Τι ισχύει για τους σεισμούς και τα ψηλά κτήρια

Ο σχεδιασμός με βάση τους Ευρωκώδικες, δηλαδή τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία διέπουν το σχεδιασμό των κατασκευών άλλων κτηρίων, καλύπτει και τα πολυώροφα ψηλά κτήρια της Κύπρου.

Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη στη Βουλή ως προς το θέμα της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην Κύπρο, σε σχέση με το σχεδιασμό και την ανέγερση πολυώροφων κτηρίων, οι εν λόγω τεχνικοί κώδικες είναι ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία διέπουν το σχεδιασμό των κατασκευών. 

Δηλαδή τη δημιουργία κατάλληλου υπολογιστικού μοντέλου και τη διεξαγωγή υπολογισμών και ελέγχων έναντι αντοχής και ανθεκτικότητας, σε διάφορα είδη φορτίσεων (συμπεριλαμβανομένων και των σεισμικών δράσεων), για την ανέγερση νέων, καθώς και για τη στερέωση/συντήρηση υφιστάμενων κατασκευών (θεμελιώσεων, έργων αντιστήριξης πρανών, κτηρίων, γεφυρών, ειδικών κατασκευών κ.λ.π.).

Διαβάστε ακόμα: Μπήκαμε στο καζίνο της Αγίας Νάπας

Διαβάστε ακόμα: Athanasiou & Garpozis Developments: Girl power
 

Ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Όπως προκύπτει από την ενημέρωση του κ. Πετρίδη, η σειρά των Ευρωκωδίκων είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης έρευνας και συζήτησης στην Ευρώπη, που διεξήχθη μεταξύ ακαδημαϊκών και επαγγελματιών, καθώς και των πολλών παρατηρήσεων που έγιναν, επί δεκαετίες, σε αστοχίες σε κατασκευές, λόγω διαφόρων συνδυασμών φορτίσεων, περιλαμβανομένων και των σεισμικών φορτίσεων).

«Ψηλά πολυώροφα κτήρια, αντίστοιχου ύψους με αυτά που έχουν ανεγερθεί στην Κύπρο, βρίσκονται και σε άλλες σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης και κυρίως της νότιας Ευρώπης, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η νότια Γαλλία και η Ισπανία», τόνισε σχετικά ο αρμόδιος Υπουργός.

Με διάταγμα υποχρεωτική η γεωλογική μελέτη
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία πιο αυστηρού πλαισίου σε περιπτώσεις τυχόν ανέγερσης ψηλών κτηρίων σε προβληματικά εδάφη.

Συγκεκριμένα, στην προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών να καταστήσει τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες εξετάζουν αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής άδειας ή άδειας οικοδομής, ακόμη πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές, στο στάδιο εξέτασης αιτήσεων, με στόχο την διασφάλιση της ασφάλειας των χρηστών, καθώς και της ανθεκτικότητας και της ποιότητας στα πολυώροφα ψηλά κτήρια, στο παρόν στάδιο προωθείται η ετοιμασία υπουργικού διατάγματος, με το οποίο να καθίσταται, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική η υποβολή εδαφολογικής/γεωλογικής και γεωτεχνικής έρευνας και μελέτης, σε περιπτώσεις που αφορούν προτιθέμενη ανέγερση ψηλού κτηρίου ή υλοποίηση έργου σε περιοχή με προβληματικά εδάφη.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ