Σ. Καραμοντάνης: Kαλοκαίρι οι πρώτοι ένοικοι στις επαύλεις της Μαρίνας

Μάριος Ιωάννου  23/11/2020 07:39
Σ. Καραμοντάνης:  Kαλοκαίρι οι πρώτοι ένοικοι στις επαύλεις της Μαρίνας

Σ. Καραμοντάνης: Kαλοκαίρι οι πρώτοι ένοικοι στις επαύλεις της Μαρίνας

Μάριος Ιωάννου  23/11/2020 07:39

Με έμφαση στην εμπορική ζώνη και στις οικιστικές μονάδες συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες στη Μαρίνα Αγία Νάπας, εν μέσω πανδημίας.

Μετά τις αλλαγές στο πλάνο παράδοσης της εμπορικής ζώνης της μαρίνας με τους χώρους εστίασης, που πλέον τοποθετείται χρονικά το επόμενο καλοκαίρι, αντίστοιχη προσαρμογή έγινε και στο οικιστικό κομμάτι.

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews ο Διευθύνων Σύμβουλος της M.M Makronisos Marina Ltd, Σταύρος Καραμοντάνης τονίζει ότι από το καλοκαίρι του 2021 θα μπουν οι πρώτοι ένοικοι στις επαύλεις.

Διαβάστε ακόμα: Κωτσόβολος: Δρομολογεί κάθοδο στην Κύπρο

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, με τις αναπόφευκτες καθυστερήσεις στο κατασκευαστικό κομμάτι λόγω lockdown, εξηγεί ότι, παρά τους ηλεκτρονικούς τρόπους επικοινωνίας και ξενάγησης, όταν ένα έργο είναι ήδη ορατό, ο πελάτης, ο επενδυτής, θέλει να το «αγγίξει», να το δει από κοντά.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάργηση του επενδυτικού σχεδίου, χαρακτηρίζει απαθή την στάση των αρμόδιων Υπουργείων όσον αφορά μέτρα στήριξης και διερωτάται κατά το πόσο αρμόδιο Υφυπουργείο για τις μαρίνες έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος.

Διαβάστε ακόμα: Crash test το φετινό, digital edition, Black Friday


«Ένα νέο πρόγραμμα με νέες αυστηρότερες διαδικασίες οφείλει να προωθεί την απρόσκοπτη ροή νέων επενδύσεων μέσω κινήτρων, τα οποία θα πρέπει έχουν αρχή και τέλος», ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων ο κ. Καραμοντάνης.

Πώς προχωρά το μεγαλεπήβολο έργο; Ποιες εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Παρά τα δεδομένα της εποχής και τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η έξαρση της πανδημίας του Covid-19, οι εργασίες στη Μαρίνα Αγίας Νάπας ολοκληρώνονται στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων. Το τμήμα των λιμενικών έργων και των έργων υποδομής της μαρίνας έχουν ήδη παραδοθεί από τον Νοέμβριο του 2019. Η πιλοτική φάση λειτουργίας της μαρίνας διήρκησε μέχρι τον Μάιο του 2020 φιλοξενώντας μεμονωμένα σκάφη. Από την 1η Ιουνίου, η μαρίνα άνοιξε κανονικά και δέχεται σκάφη όλων των ειδών. Παρά τα προβλήματα που κληθήκαμε όλοι να αντιμετωπίσουμε, τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς λόγω της πανδημίας, το άνοιγμα της μαρίνας στέφθηκε με επιτυχία. Φέτος, από τις 600 θέσεις που διατίθενται, λειτουργήσαμε ένα τμήμα χωρητικότητας 150 σκαφών και υποδεχτήκαμε 120 σκάφη. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και σκάφη που θα φιλοξενούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σκάφη που προέρχονται από άλλες μαρίνες ή το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες φάσεις του έργου, δίνοντας πάντοτε αυστηρή προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού μας και τηρώντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, συνεχίζουμε τα έργα αποπεράτωσης της Μαρίνας Αγίας Νάπας, με έμφαση στην εμπορική ζώνη και στις οικιστικές μονάδες.

 

Το καλοκαίρι χώροι εστίασης και πρώτοι ένοικοι σε επαύλεις

Πώς προχωρούν οι εργασίες όσον αφορά το οικιστικό μέρος της Μαρίνας;
Με βάση τον αρχικό μας προγραμματισμό, η πανδημία οδήγησε αναπόφευκτα σε αναπροσαρμογές, αφού για παράδειγμα η εμπορική ζώνη της μαρίνας, που θα φιλοξενεί χώρους εστίασης, θα λειτουργούσε από το καλοκαίρι του 2020. Ωστόσο, λόγω της κατάστασης μεταφέραμε χρονικά τη λειτουργία τους για το επόμενο καλοκαίρι. Αντίστοιχη προσαρμογή έπρεπε να γίνει και σε ότι αφορά το οικιστικό κομμάτι. Το σημαντικό είναι ότι οι εργασίες τρέχουν παράλληλα και δείχνουμε στους πελάτες μας ότι παραδίδουμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί. Το έργο παραδίδεται σταδιακά και είναι πολυσύνθετο. Από το καλοκαίρι του 2021 θα μπουν και οι πρώτοι ένοικοι σε επαύλεις.

Μερικά διαμερίσματα απέμειναν στον ανατολικό πύργο


Ποιο είναι το μέχρι στιγμής αγοραστικό ενδιαφέρον;
Γεγονός είναι ότι η διεθνής ασάφεια αλλά και η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας επηρέασε την προσέγγιση στον προγραμματισμό και στην εξέλιξη των επενδύσεων και φυσικά τις πωλήσεις. Εντούτοις, μέχρι στιγμής, έχει πωληθεί σχεδόν το σύνολο των μονάδων στον ανατολικό πύργο – μερικά μόνο διαμερίσματα απομένουν, ενώ για τον δυτικό πύργο εξετάζουμε την κατάλληλη περίοδο για προώθησή του στην αγορά. Σαφώς και η πρόσφατη κρίση δημιούργησε την ανάγκη να επανεξετάσουμε τα πλάνα μας και μας οδήγησε στην εφαρμογή νέων μεθόδων προσέγγισης των πελατών μας, εστιάζοντας κυρίως σε όσα μέσα μας προσφέρει η τεχνολογία και η ψηφιακή επικοινωνία. Άλλωστε οι πελάτες μας προέρχονται από ένα ευρύ γεωγραφικό χώρο, καθώς επίσης και από την Κύπρο.

Ποιες προοπτικές δημιουργούνται όσον αφορά στο ναυτικό τουρισμό; Ποια τα αναμενόμενα οφέλη από τη δημιουργία του έργου;
Ο ναυτικός τουρισμός μοιάζει να βγαίνει νικητής από την κρίση και στην Μαρίνα Αγίας Νάπας παραμένουμε αισιόδοξοι. Ας μην ξεχνάμε ότι το έργο αυτό δεν θα είναι απλά ένας άρτιος και ελκυστικός χώρος διαμονής και ψυχαγωγίας, αλλά υπόδειγμα ενός νέου και δημιουργικού τρόπου ζωής, κοντά στη θάλασσα και στον καθαρό αέρα. Ένας ιδανικός συνδυασμός λειτουργικότητας, ασφάλειας και πολυτελούς άνεσης. Και είναι αυτό το μήνυμα που εκπέμπουμε στο διεθνές και τοπικό μας περιβάλλον, σε συνδυασμό με την προώθηση του ναυτικού τουρισμού, καθώς για φέτος αλλά και σε βάθος χρόνου, είναι το είδος τουρισμού που συγκαταλέγεται μεταξύ των ασφαλέστερων και πιο συναρπαστικών επιλογών θερινών και όχι μόνο διακοπών. 


Ο επενδυτής θέλει να «αγγίξει» το έργο

Πώς προσαρμοστήκατε στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία; Πώς αντιμετωπίζετε τις επιπτώσεις;
Η πανδημία έφερε μεγάλη αναστάτωση σε όλους. Έχουμε καθυστερήσεις στο κατασκευαστικό κομμάτι λόγω του lockdown, ενώ υπάρχει πρόκληση στην επικοινωνία με τους πελάτες οι οποίοι θα ήθελαν να δουν από κοντά το έργο. Φυσικά υπάρχουν και οι ηλεκτρονικοί τρόποι επικοινωνίας και ξενάγησης, αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο. Όταν ένα έργο είναι ήδη ορατό, ο πελάτης, ο επενδυτής, θέλει να το «αγγίξει», να το δει από κοντά. Επίσης, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο και να παραδοθεί εντός του χρονικού πλαισίου, δίνοντας αυστηρή προτεραιότητα στην υγεία και στην ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού μας, στη Μαρίνα Αγίας Νάπας έχουμε λάβει όλα τα μέτρα που αφορούν στην προστασία των εργαζομένων στους χώρους της, κι αν κι εφόσον καταστεί εκ νέου αναγκαίο, με την αναπροσαρμογή του προγράμματος και του ωραρίου του προσωπικού αξιοποιώντας την εξ‘ αποστάσεως εργασία.


Τι πρέπει να έχει το νέο επενδυτικό πρόγραμμα

Πώς επηρεάζεται ο τομέας των ακινήτων και των κατασκευών από την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου;
Όλη η κυπριακή οικονομία επηρεάστηκε από την κατάργηση του ΚΕΠ. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι αντί να βλέπουμε κινητικότητα εκ μέρους των αρμόδιων Υπουργείων σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις στοχευμένων κινήτρων στήριξης της οικονομίας γενικότερα, αντίθετα εισπράττουμε μια απάθεια. Για παράδειγμα, διερωτώμαι αν το αρμόδιο Υφυπουργείο Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται τα έργα των μαρίνων, έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. Σε ό,τι μας αφορά, λόγω του χαρακτήρα του έργου, της θέσης και της στόχευσης του, δεν υπάρχει αποκλειστική εξάρτηση από το πρόγραμμα, καθότι οι πελάτες μας είναι κυρίως επενδυτές, άτομα που ελκύονται από το lifestyle που προσφέρει η μαρίνα, καθώς επίσης και Κύπριοι που αναζητούν παραθαλάσσια εξοχική κατοικία. Θεωρώ εντούτοις την κατάργηση του προγράμματος ως εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη. Ένα νέο πρόγραμμα με νέες αυστηρότερες διαδικασίες οφείλει να προωθεί την απρόσκοπτη ροή νέων επενδύσεων μέσω κινήτρων, τα οποία θα πρέπει έχουν αρχή και τέλος. Θα πρέπει άμεσα να κοπάσει όλος αυτός ο θόρυβος και να προβληθεί το στιβαρό το πρόσωπο της κυπριακής οικονομίας, με καθαρές προοπτικές και διαφανείς διαδικασίες.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας