powered by

Στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου το Γιώρκειο

Στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου πέρασε πρόσφατα το γνωστό Γιώρκειο Μέγαρο, στο κέντρο της Λευκωσίας, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το υπουργείο Υγείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, το πάλαι ποτέ πολυτελές ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, το οποίο αποτελείται από δύο πύργους, πέρασε στην ολότητα του στην κυριότητα εταιρείας διαχείρισης ακινήτων που ελέγχει το τραπεζικό ίδρυμα. Η συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και της εταιρείας του αείμνηστου Γιάγκου Παπαδόπουλου έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής χρεών έναντι ακινήτων.

Διαβάστε ακόμα: 10 αναπτυξιακά έργα που απασχόλησαν το 2017

Στους στόχους της τράπεζας βρίσκεται η πώληση του ακινήτου το συντομότερο δυνατό, εξ’ ού και αρχές του νέου χρόνου αναμένεται να μπει πωλητήριο, για εξεύρεση αγοραστή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα Κύπρου θα επιχειρήσει των πώληση του, είτε τμηματικά είτε στην ολότητα του, αναλόγως και του ενδιαφέροντος που θα επιδειχθεί από επενδυτές. 

Υπενθυμίζεται ότι στον ένα από τους δύο πύργους του Γιώρκειου στεγάζεται τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Υγείας. Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στο InBusinessNews, για την ώρα δεν επηρεάζεται με κάποιο τρόπο ο ενοικιαστής.

Από τη λάμψη στην παρακμή
Το Γιώρκειο κτίστηκε τη δεκαετία του 1990 από τον αείμνηστο Γιάγκο Παπαδόπουλο και αποτέλεσε ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της πρωτεύουσας. Δεν ήταν τυχαίο που με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έγινε μεγάλος ντόρος για το μέγεθος, την πολυτέλεια αλλά και για την οικολογική παρέμβαση στον συγκεκριμένο χώρο και για τα έργα διαμόρφωσης που έγιναν τότε στην κοίτη του Πεδιαίου ποταμού. 

Αποτέλεσε ένα από τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, κι έγινε γνωστό ως «Yiorkio Residence».

Με το θάνατο του ιδιοκτήτη του δεν ευτύχησε να προσφέρει τα αναμενόμενα στα ξενοδοχειακά και τουριστικά δρώμενα της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να αρχίσει η παρακμή.

Σιγά-σιγά το «Yiorkio Residence» έσβησε και μόνο σαν κτίσμα έμεινε να θυμίζει την παλιά του αίγλη. 

Μερικά χρόνια μετά, ο νότιος πύργος του «Γιώρκειου» πέρασε σε χέρια Εβραίων επιχειρηματιών που προσπάθησαν να δημιουργήσουν εκεί διαμερίσματα για να τα πουλήσουν. Παρά τις υποδείξεις του αρχιτέκτονα του έργου ότι κανείς στην  Κύπρο δεν θα αγόραζε διαμέρισμα χωρίς μπαλκόνι, εκείνοι επέμειναν, προχώρησαν τις εργασίες, δεν πούλησαν διαμερίσματα, κήρυξαν πτώχευση και έφυγαν.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ένας από τους δύο πύργους, χρησιμοποιήθηκε από την «Alpha Bank» ως κτίριο Διοίκησης της Τράπεζας, ενώ σήμερα στον ίδιο πύργο μεταστεγάστηκε το Υπουργείο Υγείας.

Σε ότι αφορά τον δεύτερο πύργο, σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος. 

Δειτε Επισης

Τάσια Γιανναρά Γιαλλουρίδου: Το επόμενο μεγάλο βήμα στην ηγεσία ξεκινά με συμμετοχή
Μεγάλοι κίνδυνοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος-Καμπανάκι από οικονομολόγους
Γ. Παναγιώτου: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα-Η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά
Πόσα χρωστούν οι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου-Οι οικονομικές τους καταστάσεις για το 2024
Cyfield: Ποιότητα κατασκευής και σίγουρος τίτλος ιδιοκτησίας-Έκδοση τίτλων για τρία ακόμα έργα
Τράπεζα Κύπρου: Οι ηχηρές προσθήκες στο Δ.Σ. και η επικύρωση του μερίσματος €0,48 ανά μετοχή
FIBA Eurobasket 2025: Με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες της A&A Apostolides στο «Σπύρος Κυπριανού»
H Viomar Ltd εξοπλίζει τους The Landmark Nicosia Towers με πατώματα και επιφάνειες δαπέδου
Η εξαγορά της Δωδώνης από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία και τα νέα δεδομένα που φέρνει στην κυπριακή αγορά
Ντουμπάι: Ρεκόρ πωλήσεων για τα πολυτελή ακίνητα πριν την παγκόσμια αβεβαιότητα λόγω δασμών