Τα 15 μεγάλα εμπορικά κτήρια των τραπεζών

Ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία μεταβιβάστηκαν στις τράπεζες με την μέθοδο ανταλλαγής χρεών έναντι ακινήτων, εξακολουθούν να βρίσκονται συσσωρευμένα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. 
 
Οι Μονάδες Διαχείρισης Ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας και της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, REMU, APS και Altamira, αντίστοιχα έχουν αναλάβει, ανάμεσα σε άλλα ακίνητα, τη διαχείριση μεγάλων εμπορικών κτηρίων, από τα οποία μερικά δεν έχουν προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμα: Louis Night Show: Δημιουργικό είναι να κάνεις τον κόσμο να περνά καλά

Διαβάστε ακόμα: Τα πεντάστερα και τα τετράστερα ξενοδοχεία της Kanika
 
Το InBusinessNews παραθέτει τα πέντε μεγαλύτερα σε αξία εμπορικά κτήρια που βρίσκονται στις λίστες των τριών μονάδων διαχείρισης:
 
REMU
 
 
Το πρώην εμπορικό κτήριο ΟΡΦΑΝΙΔΗ στο Στρόβολο, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης τα €34 εκατ., εξακολουθεί να είναι το ισχυρότερο περιουσιακό στοιχείο που διαχειρίζεται η REMU. Το τριώροφο κτήριο έχει συνολικό εμβαδό 59.437 τ.μ., με 1.126 χώρους στάθμευσης ενώ η συνολική έκταση γης ανέρχεται στα 43.138 τ.μ.
 

Ως δεύτερο ακριβότερο ακίνητο στην ιστοσελίδα της REMU παρουσιάζονται τα πρώην κεντρικά γραφεία του Ομίλου Στεφανίδη, το διώροφο εμπορικό κτήριο με showroom και υπόγειο στον Στρόβολο, με συνολικό εμβαδό 12.348 τ.μ. Ωστόσο το ακίνητο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το The Mall of Cyprus και το IKEA, αγοράστηκε προ μηνών από την εταιρεία Jumbo. Το ακίνητο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της REMU ως “under offer", με εκτιμώμενη τιμή πώλησης τα €18,3 εκατ.
 
 
To εμπορικό κέντρο Ledra Arcade, στην Οδό Λήδρας, το οποίο άνηκε στην Cyprus Trading Corporation (CTC), εδώ και λίγους μήνες έχει περάσει στη λίστα της REMU, η οποία το κοστολογεί στα €10,5 εκατ. Το ακίνητο αποτελείται από πέντε καταστήματα, 1139 τ.μ., μία κοινή περιοχή 450 τ.μ. και υπόγειο πάρκινγκ τριών επιπέδων, με 154 θέσεις στάθμευσης.
 
 
Εμπορικό κτήριο στη Λευκωσία, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης €6.730.000, το οποίο βρίσκεται περίπου 35μ. νότια της οδού Στασικράτους, 320μ. βόρεια της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού και 250μ. νότια της Λεωφόρου Ευαγόρου. Στο ακίνητο, έκτασης 1.811 τ.μ., υπάρχει ένα παλιό 6όροφο εμπορικό κτήριο και ένα μικρό σπίτι στο ισόγειο.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει άδεια κατεδάφισης με ημερομηνία λήξης 12/09/2020.
 
 
Εξαώροφο εμπορικό κτήριο στη Λευκωσία συνολικής έκτασης 3.245 τ.μ. (συν 1.370 τ.μ. υπόγειο), το οποίο βρίσκεται δίπλα στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, σε απόσταση λίγων μέτρων από τη διασταύρωση των οδών Σπύρου Κυπριανού και Θεμιστοκλή Δερβή (κοντά στο Starbucks και την Τράπεζα Πειραιώς). Το κτήριο, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης €6.000.000, αποτελείται από υπόγειου πάρκινγκ δύο επιπέδων, ισόγειο (530 τ.μ.), ημιυπόγειο (465 τ.μ.) και πέντε ορόφους (2.250 τ.μ.).
 
APS
 
 
Το δεύτερο ακριβότερο ακίνητο στο χαρτοφυλάκιο της APS και ακριβότερο εμπορικό, αφορά κτήριο με αποθήκη, περίπου 9 ετών, το οποίο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, στη Βιομηχανική Περιοχή του Αγίου Αθανασίου, στην Λεμεσό. Το ακίνητο έχει έκταση 8,482 τ.μ. και συνολική καλυμμένη επιφάνεια 8.360 τ.μ., καθώς και αποθήκη 1508 τ.μ., με συνολική καλυμμένη επιφάνεια 756 τ.μ.. Σημειώνεται πως στη λίστα της APS δεν αναφέρονται τιμές πώλησης (τα ακίνητα καθορίζονται από το ακριβότερο στο φθηνότερο) αφού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν προσφορές. Ωστόσο, το εν λόγω ακίνητο, όπως και όλα τα εμπορικά ακίνητα της πρώτης πεντάδας της APS, κοστολογείται άνω των €5 εκατ.
 
 
Ακίνητο με ιδιωτικό σχολείο, περίπου πέντε ετών, στην Αχέλια της Πάφου. Το συνολικό εμβαδόν του τεμαχίου γης είναι 68.000 τ.μ.
 
 
Mall στην Πάφο (Pafos Oasis) που αποτελείται από καταστήματα, μπόουλινγκ, παιδική χαρά, κινηματογραφικές αίθουσες, καφετέριες και εστιατόρια. Το κτήριο έχει ανεγερθεί σε τεμάχιο γης με συνολικό εμβαδό 3.000 τ.μ. και οι στεγασμένοι χώροι της ανάπτυξης ανέρχονται στις 12.565 τ.μ.
 
 
Το γνωστό "Iacovides Tower" που βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας, αποτελείται από έξι ορόφους και δύο υπόγεια για χώρους στάθμευσης. Το ισόγειο αποτελείται από ένα εστιατόριο/ χώρο γάμου. Οι υπόλοιποι όροφοι αποτελούνται από χώρους γραφείων που ενοικιάζονται σε μεγάλα εταιρικά/ κυβερνητικά τμήματα. Η σημερινή πληρότητα είναι περίπου 90% και η μη μισθωμένη έκταση είναι 393 τ.μ. Το κτήριο είναι σε τεμάχιο γης 2.356 τ.μ. και οι στεγασμένοι χώροι είναι 7.300 τ.μ.
 
 
Showroom στη βιομηχανική περιοχή Λατσιών με συνολική καλυμμένη επιφάνεια 3.984 τ.μ. Διαθέτει υπόγειο 1.920 τ.μ. ενώ το ισόγειο και ο 1ος όροφος είναι 2.064 τ.μ. Το κτήριο επί του παρόντος μισθωμένο.
 
Altamira
 
 
Εξαώροφο εμπορικό κτήριο 30 περίπου χρόνων, μαζί με άδειο οικόπεδο που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, στην Μακαρίου, αξίας €9 εκατ. Το κτήριο έχει έκταση 3.400 τ.μ. και αποτελείται από 14 καταστήματα στο ισόγειο και 12 γραφεία στους έξι παραπάνω ορόφους. Μέρος των καταστημάτων και των γραφείων ενοικιάζονται.
 
 
Εμπορικό κτήριο και οικόπεδο στην Παλλουριώτισσα, στην Λευκωσία, 170 μέτρα από την υπεραγορά Αθηαινίτη. Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1997, έχει έκταση 2.712 τ.μ. και τιμή πώλησης €3.800.000.
Είναι σε καλή κατάσταση και αποτελείται από 8 καταστήματα στο ισόγειο με πατάρι και πέντε ορόφους, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί ως χώροι γραφείων. Το οικόπεδο χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Τρία από τα καταστήματα στο ισόγειο είναι μισθωμένα ενώ τα γραφεία, τα οποία ενοικιάζονταν στο Υπουργείο Υγείας, τώρα είναι κενά.
 

Εμπορικό τετραώροφο ακίνητο, με συνολικό εμβαδό 1.850 τ.μ. και  εκτιμώμενη τιμή πώλησης €3.235.000, στον κεντρικό δρόμο της Αγίας Φυλάξεως, στην Λεμεσό.
Το κτήριο, το οποίο στο ισόγειο διαθέτει καταστήματα και στους τέσσερεις ορόφους γραφεία και διαμερίσματα, είναι σε καλή κατάσταση.
 
 
Εμπορικό κτήριο επτά ορόφων, με συνολική εσωτερική επιφάνεια 1.714 τ.μ., στη περιοχή Αγίου Νικολάου στην Λάρνακα. Το ισόγειο χρησιμοποιείται ως κατάστημα με πατάρι και οι επάνω όροφοι χρησιμοποιούνται ως γραφεία. Το κτήριο, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης τα €3.2 εκατ., ενοικιάζεται στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.
 
 
Εμπορικό ακίνητο 908 τ.μ. στο Δήμο Αγλαντζιάς, κατά μήκος της πρόσφατα ανακαινισμένης Λεωφόρου Αγλαντζιάς. Το κτήριο εκτείνεται σε ισόγειο με ημιώροφο, τρεις ορόφους καθώς και υπόγειο χώρο στάθμευσης. Το ισόγειο χρησιμοποιείται ως εμπορική μονάδα ενώ οι επάνω όροφοι είναι γραφεία, που έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπονται εύκολα σε διαμερίσματα. Η εκτιμώμενη τιμή πώλησης ορίστηκε στα €2.5 εκατ.

Δειτε Επισης

«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού