Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Μισιρλής: Η αγορά ακινήτων βασίζεται σε γερά και υγιή θεμέλια

Παρά τη σημαντική αύξηση σε ποσοστό 20% στις πωλήσεις ακινήτων το 2017, οι οποίες ανήλθαν στις 8,700, εντούτοις υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να φτάσουμε στα κανονικά επίπεδα δραστηριότητας που η κυπριακή αγορά κατέγραφε την περίοδο 1999-2005, με 12,000-15,000 συναλλαγές ετησίως, τόνισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και Διευθυντής της Imperio, Γιάννης Μισιρλής.

Μιλώντας στο πλαίσιο φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, από τον Economist, ο κ. Μισιρλής ανέφερε ότι «η αύξηση κατά 20% στις πωλήσεις και ακολούθως η υγιής αύξηση των τιμών κατά 5%, η έλλειψη χρέους από την αγορά και η έλλειψη αποθέματος καταδεικνύουν περαιτέρω το γεγονός ότι η κυπριακή αγορά ακινήτων βρίσκεται επί του παρόντος σε πολύ σταθερά και υγιή θεμέλια».

Διαβάστε ακόμα: Κ. Καποδίστριας: Νέα υπερσύγχρονη αποθήκη και κατάστημα στη Λάρνακα το 2019

Διαβάστε ακόμα: Καταθέτουν ξανά Χλωρακιώτης, Κληρίδης και Ταουσιάνης

Άλμα 132% σε τέσσερα χρόνια
Αναφερόμενος στη ραγδαία άνοδο της αγοράς ακινήτων, επεσήμανε ότι σε διάστημα τεσσάρων ετών, μετά το αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης του 2013, οι συναλλαγές στα ακίνητα κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση σε ποσοστό 132%, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή ανάπτυξης για την αγορά.

«Η άνοδος σε όλους τους δείκτες ακινήτων καταγράφηκε τόσο το 2017 όσο και το 2018, αποδεικνύοντας τη σταθερή αύξηση της ζήτησης για τα ακίνητα στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Μισιρλής.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η αγορά ακινήτων στην Κύπρο υπήρξε παραδοσιακά ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και συνεισφέροντας σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, με τη συνεισφορά στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της Κύπρου να ανέρχεται στο 14% το 2017».

Δίνεται μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πρέπει στο Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων
Όσον αφορά το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων, ο Διευθυντής της Imperio εξήγησε στο πλαίσιο του φόρουμ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ότι «παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαδραματίζει ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς, εντούτοις αυτό το θέμα καταλαμβάνει περισσότερο χρόνο και χώρο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από αυτόν που πραγματικά αξίζει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μισιρλής, η εξάρτηση του τομέα των ακίνητων στις συναλλαγές που προέρχονται από το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων δεν ξεπερνά το 12% για το 2017.

Σε σταθερή πορεία ανάπτυξης η Κύπρος
Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της Κύπρου, τόνισε ότι διαθέτει μία ανοικτή, ελεύθερη αγορά, με καλό ιστορικό θετικών οικονομικών επιδόσεων, ισχυρό επιχειρηματικό περιβάλλον, άριστα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, ευνοϊκό και σταθερό φορολογικό καθεστώς του επέτρεψαν στη χώρα να ξεπεράσει γρήγορα τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2013. 
 

«Κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία, οι συνεχιζόμενες διαδικασίες μεταρρύθμισης των δημόσιων δαπανών, η επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για ενίσχυση των εισερχόμενων επενδύσεων, η ώθηση που δίνεται με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και η επίτευξη πλήρων συνθηκών απασχόλησης έως το 2020 θα συμβάλουν και θα ενισχύσουν περαιτέρω το μέλλον της χώρας», ανέφερε ο κ. Μισιρλής.

Τόνισε ακόμα ότι με την τρέχουσα αγορά ακινήτων στο στάδιο ανάκαμψης, τους σημερινούς σταθερούς οικονομικούς δείκτες και τα θετικά ιστορικά δεδομένα στην αγορά ακινήτων, η Κύπρος αποδεικνύει ότι μπορεί να συνεχίσει την σταθερή της πορεία ανάπτυξης και συνεπώς να διατηρήσει το καθεστώς της ως μία από τις αναπτυσσόμενες χώρες της ευρωζώνης οικονομίες.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου εκφράστηκε το έντονο ενδιαφέρον από ξένους για διάφορους τομείς της οικονομίας όπως η ναυτιλία, τα ακίνητα και η ενέργεια.

Δειτε Επισης

Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος