Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Π. Λεπτός: Περιμένουμε περισσότερες πωλήσεις από ξένους

Την αισιοδοξία ότι οι πωλήσεις ακινήτων τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους αγοραστές θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, με το 2018 να κλείνει περίπου με 9,000 πωλήσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Παντελής Λεπτός.

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 μεγάλες δημόσιες που θα καταβάλουν μέρισμα

Υπενθυμίζεται ότι από τις 3,612 πωλήσεις ακίνητων που καταγράφηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2018, περίπου οι μισές, δηλαδή 1,802 έγιναν από αλλοδαπούς αγοραστές. Από αυτούς, επτά στους δέκα ή 1,263 ήταν αγοραστές εκτός ΕΕ, ενώ τρεις στους δέκα ή 539 ήταν αγοραστές από την ΕΕ.

Θα συνεχιστεί η τάση
Σε δηλώσεις του στo InBusinessNews, ο κ. Λεπτός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η αγορά ακινήτων είναι σχεδόν στα ίσα μοιρασμένη ανάμεσα στους Κύπριους και τους ξένους αγοραστές, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο ήταν κάτι που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τάση αναμένεται να συνεχιστεί, εξηγώντας ότι «είμαστε ακόμα πολύ πίσω στις πωλήσεις από ξένους».

Πρώτη με διαφορά η Πάφος
Όσον αφορά τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ξένοι αγοραστές, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να είναι κυρίως Βρετανοί, ενώ οι εκτός ΕΕ είναι συνήθως Ρώσοι, Αιγύπτιοι ή από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Πάφος κατέχει με διαφορά την πρωτιά από τις υπόλοιπες επαρχίες στις πωλήσεις ακινήτων από αλλοδαπούς αγοραστές. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2018, από τα 1,802 ακίνητα, για τα οποία κατατέθηκαν πωλητήρια έγγραφα για ξένους αγοραστές, πέραν του 40% ή 724 αφορούσαν την Πάφο. Από αυτά, τα 451 ήταν από αγοραστές εκτός ΕΕ και τα 273 από αγοραστές εντός ΕΕ.

«Η Πάφος συνεχίζει να είναι η πρωταθλήτρια στις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους, εντός και εκτός ΕΕ, επιτυγχάνοντας μία πολυσυλλεκτικότητα ως πόλη, καθώς προσελκύει αγοραστές πολλών εθνικοτήτων», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

Διαβάστε ακόμα: Στο peak της η αυτοαπασχόληση

Εξέφρασε ακόμα τη βεβαιότητα ότι η δυναμική της Πάφου θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τη συνολική εικόνα για την αγορά ακινήτων, τόνισε ότι καταγράφεται μία σταθερή αυξητική τάση, σημειώνοντας ότι οι πωλήσεις αναμένεται να συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το τέλος του 2018, με τη χρονιά να κλείνει με γύρω στα 9,000 πωλητήρια έγγραφα.

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024