10 αναπτυξιακά έργα που απασχόλησαν το 2017

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την κατάρρευση της, η κυπριακή οικονομία αρχίζει να παίρνει τα πάνω της, Καταγράφοντας ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,8% και ξανακερδίζοντας σιγά σιγά την αξιοπιστία της στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η εισροή ξένων επενδύσεων, οι οποίες την περίοδο 2014-2016 άγγιξαν τα €3 δις. Με αφορμή το τέλος του 2017,  το InBusinessNews παρουσιάζει τα μεγαλύτερα έργα, τα οποία βρέθηκαν κατά τη φετινή χρονιά στο επίκεντρο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον επενδυτών. Πρόκειται για αναπτυξιακά έργα, κυρίως ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα πλείστα εξ αυτών αφορούν τον τομέα του τουρισμού. 

Διαβάστε ακόμα: Στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου το Γιώρκειο

Μαρίνα Αγίας Νάπας 
Χωροθετημένη ανάμεσα στις παραλίες Αγίας Θέκλας και Μακρονήσου, η Μαρίνα Αγίας Νάπας προνοεί την κατασκευή 190 ευρύχωρων, πολυτελών διαμερισμάτων σε δύο εντυπωσιακούς πύργους, 29 πολυτελών επαύλεων, μαρίνας με δυναμικότητα ελλιμενισμού και παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε 600 σκάφη, ναυπηγείου, καθώς και μιας σειράς από επιλεγμένα καταστήματα και εστιατόρια που θα προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ανέσεις στους διαμένοντες και επισκέπτες της Μαρίνας. Το έργο, το κόστος τους οποίου ανέρχεται  στα €240 εκατ., τελεί υπό κατασκευή.

 

Halcyon Hotel 
Το υπερπολυτελές νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Stademos Hotels, ανεγείρεται στη Λεμεσό, στην περιοχή Αμαθούντας. Το έργο, το οποίο υπολογίζεται να κοστίσει περί τα €30 εκατ, αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2018.  Βάσει του σχεδιασμού, το πεντάστερο ξενοδοχείο διαθέτει 200 κλίνες και πολυτελή διαμερίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μετοχική δομή του έργου συμμετέχουν και ξένοι επενδυτές.

Parklane Luxury Collection Resort and Spa 
Το πρώην Le Meridien αποτελεί το πολλά υποσχόμενο υπό ανακαίνιση project της ανατολικής Λεμεσού, με προϋπολογισμό €70 εκατ. Το ανακαινισμένο ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει την Άνοιξη του  2018. Χτισμένο σε παραθαλάσσια έκταση 100,000m2, το πολυτελές θέρετρο, περιλαμβάνει 52 σουίτες και 274 πολυτελή δωμάτια.  Βάσει του σχεδιασμού, το ξενοδοχείο περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, υπερσύγχρονη θεατρική αίθουσα ballroom, 10 εστιατόρια και μπαρ, Spa και άλλα. 

Radisson Blu Hotel 
Το πολυαναμενόμενο Radisson Blu Hotel στη Λάρνακα, με κόστος €35 εκατ,  αναμένεται να λειτουργήσει την Άνοιξη του 2018. Βάσει των σχεδιασμών, θα υπάρχει mall στο ισόγειο με 15 περίπου καταστήματα. Τα δωμάτια του ξενοδοχείου ξεκινούν από τον πέμπτο όροφο, προσφέροντας απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα της Λάρνακας. Το ξενοδοχείο διαθέτει 106 κομψά δωμάτια με ελάχιστο μέγεθος 34 τετραγωνικών μέτρων και σουίτες μέχρι 56 τετραγωνικών μέτρων. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν αίθουσες συσκέψεων και μια αίθουσα συνεδριάσεων. Στρατηγικός στόχος του ξενοδοχείου είναι η προσέλκυση επιχειρηματικού τουρισμού.

Ανακαίνιση Four Seasons Hotel

€30 εκατ κόστισε η ανακαίνιση και επέκταση του γνωστού ξενοδοχείου Four Seasons στη Λεμεσό. Το ξενοδοχείο άνοιξε τις πύλες του προς τα τέλη του 2017, με εντελώς ανανεωμένο και εκσυγχρονισμένο look.   

Διαβάστε ακόμα: Λιανεμπόριο: Μισθοί και εισφορές €1 εκατ. κάθε Κυριακή

The ONE 
Το κόστους €60 εκατ, βραβευμένο ως καλύτερο ψηλό οικιστικό κτήριο στην Ευρώπη, ONE, ανεγείρεται στην παραλιακή λεωφόρο της Λεμεσού, και θα είναι το υψηλότερο παραλιακό οικιστικό κτίριο στην Ευρώπη, με το ύψος του να ανέρχεται στα 170 μέτρα. Αποτελείται από 37 ορόφους, 83 πολυτελή διαμερίσματα και ένα τριώροφο ρετιρέ, με απρόσκοπτη πανοραμική θέα προς θάλασσα και βουνό.Η ιδέα και ο σχεδιασμός του ΟΝΕ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Pafilia με τους διεθνούς φήμης master-planners Atkins, το αρχιτεκτονικό γραφείο WKK και τους διακοσμητές εσωτερικού χώρου HBA. 

Limassol Del Mar 
Με ύψος 107 μέτρα και 27 ορόφους, το κόστους €400 εκατ Limassol Del Mar έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα ανάπτυξης στην Κύπρο. Μάλιστα, η εφημερίδα «The Sunday Times» το έχει συμπεριλάβει στα  πιο σημαντικά έργα διεθνούς εμβέλειας.  Το έργο αποτελείται από κατοικίες πολυτελείας, 5αστερες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες καθώς και πολυτελή καταστήματα και εστιατόρια.  Ιδιοκτησίας της κοινοπραξίας των ομίλων Leptos και D. Zavos, το Limassol Del Mar κατασκευάζεται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού (ανατολικά της Τουριστικής Περιοχής Γερμασόγειας). Βάσει του σχεδιασμού του, θα αποτελείται από δύο πολυτελείς πύργους, πρωτοποριακού σχεδιασμού και κατασκευής, με 168 διαμερίσματα, τα οποία θα προσφέρουν απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα.
Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 και η δεύτερη το 2020.

Ο πύργος «360» 

Με πανοραμική θέα της πρωτεύουσας από κάθε σημείο του κτηρίου, ύψος 115 μέτρα, 34 ορόφους και περίπου 90 διαμερίσματα, τέσσερα καταστήματα, γυμναστήριο, δύο εστιατόρια –ένα στο ισόγειο κι ένα στο roof garden– και μια πισίνα στον 10ο όροφο, το κτήριο “360”, της CYFIELD, φιλοδοξεί να γίνει το ψηλότερο κτήριο της Λευκωσίας και το σήμα κατατεθέν της πόλης. Το έργο, προϋπολογισμού €80 εκατ., αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος του 2018.

The Oval 
Περίπου €30 εκατ κόστισε η ανέγερση του «The Oval» στη Λεμεσό, οι εργασίες κατασκευής του οποίου ολοκληρώθηκαν εντός του 2017. Με ύψος 75 μέτρα και 16 ορόφους, η Cybarco κατασκεύασε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, πλησίον του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού και 100 μέτρα από τη θάλασσα, ένα έργο εμπορικής χρήσης. Το Oval διαθέτει, πέραν των γραφείων, περισσότερους από 230 χώρους στάθμευσης, καφετέρια, γυμναστήριο, υπηρεσίες property management κ.α.

Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο 
Το πολυαναμενόμενο  Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το Φθινόπωρο του 2017.  Το έργο, κόστους πέραν των €40 εκατ, προσδοκεί να αποτελέσει την απάντηση στην ταλαιπωρία των καρκινοπαθών των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, οι οποίοι χρειάζεται να μεταβαίνουν στη Λευκωσία για τις θεραπείες.

 


 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση οικιστικά και εμπορικά ακίνητα
Όλα ανοικτά για την μαρίνα και το λιμάνι...Περιμένει διευκρινίσεις επί της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας ο Βαφεάδης
Τα 40 χρόνια του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών-Τι δηλώνει ο Γιάννης Μισιρλής
Εμπορικά ακίνητα στη Λευκωσία σε μειωμένες τιμές από την Gordian
Νίκος Χριστοδουλίδης: Από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας ο οικοδομικός τομέας
Οι πωλήσεις ακινήτων ανά πόλη-Επιστροφή σε θετικό πρόσημο και άλμα σε Λευκωσία και Λάρνακα
Α. Βαφεάδης: Στις 16 Ιουνίου 2024 η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας-Πώς προχωρούν οι εργασίες(pics)
Στην κυπριακή αγορά μέσω της Chestertons Cyprus Residential η Chestertons Global-Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει
Ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ-Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του έργου των €20 εκατ.
Moving Doors: Χρυσάφι το Β2Β στα ακίνητα