«Ζεσταίνουν μηχανές» για ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ στο κέντρο της Λευκωσίας. Μετά την ολοκλήρωση του υπόγειου χώρου στάθμευσης στη λεωφόρο Ομήρου, ο δήμος Λευκωσίας αρχίζει τις διεργασίες για την υλοποίηση ενός ακόμα μεγάλου project.
 
Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται η προκήρυξη προσφορών για το παλιό ΓΣΠ, έργο το οποίο προβλέπει τη ριζική μεταμόρφωση του χώρου και τη δημιουργία της μεγαλύτερης πλατείας στη Λευκωσία. Ειδικότερα, το έργο προβλέπει τη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς επίσης και στην κατασκευή 2 υπόγειων χώρων στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 570 θέσεων.
 

Διαβάστε ακόμα: Οι ακριβότερες επαύλεις και διαμερίσματα για ενοικίαση

Διαβάστε ακόμα: Altamira: Διαμερίσματα από €40.000 και κατοικίες από €95.000


Ειδικότερα, βάσει του σχεδιασμού, στο ΓΣΠ θα δημιουργηθούν:

  • Πλατεία και χώροι πρασίνου
  • Καθιστικοί χώροι
  • Ανοιχτό αμφιθέατρο αστικών συγκεντρώσεων για υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως π.χ. μουσικά κονσέρτα και θεατρικές παραστάσεις
  • Διατήρηση και ένταξη της κατασκευής του υφιστάμενου «παλιού ρολογιού»
  • Ελαφρά στέγαστρα για τη δυνατότητα χρήσης του χώρου κάτω από διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες
  • Παιδότοπος
  • Χώροι υγιεινής
  • Πεζόδρομοι
  • Διώροφα κτήρια με εμπορικές και ψυχαγωγικές λειτουργίες προς υποστήριξη της πλατείας. Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία δύο εστιατορίων, δύο καφενείων και δύο καταστημάτων ή περιπτέρων.

 

 

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος έχει εμβαδόν 13.500 τετραγωνικά μέτρα και θα χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο ένα θα υπάρχει περισσότερο πράσινο και χωμάτινες επιφάνειες (ποσοστό 30%-40% του συνολικού χώρου),  ενώ το  άλλο θα αποτελείται κυρίως από πλακόστρωτο.

Η αξία του έργου, σύμφωνα με τον Δήμο Λευκωσίας, υπολογίζεται στα €17.8 εκατ και τα χρήματα θα καταβληθούν από το κράτος, τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και τον Δήμο Λευκωσίας.

 
 

 
Απόφαση μετά από δημοψήφισμα
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την δημιουργία, στο σημείο, πάρκου λήφθηκε μετά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το 2008 ανάμεσα σε κατοίκους της Λευκωσίας. Οι 8.516 Λευκωσιάτες που έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής περιορισμένων κτισμάτων, με παράλληλη δημιουργία ανοικτών χώρων και διευκολύνσεων για τους πεζούς. Λίγα κτίσματα αξίωσε το 81%, ενώ ένα ποσοστό 70% τάχθηκε υπέρ των ανοικτών χώρων σε σχέση με το 22% που προέκρινε τους στεγασμένους χώρους. Εξάλλου, 75% ζήτησε κυρίως διευκόλυνση των πεζών παρά των αυτοκινήτων.
 
Η ιστορία…

Το γήπεδο ΓΣΠ εγκαινιάστηκε το 1902 και ήταν χωρητικότητας 12.000 θέσεων. Ανήκε στον Γυμναστικό Σύλλογο «Τα Παγκύπρια».

Το ΓΣΠ υπήρξε κατά καιρούς έδρα πολλών ομάδων της Λευκωσίας, όπως της Ένωσης Νέων Τραστ, του ΑΠΟΕΛ, του Ολυμπιακού, της Ομόνοιας, του Ορφέα Λευκωσίας, της ΑΫΜΑ και Τσετίν Καγιά. Εξάλλου, στο στάδιο έδωσε αρκετούς αγώνες και η Εθνική Κύπρου ανδρών. Οι 12.000 θέσεις του αποδείχθηκαν πολλές φορές λίγες για να χωρέσουν τα πλήθη κόσμου που έφταναν εκεί για να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους ομάδες.

Από το 1991 έπαψε να λειτουργεί ως αθλητικός χώρος. Στις 24 Ιουνίου 1991 υπεγράφη συμφωνία ανταλλαγής του Παλιού Σταδίου Γ.Σ.Π. με την κυβέρνηση της Κύπρου, καθώς είχε αποφασιστεί η  ανέγερση νέου σύγχρονου σταδίου. Το 2016 αποφασίστηκε η κατεδάφιση του, η οποίο υλοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα και μετατράπηκε σε χώρο στάθμευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Παλιό ΓΣΠ διεξάγονταν και συναυλίες. Σημαντική ήταν η συναυλία που έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στις 12 Ιουλίου 1975, ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή.

Τονίζεται ότι το πρώτο σχέδιο για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του παλιού ΓΣΠ έγινε το 1986. Τότε, το σχέδιο προέβλεπε τη μετατροπή του σταδίου σε αστικό πάρκο, με μικρά καταστήματα.

Δειτε Επισης

Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου
ETEK: Κορυφή του παγόβουνου οι πλημμυρισμένες φαρμακευτικές αποθήκες
Έπιασε τόπο η παρέμβαση Χριστοδουλίδη-Συνεχίζει βάσει των προνοιών του συμβολαίου το έργο η Kition