Λεμεσός: Η εκτόξευση τιμών και οι φόβοι για «φούσκα»

Διχάζει τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων η σημαντική αύξηση στις τιμές στη Λεμεσό, οι οποίες ευνοούνται από την τεράστια ζήτηση από ξένους, κυρίως για πολυτελή διαμερίσματα και σπίτια, αλλά και ντόπιους αγοραστές.

Από τη μία επικρατεί ανησυχία για την πορεία των τιμών τα επόμενα χρόνια, με μία μείωση ή σταθεροποίηση να είναι ορατή όταν πια φτάσουν στο απόγειό τους την επόμενη διετία. Από την άλλη αναγνωρίζεται ότι η συνολική αύξηση των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα πολυτελή ακίνητα που πωλούνται στην πόλη. Παράλληλα, υπαρκτό φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο η μελλοντική υπερπροσφορά να είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη από τη ζήτηση που θα υπάρχει σε ορισμένα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: DIY: Ποντάρουν στους μάστορες

Το μόνο βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι η Λεμεσός καταγράφει εντυπωσιακή πορεία στα ακίνητα, καταλαμβάνοντας πέραν του 35% των συνολικών πωλήσεων, ενώ σημαντική είναι η άνοδος στις τιμές.

Σημειώνεται ότι τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν μικρή αύξηση των τιμών διαμερισμάτων και σπιτιών παγκύπρια, αλλά αισθητή άνοδο στη Λεμεσό.

Αυξήσεις μέχρι το 2020
Συνέχιση της αυξητικής τάσης του Δείκτου Τιμών Ακινήτων του RICS ανά το παγκύπριο αναμένει ο πρόεδρος του ΔΣ του RICS Κύπρου, Θωμάς Δημόπουλος MRICS, τόσο το 2018 όσο και στο μέλλον, με ορίζοντα την επόμενη διετία και μέχρι το 2020, η οποία φαίνεται να οφείλεται στο ότι η ζήτηση για τους περισσότερους τύπους ακινήτων είναι σταθερή και με αυξητικές τάσεις. «Πλέον τα ακίνητα φαίνεται να αποκαθίστανται στη συνείδηση των επενδυτών ως ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους και η κτηματαγορά σε γενικές γραμμές είναι ιδιαίτερα κινητική», τόνισε σχετικά στο InBusinessNews.

Όσον αφορά τις αυξήσεις στα ενοίκια, ανέφερε ότι οι τιμές των ενοικίων και οι αξίες ακινήτων είναι συγκοινωνούντα δοχεία όπως θα ανέμενε κανείς, ενώ από πολλούς παραδοσιακούς επενδυτές ακινήτων, είθισται η μελέτη της εικόνας των ενοικίων για να προβλέψουν και την τάση στις αξίες.
 
«Η εξέλιξη που έχει καταγραφεί με τα ιδιαίτερα τσουχτερά ενοίκια θεωρείται φυσιολογική δεδομένης της δυσκολίας της συντριπτικής πλειοψηφίας να αγοράσει το ακίνητο λόγω των προβλημάτων των τελευταίων ετών στη χρηματοδότηση (η κατάσταση ωστόσο βελτιώνεται), των αλλαγών στις κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούν επιπρόσθετη ζήτηση χωρίς να αυξάνεται ο πληθυσμός (διαζύγια, ανεξαρτητοποίηση νέων, αύξηση του αριθμού των φοιτητών κτλ)», εξήγησε σχετικά ο κ. Δημόπουλος.
 
Παράλλληλα, σημείωσε ότι οι σημαντικότερες ελλείψεις στην αγορά είναι στα νέα οικιστικά ακίνητα όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της προσφοράς (κατοικίες και διαμερίσματα) δεν είναι προσιτά. «Η κατάσταση ευτυχώς είναι αρκετά καλύτερη στα resales, ενώ αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο όσο οι τράπεζες απελευθερώνουν τα ακίνητα που απέκτησαν μέσω των Debt to Asset Swaps», εκτίμησε ο πρόεδρος του RICS Κύπρου.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, ότι δεν υπάρχουν ακίνητα της τάξης των €200 – 300 εκατ. και πάνω. «Η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων είναι αυτή που αφορά τους θεσμικούς επενδυτές ακινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε σχετικά, ενώ σχετικά με γραφεία και καταστήματα, με εξαίρεση τα grade A γραφεία, φαίνεται να υπάρχουν επιλογές για όλων των ειδών τους αγοραστές / ενοικιαστές.  

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των τιμών στα ακίνητα της Λεμεσού, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να προβληματιστούν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και όσες τράπεζες χρηματοδοτούν τα έργα αυτά με τις ζητούμενες αξίες να ξεπερνούν τις 8 χιλ το τ.μ. και να απευθύνονται σε συγκεκριμένη μερίδα αγοραστών».

Διαβάστε ακόμα: CIPA: Ψάχνουν τον αντικαταστάτη της Πηλείδου

Μετά το διαβατήριο τι;
Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS Κύπρου, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2017 κατά 7,4% των σπιτιών κατά 4,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2016.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα διαμερίσματα και στα σπίτια το τρίτο τρίμηνο του 2017 παρουσιάστηκε στη Λεμεσό, φτάνοντας το 13,2% και 14,3% αντίστοιχα.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο διευθυντής της Fox Smart Estate Agency και πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης τόνισε ότι πράγματι υπάρχει μία γενική αύξηση στις τιμές και ειδικά στη Λεμεσό, αλλά σε αυτή συνυπολογίζονται οι τιμές των πολυτελών ακινήτων που ανεγείρονται στην πόλη.

«Διατηρείται μία σημαντική ζήτηση από ξένους αγοραστές, οι οποίοι εξασφάλισαν άδεια παραμονής και διαβατήριο, ενώ σταδιακά θα αρχίσει να αυξάνεται και η προσφορά, με τη διάθεση όλων αυτών των ακριβών διαμερισμάτων στην αγορά», ανέφερε ο κ. Μουσκίδης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι με τουλάχιστον 10 πύργους στη Λεμεσό, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το πώς θα συμπεριφερθούν οι τιμές όταν υπάρξει αυτή η προσφορά των διαμερισμάτων, οι οποίες ενδέχεται να σταθεροποιηθούν σε μερικά χρόνια.

«Πολλοί μιλούν για πιθανή φούσκα και μείωση των τιμών των πολυτελών ακινήτων στη Λεμεσό, καθώς όσοι εξασφάλισαν διαβατήρια δικαιούνται μετά από τρία χρόνια να πουλήσουν ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων που αγόρασαν, διατηρώντας μόνο ένα ακίνητο (συνήθως διαμέρισμα) αξίας €500.000», σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΣΙΑ.

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας την επανεκτίμηση της αξίας των περίπου 2.000.000 ακινήτων παγκύπρια με ημερομηνία αναφοράς τον φετινό Ιανουάριο, ο Γιώργος Μουσκίδης εξήγησε ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, σύμφωνα με την οποία κάθε πέντε χρόνια τα ακίνητα θα πρέπει να επανεκτιμώνται.

Όπως είπε, δεν αναμένονται επιπτώσεις στην αγορά, εκτός από τις διαφοροποιήσεις δημοτικών και αποχετευτικών τελών, σημειώνοντας ότι η επανεκτίμηση θα γίνει με πιο ορθά μέσα, σε αντίθεση με την περασμένη πενταετία που υπήρχε η πίεση της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.

Ανησυχία για τους πύργους
Για μετατόπιση της ευφορίας που επικρατεί στις περιοχές των πύργων στη Λεμεσό και στις μη παραθαλάσσιες περιοχές αναφέρεται ο managing director της Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες, Εκτιμητές και Σύμβουλοι Ακινήτων.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Λοΐζου, είναι γεγονός ότι η Λεμεσός προσελκύει τους πλέον εύπορους ξένους αγοραστές, εκφράζοντας ανησυχία για την αύξηση στις τιμές των πολυτελών διαμερισμάτων του παραλιακού δρόμου.

«Υπάρχει ανησυχία και ενδεχόμενο φούσκας στις τιμές μελλοντικά, αλλά μόνο για τα πολυτελή ακίνητα στους πύργους, όχι στα υπόλοιπα διαμερίσματα», διευκρίνισε σχετικά, επισημαίνοντας ότι οι ανησυχίες αφορούν το ενδεχόμενο αρκετοί από τους ιδιοκτήτες μελλοντικά να θελήσουν να ξεφορτωθούν τα ακίνητά τους.

Βέβαια, αναγνώρισε την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για τα πολυτελή ακίνητα, αρκετά από τα οποία δεν έχουν βγει καν στην αγορά και πωλούνται χωρίς δάνεια.

Από την άλλη, ο Αντώνης Λοΐζου εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι η ΕΕ έβαλε στην Κύπρο στο στόχαστρο για τη διαφήμιση που γίνεται όσον αφορά την εξασφάλιση διαβατηρίου και άδειας παραμονής, την ώρα που φαίνεται να προωθείται ενοποίηση του φορολογικού συστήματος σε όλα τα κράτη μέλη, παρά την έντονη αντίδραση χωρών με χαμηλό φορολογικό καθεστώς, όπως η Κύπρος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε χρήσιμη την επανεκτίμηση των αξιών των ακινήτων, η οποία, όπως είπε, θα ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα και στα σημερινά δεδομένα.

Ήπια η αύξηση, λένε οι developers
Ήπια  και αναμενόμενη είναι η αύξηση στις τιμές ακινήτων στη Λεμεσό, σύμφωνα με τον διευθυντή της Imperio και αναπληρωτή πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Γιάννη Μισιρλή.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, τόνισε ότι η εξάρτηση της αγοράς ακινήτων της Λεμεσού από τα προγράμματα πολιτογράφησης δεν είναι σημαντική, διευκρινίζοντας ότι οι πωλήσεις των πολυτελών διαμερισμάτων καταλαμβάνουν λίγο περισσότερο από το 10% των συνολικών πωλήσεων ακινήτων στην πόλη.

Ερωτηθείς κατά πόσο επικρατεί ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι όταν οι ξένοι επενδυτές αρχίσουν να πωλούν τα ακίνητα που έχουν εξασφαλίσει, εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, καθώς ήδη ξεκίνησε η πώληση αυτών των διαμερισμάτων από κάποιους ιδιοκτήτες, συμβάλλοντας στην αύξηση των συνολικών πωλήσεων.

«Η αύξηση που καταγράφηκε στις πωλήσεις ακινήτων στη Λεμεσό το 2017 είναι φυσιολογική, ξεπερνώντας οριακά το 25%», ανέφερε ο κ. Μισιρλής, σημειώνοντας ότι «οι ετήσιες πωλήσεις σε ολόκληρη την Κύπρο ξεπέρασαν τις 8.700, ενώ σε μια υγιή αγορά με τα δεδομένα της Κύπρου θα έπρεπε να κυμαίνονται γύρω στις 15.000-16.000».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε περίπου 3-4 χρόνια η αγορά ακινήτων θα φτάσει στα φυσιολογικά επίπεδα πωλήσεων.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων οφείλεται στη συσσωρευμένη ζήτηση, η οποία ακολούθησε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι, «χωρίς υπέρμετρο δανεισμό, η ανάκαμψης της αγοράς θα είναι πιο σταθερή και υγιής».

Όσον αφορά στην αναμενόμενη επανεκτίμηση των τιμών ακινήτων, στην οποία θα προχωρήσουν ιδιώτες εκτιμητές σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο, ανέφερε ότι σημασία έχει να γίνει με σωστό τρόπο, εξηγώντας ότι πριν από πέντε χρόνια που έγινε η προηγούμενη εκτίμηση τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, την ώρα που λόγω της πίεσης που υπήρχε, σημειώθηκαν αρκετά λάθη και έγιναν ενστάσεις από μερίδα ιδιοκτητών.

Δειτε Επισης

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου