω απ' όλα, υπέροχη θέα. Επιπλέον, αυτά τα κτήρια δημιουργούν τις δικές τους μικρο-κοινότητες μεταξύ των ενοικιαστών τους που βελτιώνουν πραγματικά την ποιότητα ζωής. Οι πολυώροφοι πύργοι αποτελούν το προϊόν του μέλλοντος στα κέντρα των πόλεων και σε αποκλειστικές τοποθεσίες. Δεν είναι ανταγωνιστικές με τα παραδοσιακά κτίρια ή μεμονωμένες κατοικίες, αλλά μάλλον ένα πρόσθετο προϊόν με διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Λευκωσία και όχι Λεμεσό
Αναφερόμενος στην επιλογή της Λευκωσίας για την ανέγερση του 360 και όχι το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, όπου ανεγείρεται η πλειοψηφία των ψηλών κτηρίων, ο  Κυριάκος Χρυσοχός τονίζει πως «η Cyfield ήταν η πρώτη εταιρεία ανάπτυξης γης που ξεκίνησε την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων στον παραλιακό της Λεμεσού, το 2016. Το Arc-Ship, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2018, έχει πωληθεί τόσο σε Κύπριους όσο και σε ξένους αγοραστές. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Arc-Ship συνειδητοποιήσαμε ότι η περαιτέρω επέκταση σε πολυώροφα κτήρια στη Λεμεσό συνιστούσε μια επικίνδυνη επένδυση. Η Λεμεσός και η Λευκωσία είναι δύο εντελώς διαφορετικές αγορές με διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια. Η απόφαση για την κατασκευή του 360 στη Λευκωσία είχε ήδη ληφθεί, μετά από έρευνες που επιβεβαίωσαν την πεποίθησή μας ότι υπήρχε έντονη ανάγκη αγοράς στη Λευκωσία για έναν οικιστικό πύργο υψηλών προδιαγραφών στο κέντρο της πόλης.
Τα αναπτυξιακά έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για ξένους εμπεριέχουν εγγενείς κινδύνους που μπορούν να καταστούν καταστροφικές επενδύσεις. Δημιουργήσαμε αυτό το έργο για τους παραδοσιακούς μας πελάτες– τους ανθρώπους της Λευκωσίας – καθώς ήταν πάντα η στρατηγική μας για τη δημιουργία ακινήτων που στοχεύουν στην τοπική αγορά, η οποία, με τα χρόνια, αποδείχθηκε ασφαλής και βιώσιμη επένδυση».

Cyfield Real Estate Investment Fund
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) που έχει δημιουργήσει ο Όμιλος Cyfield (Cyfield Real Estate Investment Fund), o κ. Χρυσοχός υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια άλλη επενδυτική προσφορά που απευθύνεται σε επενδυτές που επιθυμούν να επωφεληθούν από βιώσιμες επενδύσεις, με ασφαλείς αποδόσεις και εξασφαλισμένες πολιτικές εξόδου. «Η εταιρεία έχει κατασκευάσει αρκετά εμπορικά κτήρια υψηλών προδιαγραφών τα οποία έχει μισθώσει σε ενοικιαστές. Πολλοί μεμονωμένοι και θεσμικοί επενδυτές, τόσο ντόπιοι όσο και ξένοι, είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία με ασφαλείς και υψηλές αποδόσεις, γι' αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το ταμείο και να συμπεριλάβουμε μερικά από αυτά τα εμπορικά ακίνητα. Το ταμείο είναι πλήρως αδειοδοτημένο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και η ζήτηση από τους επενδυτές μέχρι στιγμής είναι αρκετά μεγάλη».

Δειτε Επισης

Δωρεάν υπηρεσίες και μειωμένες χρεώσεις από την Ελληνική Τράπεζα για τους πελάτες της
Παραδόθηκε νέο αντιπλημμυρικό έργο στη Λάρνακα
SKY από την AΝΤΟNIS ZENIOS DEVELOPMENTS LTD
Bowling Boutique Bar & Grill: Ο νέος χώρος bowling που αφίχθηκε στην Έγκωμη (photos)
Φ. Στασόπουλος: Από πού πηγάζει η αύξηση κερδοφορίας της Ελληνικής-Θετική εξέλιξη η συμμετοχή της Eurobank
Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)