Αποκάλυψη Κυριάκου Κόκκινου: Στα σκαριά η «ηλεκτρονική ταυτότητα»

Βήματα πιο μπροστά, αλλά που συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες αποφάσεις των ανώτατων αξιωματούχων, φαίνεται πως θα βρεθεί η Κύπρος τους επόμενους μήνες, καθώς βρίσκεται στα σκαριά η «ηλεκτρονική ταυτότητα» και αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Την αποκάλυψη έκανε ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος παρευρέθηκε στη βράβευση της Cyta από τον οργανισμό Ookla για το «Γρηγορότερο Δίκτυο Κινητής στην Ευρώπη», συγχαίροντάς την για την τεράστια πρόοδο και επίδοση της, τόσο όσον αφορά το δίκτυο αλλά και τις υπηρεσίες.

«Ευχαριστώ την Cyta, είναι ένας σύμμαχος του Υφυπουργείου μου. Έχουμε καλύψει πολύ δρόμο τα τελευταία τρία χρόνια από τότε που άρχισε ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Κάτι που δεν θα ήταν εφικτό χωρίς καλή συνδεσιμότητα. Η Cyta υπήρξε σύμμαχος κλειδί για να φτιάξουμε την συνδεσιμότητα. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε ακόμη περισσότερα», είπε ο κ. Κόκκινος.

Διαβάστε ακόμη: Ανδρέας Νεοκλέους: Για δεύτερη χρονιά η Cyta κατάφερε το αδύνατο

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες επιδόσεις της Κύπρου στην κατάταξη στον ευρωπαϊκό δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), αλλά δεν στάθηκε μόνο εκεί.

Ο κ. Κόκκινος μίλησε και για μερικά από τα όσα συζητηθήκαν σε επίπεδο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης σε πρόσφατη συνεδρία, αποκαλύπτοντας μερικά από τα επόμενα βήματα του Υφυπουργείου.

Όπως είπε, κατά την συνάντηση των Υπουργών της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, συμφωνήθηκαν τρία ζητήματα, με την Κύπρο να βρίσκεται μπροστά, στο κυριότερο.

Ως το πιο «καυτό» ωστόσο θέμα της συζήτησης των Υπουργών, ξεχώρισε αυτό της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» (electronic id)  και πώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

Η e-id, ακολουθούμενη από τη σχετική νομοθεσία, αναμένεται να γίνει υποχρεωτική όπως είπε σε όλες τις χώρες και θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί σε βάθος τριών χρόνων από σήμερα. Στόχος είναι να υπάρχει κοινή αρχιτεκτονική, τεχνολογία και πλαίσιο ασφαλείας ενός «ψηφιακού πορτοφολιού» (e-wallet), με όλους τους πολίτες να έχουν όλα τα καίρια έγγραφα (ταυτότητα, άδεια οδήγησης κλπ) σε μία εφαρμογή.  

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι η Κύπρος δεν θα αναμένει τα επόμενα χρόνια για να το υλοποιήσει, καθώς ήδη το Υφυπουργείο έχει ξεκινήσει να εργάζεται επί του θέματος, μαζί με τη Cyta, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλους συνεργάτες. Το πλάνο τόνισε είναι να ανακοινωθεί το «εθνικό πορτοφόλι» (national wallet όπως το χαρακτήρισε) εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Επίσης, η εφαρμογή αυτή θα σχεδιαστεί βάσει προτύπων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να βαδίζει με τα προαπαιτούμενα και να μην χρειαστεί ο ολοκληρωτικός σχεδιασμός μελλοντικά.

Δεύτερο, συζητήθηκε η ανάπτυξη από τα κράτη μέλη των ψηφιακών δεξιοτήτων (Digital Skills), τομέας που συμπεριλαμβάνει και τις τηλεπικοινωνίες. Η υλοποίηση αυτού του πλάνου σημείωσε θα έρθει να καλύψει το κενό που υπάρχει στην Ευρώπη των συγκεκριμένων δεξιοτήτων και θα γίνει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος.

«Θα πρέπει να αποκτήσουμε την ελευθερία και να ηγηθούμε», τόνισε, ιδιαίτερα στο θέμα της Κυβερνοασφάλειας.

Τρίτο θέμα, το οποίο είναι ακόμη υπό συζήτηση επίσης, αφορά όλα όσα έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη.

Δημοπρασία νέας συχνότητας

Σημειώνεται πως κατά την δική του ομιλία ο CEO της Cyta, ο Ανδρέας Νεοκλέους, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «ότι έχουμε επιτύχει το 2021, θεωρώ ότι δεν είναι το τέλος», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνεργασία με το κράτος θα συνεχιστεί και θα δοθεί περαιτέρω ώθηση για ανάπτυξη του δικτύου 5G και πιο συγκεκριμένα για την δημοπρασία του δικτύου συχνότητας 26Ghz. «Αυτό είναι το επόμενο μας βήμα».

Σε αυτό το σημείο ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, επέστρεψε στο βήμα και με τη σειρά του «αποκάλυψε» ότι το θα ανακοινωθεί η δημοπρασία για τη συχνότητα 26Ghz πολύ σύντομα.

Με τον κ. Νεοκλέους να προσθέτει ότι υπάρχει αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο μερών και είναι ένας από τους λόγους που η Cyta καταγράφει τέτοια επιτεύγματα.

Δειτε Επισης

Είπε «ναι» στον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Βουλή-Η αποστολή της ΑΨΑ
Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση