Γιώργος Χρυσοχός: Επωφελείται όλη η Οικονομία από το Επενδυτικό Πρόγραμμα

Οφέλη για όλους τους τομείς της Οικονομίας κομίζει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, επισημαίνει στο InBusinessNews ο CEO του Ομίλου Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός υπογραμμίζοντας πως με τις τελευταίες αναθεωρήσεις και η διασύνδεση του με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το θωρακίζει και εξασφαλίζει την μακροχρόνια βιωσιμότητά του.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Χρυσοχός κληθείς να αναφερθεί στα οφέλη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος για την κυπριακή Οικονομία, τόσο για τον τομέα Ανάπτυξης Γης όσο και για τους υπόλοιπους τομείς της Οικονομίας, ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων το 50% των αγοραπωλησιών ακινήτων το 2019 αφορούσε ξένους επενδυτές, άρα η άμεση επίδραση στον τομέα της Ανάπτυξης Γης είναι τεράστια. Την ίδια ώρα, παρέχει έμμεση υποστήριξη και στους υπόλοιπους τομείς της Οικονομίας. Επιχειρηματίες, επενδυτές ή άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης έρχονται στην Κύπρο και όταν πολιτογραφηθούν προβαίνουν σε περαιτέρω αγορές. Γνωρίζω αρκετούς οι οποίοι προέβησαν στην αγορά ακινήτων για να πολιτογραφηθούν και όταν εξασφάλισαν την κυπριακή ιθαγένεια επένδυσαν σε ΑΠΕ, σε εταιρείες, σε ομόλογα και διαθέτουν καταθέσεις στις τράπεζες. Είναι πολλαπλά οφέλη».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών και ανάπτυξης γης από μόνες τους κινούν την μισή οικονομία, καθώς μέσω του κατασκευαστικού κλάδου διοχετεύονται χρήματα και  σε άλλους τομείς της Οικονομίας όπως στον τομέα της μεταποίησης, των μεταφορών και υλικών.

Πέραν των επενδύσεων σε ακίνητα, μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις και σε άλλους τομείς της Οικονομίας. Εμείς τασσόμαστε υπέρ στο να προωθηθούν κι άλλοι τομείς της Οικονομίας όπως για παράδειγμα τα επενδυτικά ταμεία, διότι μέσω των επενδυτικών ταμείων παραχωρείται χρηματοδότηση προς υλοποίηση διάφορων αναπτυξιακών έργων στον τουρισμό αλλά και στους πρωτογενείς και δευτερογενείς τομείς της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, από το εν λόγω Πρόγραμμα επωφελείται σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το Κράτος το οποίο εισπράττει φορολογίες. Για παράδειγμα, όταν ο επενδυτής προβεί στην αγορά ακινήτου, το Κράτος εισπράττει το 19% ΦΠΑ όπως και την συνεισφορά των €200.000.  Αυτά τα ποσά είναι τεράστιας σημασίας αφού το Κράτος μπορεί να τα εκμεταλλευτεί με διάφορους τρόπους. Παράλληλα, επωφελείται κι ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών ( δικηγόροι, λογιστές κτλ). Άρα θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να πυροβολούν, με αφορμή το Επενδυτικό Πρόγραμμα, τις επιχειρήσεις Ανάπτυξης Γης».

Σε ό,τι αφορά την φερεγγυότητα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, ο κ. Χρυσοχός τόνισε ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ξεκάθαρα πριν από μερικές μέρες ότι στοχεύουν στις 200 αιτήσεις τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει δραματική μείωση σε σχέση με το 2019. Το ίδιο το πρόγραμμα με τις νέες πρόνοιες που έχουν υιοθετηθεί και η διασύνδεση του με τον ευρωπαϊκό νόμο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, θα αποτρέπει την πολιτογράφηση επικίνδυνων ή πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Είναι σημαντικό βήμα το οποίο το θωρακίζει το πρόγραμμα ώστε να σταματήσουν ορισμένοι να το πυροβολούν, ειδικά οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Το θωρακίζει και εξασφαλίζει την μακροχρόνια βιωσιμότητά του. Καλύτερα να μειωθεί η ζήτηση και να εξακολουθήσει να υπάρχει».

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards