Karma Group: Κτίζοντας το μέλλον σε γερές βάσεις

InBusinessNews  15/05/2019 07:27
Karma Group: Κτίζοντας το μέλλον σε γερές βάσεις

Karma Group: Κτίζοντας το μέλλον σε γερές βάσεις

InBusinessNews  15/05/2019 07:27

Σε ηλικία 23 ετών κλήθηκε να αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο, τη διοίκηση μίας εταιρείας. Το νεαρό της ηλικίας του δεν τον πτόησε. Ο Νικόλας Κάρουλλας, CEO της Karma Group, έχει πετύχει το ακατόρθωτο. Μέσα σε λίγα χρόνια διευθέτησε πλήρως τα δάνεια της εταιρείας, η οποία διαθέτει σήμερα 10 νέα συγκροτήματα με δική της χρηματοδότηση. Ο πήχης τοποθετείται όλο και ψηλότερα, κτίζοντας το σήμερα και προγραμματίζοντας το αύριο.

RELATED ARTICLES


Ο όμιλος εταιρειών Κάρμα ιδρύθηκε το 1985 από τον αείμνηστο Πάμπο Κάρουλλα, με σκοπό την ανάπτυξη ακινήτων, έχοντας το προνόμιο να είναι η πρώτη εταιρεία ανάπτυξης γης στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Οι βασικότερες εργασίες του Ομίλου προέρχονται από την Karma Group, η οποία ασχολείται με τον τομέα της ανάπτυξης γης, με επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τις περιοχές Πρωταρά, Κάππαρη, Αγία Θέκλα και Αγία Νάπα. Η εταιρεία προσφέρει την ιδανική εξοχική ή μόνιμη κατοικία μόλις λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα, καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις οικονομικές ανάγκες των αγοραστών.


Διαβάστε ακόμα: Ηχηρά ονόματα στο 4th Cyprus International Investors Summit

Διαβάστε ακόμα: Νέα εγκύκλιος της Κεφαλαιαγοράς για το ξέπλυμα

Πότε αναλάβατε τη διεύθυνση της εταιρείας και πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση από την πρώτη γενιά στη δεύτερη; 
Η επιχείρηση είναι οικογενειακή, οπότε η διεύθυνσή της περιήλθε στη διαχείριση εμένα και του αδερφού μου, Κωνσταντίνου, πριν από 10 χρόνια, μετά τον απροσδόκητο χαμό του πατέρα μας. 

Η μετάβαση δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς τότε, σε ηλικία 23 χρονών, αναγκάστηκα να αναβάλω για ένα χρόνο τις σπουδές μου και να επιστρέψω στην Κύπρο για την ανάληψη της εταιρείας σε μια περίοδο που η κρίση είχε ξεκινήσει για τα καλά. Ευτυχώς, είχα αρκετή στήριξη από την οικογένεια και τους δικούς μου ανθρώπους, που μου στάθηκαν και μου στέκονται μέχρι σήμερα.                                                                        
Η εταιρεία όχι μόνο επιβίωσε, αλλά έχει ξεκαθαρίσει τις πλείστες των υποχρεώσεων της και σήμερα κατάφερε να επεκταθεί και να μεγαλώσει, πάντοτε μέσα σε υγιή  ορθολογιστικά πλαίσια και με νέα δομή λειτουργίας, κτίζοντας πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις είτε πρόκειται για πελάτη είτε για προσωπικό ή συνεργάτη.  

Από το ακατόρθωτο στην επιτυχία

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε και πώς καταφέρατε να αντεπεξέλθετε; Είχατε κάποια διλήμματα, φόβους ή ανησυχίες;
Όταν χωρίς προηγούμενη εμπειρία πρέπει να οδηγήσεις ένα καράβι με υποχρεώσεις εκατομμυρίων, εννοείται πως οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές και για την εποχή εκείνη φάνταζε ακατόρθωτος ο αγώνας επιβίωσής μας. Ευτυχώς για εμάς, υπήρχαν τόσο γερές υποδομές και ένα πολύ καλό όνομα, που μαζί με την καλή διαχείριση από μέρους μας, διοίκηση και προσωπικό, μας οδηγήσαν στο να επιτύχουμε. Καταρχάς, αντιμετωπίσαμε το θέμα ρευστότητας με άμεσες πωλήσεις, ήρθαμε σε συμφωνίες με τους τραπεζικούς οργανισμούς που συνεργαζόμασταν και ξεκινήσαμε περισυλλογή των εξόδων της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια των δέκα ετών ζήσαμε πολλές αναταραχές, αλλά ευτυχώς τις αντιμετωπίσαμε σωστά, κάτι που φαίνεται και εκ του αποτελέσματος. 

Τι ήταν αυτό που σας συμβούλευσε ο πατέρας σας και το κρατάτε ως κόρη οφθαλμού;
Αυτό που μου είχε διδάξει ο πατέρας μου ήταν να διατηρήσω τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσα, που δεν εξαγοράζονται με κανένα χρηματικό ποσό ή υλικό αντάλλαγμα. Το αποτέλεσμα θα έρθει σε βάθος χρόνου, έλεγε, και είχε δίκαιο. 

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας επιτυχία;
Για να είμαι ειλικρινής, επιτυχία θεωρώ το ότι έχουμε καταφέρει να κτίσουμε μια καλή ομάδα ανθρώπων που στελεχώνουν την εταιρεία και την οποία μπορώ να εμπιστευτώ. Οι υπόλοιπες επιτυχίες, μικρές ή μεγάλες μαζί με τα σωστά και τα λάθη είναι μέρος της δουλειάς μας. 
Το ότι η εταιρεία πέτυχε πλήρη διευθέτηση του δανεισμού της και έχει σήμερα 10 νέα συγκροτήματα με δική της χρηματοδότηση αυτό λέει πολλά. Κι όλα αυτά μέσα σε δύσκολες εποχές.  

Τι κάνει την εταιρεία να ξεχωρίζει

Παρά το νεαρό της ηλικίας σας καταφέρατε η εταιρεία σας να θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες με μεγάλα projects στον τομέα της ανάπτυξης γης. Πώς το πετύχατε;
Θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας πάρα μόνο η θέληση για δουλειά, το πάθος γι’ αυτό που κάνουμε, αλλά και η πιστή υπεράσπιση των αξιών μας που μας διατήρησε το καλό όνομα στην αγορά. Στόχος δεν είναι μόνο η πώληση ή κατά τα άλλα η επεκτατική πολιτική, αλλά η διατήρηση του καλού ονόματος της εταιρείας μέσα από την ποιότητα των κατασκευών μας, την εξυπηρέτηση του πελάτη πριν και μετά την αγορά. Θεωρώ ότι το προϊόν μας ξεχωρίζει, γιατί δίνουμε έμφαση στις λεπτομέρειες και τον σχεδιασμό. Σήμερα οι πελάτες μας είναι απαιτητικοί, έτσι κι εγώ απαιτώ από τους ανθρώπους μου να κάνουν το καλύτερο. Οφείλουμε να εξυπηρετήσουμε και να εξασφαλίσουμε τον πελάτη μας σε κάθε επίπεδο. Στρατηγικά η εταιρεία απέδειξε ότι κάνει τις καλύτερες επιλογές σε ό,τι αφορά τις τοποθεσίες, προσδίδοντας αξία στην αγορά των πελατών μας. Επίσης, φροντίζουμε να έχουμε μια καλή γκάμα ακινήτων στην αγορά, που να καλύπτει όλα τα οικονομικά επίπεδα αγοραστών, από φτηνά διαμερίσματα μέχρι ακριβές πολυτελείς κατοικίες πάνω στη θάλασσα. Για κάποιον που ψάχνει ακίνητο στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, σίγουρα η Karma είναι στις επιλογές του. 

Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από τον ανταγωνισμό;
Η Karma έχει αποπερατώσει πέραν των 120 έργων και παρέδωσε περισσότερες από 4.000 κατοικίες από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Στη νέα πορεία της εταιρείας, που διανύουμε σήμερα, αυτό που μας κάνει διαφορετικούς είναι η ποιότητα κατασκευής και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση προς τους συνεργάτες και πελάτες μας. Επίσης, θεωρούμε ότι η νέα προσέγγιση στον σχεδιασμό των συγκροτημάτων μας έκανε το προϊόν μας ακόμη πιο ελκυστικό και μοναδικό. Τέλος, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τους ανάλογους τρόπους κατασκευής, ώστε όλα τα ακίνητά μας να είναι κατηγορίας Α+ σε θέμα ενεργειακής απόδοσης.

Διοίκηση και ενέργειες ευθύνης

Πόσο σημαντική είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για την εταιρεία σας και σε ποιες σχετικές ενέργειες προβαίνετε;
Η εταιρεία Karma αναγνωρίζει έμπρακτα ότι οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη την κοινωνία, όπως και η κοινωνία έχει ανάγκη τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό της αποτύπωμα τόσο μέσα από την επιχειρηματική ηθική και κουλτούρα όσο και με στοχευμένες δράσεις, που στηρίζουν ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.                                                                            
Μια σειρά πρωτοβουλιών εφαρμόζεται από την εταιρεία μας, που στο επίκεντρο τους έχουν τον σεβασμό στον άνθρωπο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η Karma, επίσης, αγκαλιάζει ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες, παρέχει ευκαιρίες σε νέους και νέες, διοργανώνει ετήσια φιλανθρωπικά παζαράκια και γενικότερα συνδράμει την τοπική κοινωνία σε σημαντικό βαθμό. Τις πλείστες των περιπτώσεων προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλούς τόνους. 

Ποιο είναι το προσωπικό σας στιλ διοίκησης;
Για να διοικήσεις σήμερα πρέπει να εμπνέεις, να είσαι σε θέση να μοιραστείς το όραμά σου με τους ανθρώπους σου και να έχεις ένα καλό ξεκάθαρο μοντέλο διαχείρισης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό και για να είμαι σε θέση να αξιοποιήσω τους φυσικούς πόρους και το κεφάλαιο της εταιρείας με τον πιο σωστό τρόπο, έπρεπε να επενδύσω στο ανθρώπινο δυναμικό. Πρώτα, μέσω της άσκησης επιρροής σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας, αλλά και μέσα από την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των στελεχών μας. Ακόμα, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και κάνοντας την εργασία πιο ποιοτική, δίνοντας παράλληλα και το περιθώριο της ανέλιξης και ενδυνάμωσης των ανθρώπων μέσα από ένα μακροχρόνιο πλάνο. Πιστεύω στην ανθρώπινη προσέγγιση και πάντοτε η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοικτή σε οποιονδήποτε χρειάζεται τη στήριξη και τη καθοδήγησή μου. 

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο επαγγελματικό ή επιχειρηματικό ρίσκο που πήρατε ποτέ; 
Επενδύεις άρα ρισκάρεις. Πάνε παράλληλα. Η αγορά και τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Θεωρώ ότι η οποιαδήποτε μεγάλη επένδυση σε ακριβά τεμάχια γης μπορεί να εμπεριέχει ρίσκο, αλλά αν η τοποθεσία είναι καλή η αξία δεν πρόκειται να μειωθεί. 

Επενδύσεις, έργα και πλάνα

Πόσο σημαντικοί είναι για εσάς οι άνθρωποι του οργανισμού σας και τι κάνετε ως ηγέτης και ως εταιρεία, για να κρατήσετε πιστό το προσωπικό σας; 
Η κύρια δυναμική του ομίλου πηγάζει πρωτίστως από το εργατικό δυναμικό, καθώς κάθε μέλος, μέσω της προσωπικότητας, του χαρακτήρα και των γνώσεών του, δίνει συνεχώς τεράστια προστιθέμενη αξία στην καθημερινή προσπάθεια που γίνεται για διαχείριση και εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών. Πιστεύουμε στο προσωπικό μας, γι’ αυτό και επενδύουμε σε αυτό. 

Tι έχετε σπουδάσει;
Σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων και finance στο Liverpool. Δυστυχώς, τα γεγονότα δεν μου έδωσαν την ευκαιρία για μεταπτυχιακό, αλλά το έχω στα πλάνα μου. 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, η εταιρεία μας έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις θεματικές αναπτύξεις, το σχεδιασμό και την αισθητική των έργων, καθώς σε συνδιασμό με τις πλεονεκτικές τοποθεσίες, τα κάνουν να ξεχωρίζουν.                                           
Projects που θα κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση θα είναι η νέα φάση - επέκταση του συγκροτήματος Mythical Resort, αλλά και το νέο έργο Halki, που θα αποτελεί για την εταιρεία μας ένα ξεχωριστό συγκρότημα για πολλά χρόνια. Ακόμα, το συγκρότημα Almaria που βρίσκεται στην περιοχή Περνέρα κοντά στη Μαρίνα Παραλιμνίου και το Malama Villas Phase B, που βρίσκεται μόλις 200 μέτρα μακριά από την παραλία του Μάλαμα στην περιοχή Κάππαρη. Θα έχουμε, επίσης, αυτό το μήνα έτοιμα άλλα δυο projects, τα οποία θα αποτελούν έργα - σταθμoύς για τον όμιλο, το ένα είναι παραθαλάσσιο.
 

karoullaskarma600

 

Ο κλάδος κινείται δυναμικά

Πού κινείται σήμερα ο τομέας σας; Βλέπουμε ήδη μια αξιόλογη ανάπτυξη.
H εικόνα που εκπέμπει ο τομέας μας σήμερα είναι αρκετά θετική με προοπτικές για το μέλλον. Η διόρθωση της αγοράς μέσα από την κρίση, η άνοδος της οικονομίας, τα διάφορα έργα υποδομής, όπως θεματικές ξενοδοχειακές - οικιστικές μονάδες, μαρίνες, καζίνο, πανεπιστήμια, γκολφ resorts και άλλα παίρνουν σάρκα και οστά και προσδίδουν μια νέα δυναμική στον τομέα μας και όχι μόνο, προσελκύoντας πλέον, εκτός από τους τυπικούς αγοραστές ακινήτων, και ξένους θεσμικούς επενδυτές. 

Καιρός ήταν αυτά τα έργα να γίνουν πραγματικότητα. Είμαστε ένα μικρό νησί που βασιζόμαστε στον τουρισμό, στον τομέα των ακινήτων και στις υπηρεσίες. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναβαθμίσουμε τους τομείς αυτούς, αλλά και να προσθέσουμε και άλλους. Σε γενικές γραμμές η ανοδική πορεία των ακινήτων φαίνεται και στους αριθμούς, υπάρχει αυξητική τάση κάθε χρόνο, το τελευταίο τρίμηνο μάλιστα καταγράφεται αύξηση της τάξης του 24% στις πωλήσεις, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυξήθηκαν επίσης οι αγοραστές ακριβών ακινήτων, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης επενδύσεις σε έργα που προσφέρουν δραστηριότητες και εργοδοτούν κόσμο.

Με μια ματιά
Η εταιρεία εργοδοτεί 148 άτομα.
Η έδρα της είναι το Παραλίμνι.
Βασίζεται κυρίως στην κυπριακή αγορά, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μερίδιο των αγοραστών της, μετά τη Μέση Ανατολή και την Κίνα.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο IN Business Μαΐου που κυκλοφορεί.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας