Airbnb: Τέρμα στο «ξέφραγο αμπέλι» προωθεί η Βουλή

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας μητρώου για τα καταλύματα, τα οποία διατίθενται για ενοικίαση μέσω ιστοσελίδων όπως το Airbnb, προκειμένου, όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, να τεθεί τέρμα στο «ξέφραγο αμπέλι» που υπάρχει το τελευταίο διάστημα.

Εντούτοις, η δημιουργία του συγκεκριμένου μητρώου αναμένεται να συζητηθεί μαζί με το θέμα που προκύπτει με την αδειοδότηση τουριστικών επαύλεων, οι οποίες δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του ΚΟΤ. 

Το μητρώο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, για το οποίο ήγειρε ζήτημα ο Έφορος Φορολογίας, Γιάννης Τσαγκάρης, έχει ως στόχο τη φορολόγηση των ιδιοκτητών των συγκεκριμένων ακινήτων, τα οποία διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας Airbnb, όπως επίσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που προκύπτει από τέτοιου είδους ενοικιάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Μελετούν νομοθετική ρύθμιση για φορολόγηση Airbnb

Παράλληλα, ωστόσο, ετοιμάζεται πρόταση νόμου από πλευράς του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, η οποία θα κατατεθεί στην Επιτροπή Εμπορίου για αδειοδότηση τουριστικών επαύλεων που δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του ΚΟΤ. 

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου εισηγήθηκε όπως συζητηθούν από κοινού οι δύο προτάσεις νόμου.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής, ο Έφορος Φορολογίας, η δημιουργία του μητρώου θα πρέπει να προκύψει έπειτα από σχετικό διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου. Διευκρίνισε επίσης ότι σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες όπως το Airbnb δεν διατίθενται αποκλειστικά τουριστικά καταλύματα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της δημιουργίας μητρώου για τα ακίνητα που διατίθενται στη διεθνή πλατφόρμα Airbnb και άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες δεν θα ψηφιστεί μαζί με τη νομοθεσία για το ΦΠΑ στα οικόπεδα, καθώς θα συζητηθεί σε κατοπινό στάδιο.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών